Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τηλεοπτικές άδειες: Άναψαν τα αίματα στο ΣτΕ! Καυγάς δικαστών-προέδρου, διακοπή της συνεδρίασης

Η πρώτη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας κεκλεισμένων των θυρών διήρκεσε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες, διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου.

Αφορμή για την αντιπαράθεση αποτέλεσε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, όπου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών, κ.λ.π.

Η όλη αναφορά του κ. Σακελλαρίου εξελήφθη ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε η αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων.

Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η διάσκεψη και όπως είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν.

Πάντως αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το ΣτΕ.

Ουσιαστικά το Ακυρωτικό Δικαστήριο θα κρίνει την συνταγματικότητα του νόμου Παππά με τον οποίο διενεργήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία θα εκδοθεί μετά από κάποιες συνεδριάσεις τις οποίες θα αποφασίσει το δικαστήριο αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές επιπτώσεις στον βαθμό που το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφασίσει να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και εξετάσει τις αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών.
Τα δύο σενάρια

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στην περίπτωση που οι δικαστές αποφασίσουν να απορρίψουν τις αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών τότε επί της ουσίας θα κριθεί νόμιμη η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες και θα προχωρήσει στα επόμενα στάδια ανάδειξης των νέων καναλαρχών. Σε αντίθετη περίπτωση όμως όπου κριθεί αντισυνταγματική η διαδικασία επιλογής των υπερθεματιστών χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αυτό θα σημάνει την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα επιφέρει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Είναι προφανές ότι μετά από μία απόφαση που θα κρίνει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σε μία τέτοια περίπτωση ο διαγωνισμός επί της ουσίας θα είναι έωλος και θα έχει κριθεί παράτυπος και αντισυνταγματικός, θέτοντας εν αμφιβόλω όσους έχουν κριθεί υπερθεματιστές και εν δυνάμει καναλάρχες.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προκληθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την έκφραση του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ σύμφωνα με την οποία είπε ότι δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα να ακυρώσει στο ΣτΕ το διαγωνισμό για τις άδειες, εκτιμώντας την απόφαση της Ολομέλειας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρωθεί ο διαγωνισμός». Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εκτίμηση του Πρωθυπουργού αποτέλεσε θεσμικό ατόπημα καθώς με την δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας προκαταλάμβανε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στην κυβέρνηση αγωνιούν για την απόφαση του ΣτΕ στον βαθμό που από την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κριθεί η νομιμότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες στον οποίο έχει επενδύσει πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους όλα θα εξαρτηθούν από την πρόθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσες διασκέψεις θα απαιτηθούν για να υπάρξει απόφαση της διευρυμένης Ολομέλειας του Δικαστηρίου. Στην σημερινή Ολομέλεια θα συμμετέχουν 30 μέλη εκ των οποίων εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, παίρνουν μέρος 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ χωρίς δικαίωμα ψήφου. Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι τόσο ο νόμος 4339/2015 όσο και η 4297/1.3.2016 απόφαση του κ. Παππά με την οποία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών τηλεόρασης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης είναι αντισυνταγματικές αφού παρακάμπτεται το αρμόδιο όργανο – κατά το Σύνταγμα- που είναι το ΕΣΡ. Επίσης υποστηρίζουν ότι το ΕΣΡ παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμεροληψίας και διαφάνειας ως συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης αρχής, και «όχι ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είναι μέλος της Κυβέρνησης και όργανο της κεντρικής διοίκησης του κράτους», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των τηλεοπτικών σταθμών. Τέλος υποστηρίζουν ότι εάν υπήρχε πρόβλημα στην συγκρότηση του ΕΣΡ τότε θα μπορούσε να λυθεί με την παράταση της θητείας των μελών του, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ