Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Όλοι εναντίον όλων για τις τηλεοπτικές άδειες - Πάει πίσω ο διαγωνισμός

Βγήκαν τα μεγάλα «μαχαίρια» την Παρασκευή, μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν πανελλαδική τηλεοπτική άδεια με τις ενστάσεις να πέφτουν βροχή στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης

Στον παράδρομο του Παντείου Πανεπιστημίου που στεγάζεται η υπηρεσία, παρατηρήθηκε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση προχθές το μεσημέρι, με τις λιμουζίνες των νομικών επιτελείων να πάνε και να έρχονται, καταθέτοντας τις πολυσέλιδες “προδικαστικές προσφυγές” τους, επί της απόφασης με την οποία έμειναν πλέον επτά διεκδικητές για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Κι επέλεξαν όλη την τελευταία μέρα πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας, προκειμένου να μην πληροφορηθούν νωρίτερα οι συνυποψήφιοί τους, εναντίον ποιων στρέφονται και με ποια νομικά επιχειρήματα.

Όλο το πρωί της Παρασκευής λοιπόν, το πρωτόκολλο της Γ.Γ.Ε.Ε. πήρε φωτιά, πρωτοκολλώντας έγγραφα 50-80 σελίδων για την κάθε μια από τις ενστάσεις, με τις οποίες όλοι στράφηκαν εναντίον όλων, σε μια προσπάθεια αποκλεισμού όσο το δυνατόν περισσότερων “παικτών” από το παιχνίδι. Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δύσκολα θα ανατραπούν τα δεδομένα που έχουν ήδη δημιουργηθεί, με πιθανότερη εξέλιξη την απόρριψη όλων των ενστάσεων που κατατέθηκαν και με τις επτά εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί, να συνεχίζουν και στην τελική φάση.

Όπως πληροφορείται το “ΘΕΜΑ”, ενστάσεις κατέθεσαν πρώτα, τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που απορρίφθηκαν από την σχετική επιτροπή, αντικρούοντας τους λόγους για τους οποίους τέθηκαν εκτός διαδικασίας.

Ο πιο ογκώδης φάκελος, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν του MEGA, με τον οποίο αντικρούονται ένας προς ένα, όλοι οι λόγοι της απόρριψής του, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, οτι ορισμένες παραλείψεις που αποδίδονται στον τηλεοπτικό σταθμό, εμφανίζονται και στους φακέλλους άλλων υποψηφίων, που κρίθηκαν ικανοί να συνεχίσουν.

Από την άλλη πλευρά, κατά των τριών σχημάτων που απορρίφθηκαν, κατέθεσαν ενστάσεις σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι που πέρασαν στην Β' φάση, για να αποτρέψουν τυχόν επιστροφή τους. Τα περισσότερα πυρά όμως συγκέντρωσε η υποψηφιότητα Σαββίδη (πιθανότατα επειδή κρίνεται οτι μπορεί να επιστρέψει στον διαγωνισμό) και λιγότερο κατά του MEGA που θεωρείται οτι δύσκολα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει.

Ενστάσεις κατέθεσαν και όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, με πολυσέλιδα υπομνήματα, επισημαίνοντας προβλήματα που εντόπισαν στους συνυποψηφίους του. Αλλά και γιατί μόνο όποιος έχει καταθέσει προδικαστική προσφυγή, έχει δικαίωμα προσφυγής και στο ΣΤΕ με νέα ασφαλιστικά μέτρα.

Καθυστερεί η διαδικασία

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, οι ενστάσεις αυτές θα πρέπει να απαντηθούν μία προς μία από την αρμόδια επιτροπή, ή να απορριφθούν συνολικά μετά την παρέλευση δεκαημέρου (σιωπηρή απόρριψη) που είναι και το πιθανότερο να συμβεί.

Αυτό όμως συμβαίνει οτι η ανακήρυξη των οριστικών υποψηφίων δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί πριν από τις 12 Αυγούστου, ενώ αυτήν την ημερομηνία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει η ηλεκτρονική δημοπρασία για την ανακήρυξη των τεσσάρων αναδόχων.

Όπως λοιπόν ανακοίνωσε ήδη και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται μια νέα επιπλοκή να οδηγήσει το τελευταίο σκέλος του στον Σεπτέμβριο.

Διότι θεωρείται βέβαιο οτι εφόσον οι προδικαστικές αυτές προσφυγές απορριφθούν, τότε οι υποψήφιοι καναλάρχες θα προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο Επικρατείας και ιδίως όσοι είναι ήδη ιδιοκτήτες καναλιών, με το επιχείρημα οτι υπόκεινται σοβαρή οικονομική βλάβη.
Μάλιστα, μια φράση στην αιτιολογία απόρριψης των πρώτων ασφαλιστικών μέτρων και κατέθεσαν τα κανάλια (η απόφαση δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη) αναπτέρωσε ελπίδες στους ιδιοκτήτες καναλιών καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει “δεν κρίνεται στο σημείο αυτό του διαγωνισμού οτι δημιουργείται ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία”.

Όπως παρατηρούν νομικοί σύμβουλοι των καναλιών, στο μεταξύ έχει τεθεί εκτός διαδικασίας, τουλάχιστον ένα κανάλι (MEGA) που απασχολεί πάνω από 400 εργαζόμενους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία, το τελικό ξεκαθάρισμα των υποψηφιοτήτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός δέκα ημερών για να ανακηρυχθούν οι οριστικοί διεκδικητές και να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην τελική του φάση, που είναι η δημοπρασία για την κατακύρωση των τεσσάρων νικητών.

Αυτό που ακόμη παραμένει ασαφές, είναι η διαδικασία με την οποία θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία. Η αρμόδια επιτροπή έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων, οτι θα τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μετά την ανακήρυξη των τελικών υποψηφίων.

Μια προσπάθεια ενημέρωσης των ενδιαφερομένων όμως που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, διακόπηκε άδοξα, καθώς τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των υποψηφίων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού που έκανε το 2011 η Εθνική Αρχή Τηλεπικοινωνιών για το φάσμα των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας. Αλλά δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πως θα κατοχυρωθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας των προσφορών, οι οποίες στην πρώτη φάση τους θα κατατεθούν ηλεκτρονικά και στην τελευταία φάση τους εγγράφως.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, ζητούν να προηγηθεί διαδικασία πιστοποίησης του διαγωνισμού, αλλά και να τους καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειές του, διατηρώντας το δικαίωμα να καταθέσουν ενστάσεις και επί της διαδικασίας αυτής, με στόχο να καθυστερήσουν κι άλλο όλη την διαδικασία, έτσι ώστε να εκδοθεί μέχρι τότε και η απόφαση του ΣΤΕ επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει και της οποίας η απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου εκκρεμεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ