Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

«Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη»

“Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα”
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Ξενάγηση στις 9.07, 12:00

Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12:00 ξεναγούμαστε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών. Η Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του ΚΜΣΤ μας ξεναγεί στην έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» (παράταση έως τις 17.09) που συνεπιμελείται με τη Συραγώ Τσιάρα, ενώ ο εικαστικός Μίλτος Σκούρας μας παρουσιάζει τις ιστορίες του, σε μαύρο και άσπρο χρώμα, στην έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα», τελευταία μέρα λειτουργίας της. Ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό με το εισιτήριο εισόδου.

Έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη»
Τυπογραφικά καλλιτεχνήματα, έργα που μας ταξιδεύουν στα σημαντικότερα εικαστικά κινήματα του 20ού αιώνα, από τα χρόνια και τους καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, με σταθμούς τον ευρωπαϊκό και αμερικάνικό μοντερνισμό και κατάληξη σε σύγχρονους Έλληνες και ξένους εικαστικούς, ένα ταξίδι στην αποτύπωση του λόγου σε εικόνα, μέσα και από ειδική ενότητα για τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’artistes, η έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη» θα συνεχίσει να μας μυεί στην ιδιαίτερη αυτή τέχνη μέσα από το έργο 100 και πλέον καλλιτεχνών, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Τα βιβλία-καλλιτεχνήματα ή artist books ή livres d’artistes, που αποτελούν μια σημαντική ενότητα της έκθεσης, είτε περιορίζονται στις δύο διαστάσεις με τη μορφή σελίδων ενός βιβλίου που αναρτάται στον τοίχο, είτε επεκτείνονται στο χώρο με τη μορφή γλυπτού ή εγκατάστασης, αξιοποιούν το κολάζ, το σχέδιο, τη φωτογραφία, την ψηφιακή σύνθεση και τα αρχειακά ντοκουμέντα, υιοθετούν εκδοχές άυλης αναπαράστασης, αλλά και σχολιάζουν την ίδια την παράδοση του εικαστικού βιβλίου
Η έκθεση συνδέεται με το 6ο Συνέδριο για την Τυπογραφία και την Oπτική Eπικοινωνία» που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, 5- 9 Ιουλίου (http://www.ictvc.org)

Παράταση λειτουργίας έως τις 17 Σεπτεμβρίου
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό 7-15 Αυγούστου

Έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα”
44 ζωγραφικά μονοπλάνα που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως ζωγραφικά καρέ, ασπρόμαυρες ζωγραφικές συνθέσεις ή εικόνες που εκκρεμούν στη μέση μιας διήγησης με διαφορετικά σημεία εκκίνησης όπως ο κινηματογράφος, η ζωγραφική, η λογοτεχνία, η φωτογραφία και τα κόμικς, είναι μια εν συντομία περιγραφή των έργων του Μίλτου Σκούρα στην έκθεση “Black & White Stories. 44 Ζωγραφικά Μονοπλάνα”.
Πρόκειται για μια ενότητα ασπρόμαυρων ζωγραφικών συνθέσεων, που έχουν ως κοινό στοιχείο την αφηγηματική τους δομή και τον θεματικό χώρο της σκοτεινής πλευράς των σχέσεων, των λαχανιασμένων συναισθημάτων και του αδιέξοδου κοινωνικού περίγυρου. Κυρίως, όμως, αυτό που τις χαρακτηρίζει είναι το σασπένς, με την έννοια της εκκρεμότητας. Κάθε ένας από τους πίνακες εμπεριέχει μια εν δυνάμει ιστορία που εκκρεμεί να αποκαλυφθεί. Οι εικόνες συνοδεύονται από αποσπάσματα κειμένων γνωστών λογοτεχνών συνθέτοντας έτσι μια πιθανή αφηγηματική εκδοχή.
Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια ΚΜΣT

Έως τις 9 Ιουλίου
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00
Το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό 7-15 Αυγούστου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ