Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τι να προσέξετε στον κλιματισμό του αυτοκινήτου

Είναι λογική και απαραίτητη η χρήση κλιματισμού στο αυτοκίνητο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν πρόκειται για ζήτημα άνεσης, αλλά για σημαντικό στοιχείο ενεργητικής ασφάλειας.

Η διατήρηση μιας κανονικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι κομβικής σημασίας για να έχει ο οδηγός την ικανότητα αντίδρασης σε μια κρίσιμη στιγμή. Ένας αφυδατωμένος, εκνευρισμένος, ιδρωμένος, εξαντλημένος οδηγός θα κάνει εύκολα το λάθος σε μια δύσκολη κατάσταση. Όλα σχεδόν τα καινούργια μοντέλα φέρουν στον βασικό τους εξοπλισμό, κλιματισμό καθώς θεωρείται εξοπλισμός ασφαλείας. Ένα σωστά συντηρημένο σύστημα κλιματισμού εκτός των άλλων φιλτράρει αποτελεσματικά τη σκόνη και τα μικροσωματίδια ώστε ο αέρας που αναπνέετε να είναι καθαρός. Είναι κομβικής σημασίας λοιπόν η συντήρηση του κλιματιστικού. Πολλές αντιπροσωπείες αυτή την εποχή προσφέρουν τεχνικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει:

• Έλεγχος ιμάντα κομπρεσέρ
• Έλεγχος της κατάστασης των σωληνώσεων
• Έλεγχος του φίλτρου σκόνης
• Έλεγχος σωστής λειτουργίας του κομπρεσέρ
• Έλεγχος δυναμικών πιέσεων
• Έλεγχος θερμοκρασίας αέρα στους αεραγωγούς
• Ανάγνωση της μνήμης του εγκεφάλου
• Έλεγχος λειτουργίας βαλβίδων κλιματισμού


Πέρα όμως από την καλή κατάσταση του συστήματος κλιματισμού υπάρχουν και άλλα σημεία τα οποία είναι σημαντικά όπως η σωστή χρήση. Πιθανόν να γνωρίζετε ότι οι ενεργειακές ανάγκες του κλιματισμού καλύπτονται από τη χημική ενέργεια του καυσίμου, ή την ηλεκτρική ενέργεια των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα. Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνεται λελογισμένη χρήση για να μην αυξάνετε υπέρμετρα η κατανάλωση. Πρώτα απ’ όλα δεν ενεργοποιούμε τον κλιματισμό μόλις μπούμε στο αυτοκίνητο. Καλό είναι ενόσω το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο να έχουμε αφήσει λίγο ανοιχτά τα παράθυρα για να μην ανέβει πολύ ψηλά η θερμοκρασία στο εσωτερικό του.

Ξεκινώντας ανοίγουμε όλα τα παράθυρα ώστε η ροή του αέρα να εξισώσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος μ’ αυτή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στα πρώτα λεπτά. Αυτό βοηθά στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του κλιματιστικού χωρίς υπέρμετρη σπατάλη ενέργειας. Αν π.χ. έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου 60 βαθμούς Κελσίου εξισώνοντας με τον τρόπο που προαναφέραμε τις θερμοκρασίες ζητάμε από το κλιματιστικό να ψύξει το χώρο από τους 40 βαθμούς στους 22. Αν δεν ανοίξουμε τα παράθυρα ζητάμε να πάει από τους 60 βαθμούς στους 22, αυτό έχει μεγαλύτερο κόστος σε καύσιμο και φυσικά παίρνει περισσότερο χρόνο.

Ταυτόχρονα με τον αποτελεσματικό αερισμό της καμπίνας επιβατών δεν αναπνέουμε βλαβερά σωματίδια (σ.σ: βενζόλιο, μικρόβια, πολυφαινόλες) τα οποία αναπτύσσονται υπό υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Κατά τη διάρκεια της κίνησης ρυθμίζουμε τον κλιματισμό στους 22 βαθμούς Κελσίου. Βάζοντάς το πολύ χαμηλά σπαταλάμε υπέρμετρα ενέργεια χωρίς να κερδίζουμε κάτι σε ψύξη καθώς το πιο πιθανό είναι να πάρει ώρα για να φτάσει το εσωτερικό του αυτοκινήτου από τους 40 βαθμούς Κελσίου στους 22, οπότε μέχρι τότε απλά σπαταλάμε περισσότερη ενέργεια χωρίς αποτέλεσμα.



Είναι σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας να εξισώσουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού με αυτή του περιβάλλοντος προτού αποβιβαστούμε. Αν φτάνοντας στον προορισμό μας έχουμε «συνηθίσει» στους 22 βαθμούς Κελσίου και βρεθούμε απότομα στους 42 βαθμούς Κελσίου το σοκ είναι μεγάλο και οι συνέπειες άμεσες (εφίδρωση, εκνευρισμός) αλλά και μακροχρόνιες. Καλό είναι να ανοίξουμε τα παράθυρα λίγο πριν φτάσουμε δίνοντας στον οργανισμό μας την δυνατότητα να προσαρμοστεί σταδιακά.
Τα ίδια λίγο πολύ ισχύουν και για τα cabrio αυτοκίνητα, πρακτικές τύπου «έχω ανοικτή την οροφή και τον κλιματισμό» προκαλούν μόνο γέλιο καθώς πολύ σύντομα το air condition θα παραδώσει πνεύμα, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει την άπειρη θερμοχωρητικότητα της ατμόσφαιρας.

Τη ρύθμιση της θερμοκρασίας των 22 βαθμών Κελσίου κρατήστε την και για το σπίτι ή το γραφείο τόσο για λόγους απόδοσης όσο και για λόγους υγείας. Ειδικά τα βράδια είναι σημαντικό να έχει φροντίσει για την ψύξη του χώρου που θα κοιμηθείτε πριν μπείτε σ’ αυτό το δωμάτιο. Αν έχετε ρυθμίσει τη θερμοκρασία ώρες πριν και έχει γίνει η ψύξη ομαλά εξασφαλίζετε άνεση και πιθανόν εξοικονομείτε ενέργεια. Αντίθετα αν βάλετε στο φουλ το κλιματιστικό μπαίνοντας στο δωμάτιο ταλαιπωρείτε εαυτόν και αλλήλους ξοδεύοντας υπέρμετρα με υποδεέστερο αποτέλεσμα. Εννοείτε πως και τα οικιακά κλιματιστικά χρειάζονται συντήρηση ενώ έχουν και ειδικά φίλτρα για καθάρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ