Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Στην Αθήνα η Ευρω-Αραβική Σύνοδος στις 3-4 Νοεμβρίου

Η Ευρω-Αραβική Σύνοδος 2016 θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στην Αθήνα, στις 3 και 4 Νοεμβρίου, με βασικό θέμα τις κύριες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρω-Αραβική Συνεργασία. Η έναρξη της Συνόδου θα τελεστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό, κύριο Αλέξη Τσίπρα.


Θεματικά, η Σύνοδο θα κινηθεί σε δύο μέρη: το οικονομικό (επενδύσεις, ενέργεια, υποδομές, εμπόριο) και το πολιτικό (ασφάλεια, μετανάστευση, πολιτική σταθερότητα).

Περισσότεροι από 40 σημαντικοί ομιλητές βρίσκονται στο πρόγραμμα της Συνόδου, όπως ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Tammam Saeb Salam, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas, ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Διεθνών Επενδύσεων του Μπαχρέιν Hisham Ayoub και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων του Περσικού Κόλπου Abdul Rahim Hassan Al Naqi.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Ενώ, το λόγο αναμένεται να λάβει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το παρόν θα δώσουν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Επίτροπος Ανθρωπιστική Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τις χώρες του Κόλπου


Η επιλογή της Αθήνας για την φιλοξενία της φετινής Ευρω-Αραβικής Συνόδου δεν είναι τυχαία. Η τουριστική αγορά των αραβικών χωρών, που άνοιξε μόλις πέρυσι, γνωρίζει κατακόρυφη άνοδο (αύξηση 55% το 2016) - μόνο ο Λίβανος αύξηση +20,5% φέτος - και αποτελεί ελπίδα για τον τουρισμό της Αθήνας όλο τον χρόνο, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τις αραβικές χώρες οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης βίζας. Με προσωπική εμπλοκή της υπ.τουρισμού Έλενας Κουντουρά ξεπεράστηκαν άμεσα όλα τα ζητήματα, επισπεύδοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του υπ. εξωτερικών - όπως και στην περίπτωση της Ρωσίας -, και σήμερα λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό παρά την υποστελέχωσή τους όλα τα βιζα center σε Ριάντ, Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι.

Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στην Αίγυπτο, προκειμένου να ξεπεραστούν και εκεί οι δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί από την υποστελέχωση της εκεί πρεσβείας, και να καλύψουν την υπερβολική και ολοένα αυξανόμενο ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα από τους Άραβες.

Μάλιστα, πρόσφατα κυρώθηκε από την ελληνική βουλή "Μνημόνιο Συνεργασίας" στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σαουδ.Αραβίας, το οποίο αναμένεται όχι μόνο να αυξήσει το τουριστικό ρεύμα των Σαουδαράβων προς την Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις στον χώρο του τουρισμού από τη Σαουδ.Αραβία.

Χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός τουρισμού, Ε.Κουντουρά, δήλωσε από το βήμα της Βουλής: "Η Μέση Ανατολή είναι μια πάρα πολύ καλή αγορά. Έχουν εξαιρετικά μεγάλα εισοδήματα. Το άνοιγμα έγινε πέρσι. Από τον Κόλπο έχουμε περίπου 55% αύξηση το 2016. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι."

Αραβικές επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό


Ψήφο εμπιστοσύνης όμως στον ελληνικό τουρισμό δίνoυν και τα αραβικά κεφάλαια, επενδύοντας σε ξενοδοχειακές μονάδες εντός κι εκτός Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλος επενδυτικός όμιλος από τη Σαουδική Αραβία, που ήδη έχει τοποθετηθεί στην ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής με στρατηγική επένδυση συνολικού ύψους €191 εκατ.

Ο σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από την επένδυση για το μεικτό τουριστικό project, το οποίο προωθεί πιο εντατικά την τελευταία τριετία στην Κάρυστο της Εύβοιας RSR Eagle Resort. Η συνολική έκταση αφορά 1.600 στρέμματα, ενώ η επένδυση υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας.

Η επιλογή της τοποθεσίας από τον σαουδαραβικών συμφερόντων όμιλο δεν είναι τυχαία, αφού η Κάρυστος θεωρείται από τις πλέον ανεκμετάλλευτες περιοχές της Ελλάδας, με μεγάλο πλεονέκτημα όμως την εγγύτητα και την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς. Ενδεικτικά, από το λιμάνι της Ραφήνας το δρομολόγιο για το κοντινό Μαρμάρι διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και ακριβώς λόγω της εύκολης πρόσβασης στην περιοχή έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες αγορές ακινήτων από ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κατασκευάσει βίλες υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, η εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Somewhere Hotels από τη Σαουδική Αραβία έχει κάνει σημαντικό άνοιγμα στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα αποτελεί τον πρώτο σταθμό για την επέκτασή της στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή αγορά. Η Somewhere Hotels μέχρι στιγμής κινείται σε δύο κατευθύνσεις στη χώρα μας, επενδύοντας στην αγορά της Αττικής και ειδικότερα στην Ανάβυσσο και τη Βουλιαγμένη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ