Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ολα στον αέρα τώρα για άδειες, διαγωνισμό και κανάλια

Σοβαρότατα ερωτηματικά, για αυτή καθεαυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, ανακύπτουν από την απόφαση του ενός εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών Γιάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να αποχωρήσειαπό τον διαγωνισμό για τις νέες τηλεοπτικές άδειες.

Η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) θα πρέπει να απαντήσουν πως και γιατί επέτρεψαν τον κ. Καλογρίτσα να μετάσχει στον διαγωνισμό χωρίς ,όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, «αλλοιώνοντας» την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία.

Πολλώ δε μάλλον που στην προκήρυξη και συγκεκριμένα στην παράγραφο 8.2 προβλέπεται ότι «Ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών μέσων ολοκληρώνεται από την Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού εντός πέντε (5) ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών υπερθεματιστών. Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων της παραγράφου 7.4.12, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο».
Τι έλεγε η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον επόμενο υπερθεματιστή

Μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα και σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού «Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιασδήποτε εκ των επόμενων δόσεων του τιμήματος, ανακαλείται αυτοδικαίως η χορηγηθείσα άδεια. Σε περίπτωση που ο οριστικός υπερθεματιστής δεν καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος εντός της ανωτέρω προθεσμίας, κηρύσσεται έκπτωτος, καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής της παραγράφου 6.7. τη παρούσας και τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος πλειοδότης σύμφωνα με τον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων της παραγράφου 7.4.12, ο οποίος ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου επάρκειας των οικονομικών του μέσων σύμφωνα με την παράγραφο 8.1. της παρούσας».

Ο επόμενος πλειοδότης είναι η εταιρεία του κ. Σαββίδη ο οποίοςδήλωσε ήδη on camera ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει την πρώτη δόση για να λάβει την άδεια. Ωστόσο και εδώ υπάρχει κενό νόμου αφού η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει σήμερα στις 19:00 και στην προκήρυξη δεν προβλέπεται παράταση καταβολής της πρώτης δόσης σε περίπτωση που αποχωρήσει κάποιος εκ των υπερθεματιστών, όπως και έγινε και η άδεια περάσει στα χέρια του πρώτου επιλαχόντα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του TheTOC, στη Γενική Γραμματεία δεν βιάζονται και προσανατολίζονται να δώσουν και για τυπικούς λόγους στον κ. Σαββίδη τη διορία που δόθηκε και τους υπόλοιπους υπερθεματιστές προκειμένου να καταβάλει τα χρήματα της πρώτης δόσης. Ωστόσο όπως λένε είναι μια απόφαση που θα παρθεί πιθανότατα και εντός της ημέρας.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για τις νέες άδειες έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου ημέρα Παρασκευή και η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έληξε σήμερα.
Ερωτηματικά για την εγκυρότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας

Από τις εξελίξεις τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα όσον αφορά στην εγκυρότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς ο κ. Καλογρίτσας «χτύπησε» και έλαβε τη δεύτερη άδεια έναντι 52,6 εκατομμυρίων ευρώ μετά από 78 «πονταρίσματα».

Ήδη ο νομικός σύμβουλος του Alpha Πάνος Λαζαράτος έθεσε δύο ζητήματα ακύρωσης του διαγωνισμού:
Το ένα αφορά στο πόθεν έσχες του κ. Καλογρίτσα και το γεγονός ότι, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, όπως φάνηκε τελικά και εκ του αποτελέσματος, πήρε μέρος στον διαγωνισμό κερδίζοντας τελικά μία από τις 4 άδειες αφήνοντας εκτός άλλες υποψηφιότητες.
Το δεύτερο αφορά στην καταγραφή από κάμερα των δωματίων που βρισκόταν οι υποψήφιοι υπερθεματιστές αφού, σύμφωνα με την καταγγελία του Alpha σε αυτό του κ. Καλογρίτσα υπήρχε ελλιπής καταγραφή. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την καταγγελία τα συμβαίνοντα στο δωμάτιο Καλογρίτσα κατέγραφε μία κάμερα έξω και σε απόσταση από το δωμάτιο!
Πως εξελίχθηκε ο διαγωνισμός με τον Καλογρίτσα

Ειδικότερα για το πρώτο ερώτημα του νομικού συμβούλου του Alpha, προκύπτουν σοβαρότατα ερωτήματα με δεδομένο ότι για την πρώτη άδεια, το δίδυμο (το μεσημέρι προς απόγευμα της Τρίτης, 31 Αυγούστου) αποτελούνταν από τον κ. Γ. Αλαφούζο και τον κ. Β. Καλογρίτσα.

Νικητής τελικά αποδείχθηκε ο Γ. Αλαφούζος με 43.600.000 ευρώ. Ο χαμένος του γύρου ο Ι. Καλογρίτσας προσέφερε 40.000.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι τρίτη υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο ήταν του εκπροσώπου του Alpha 30,5 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι σε αυτήν την περίπτωση στην τελική διαδικασία θα ήταν ο Alpha.



Ο κ. Ι. Καλογρίτσας όμως μπήκε στον τελικό γύρο και για τη δεύτερη άδεια αυτή τη φορά με τον κ. Β. Μαρινάκη από την οποία εξήλθε νικητής με το τελικό ποσό να φτάνει τα 52.600.000 ευρώ. Ο κ. Β. Μαρινάκης προσέφερε 46.200.000 ευρώ.

Σε αυτόν τον γύρο ο ALPHA πήγε στα 41,5 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Κυριακού αύξησε το χτύπημά του κατά 23 εκατ. ευρώ (από τα 13,5 εκατ. ευρώ του πρώτου γύρου πήγε στα 36,5 εκατ. ευρώ) και Ο Ιβάν Σαββίδης από την πλευρά του μετακινήθηκε στα 38,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το STAR έμεινε αμετακίνητο στα 8 εκατ. ευρώ ενώ η κυπριακή εταιρεία αύξησε μόνο κατά 2,5 εκατ. ευρώ την προσφορά της.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μετά και την αποχώρηση Καλογρίτσα θα κατατεθούν και νέες ενστάσεις προκαλώντας εκ νέου προβλήματα σε μια διαδικασία που από την πρώτη στιγμή «έμπαζε από 

παντού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ