Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

«Ψηφιακά νομίσματα (bitcoin) και σχετικές τεχνολογίες (blockchain): Εφαρμογές και προοπτικές»

Μεταφορά χρημάτων με πάρα πολύ χαμηλές χρεώσεις, μεγάλη ταχύτητα μετακίνησης χρημάτων κι συνεχής αποδοχή από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο μεταξύ των οποίων και ελληνικές είναι τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του Bitcoin όπως τα παρουσίασε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος η κα Φωτεινή Μπαλδιμτσή, επίκουρος καθηγήτρια του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου George Mason (ΗΠΑ).

Η κα Μπαλδιμτσή ήταν η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΠΒΕ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ ,με θέμα “Ψηφιακά νομίσματα (bitcoin) και σχετικές τεχνολογίες (blockhain): Εφαρμογές και Προοπτικές”. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ψηφιακών νομισμάτων και στα επιχειρηματικά μοντέλα χρησιμοποίησή τους ως τεχνολογική καινοτομία καθώς επίσης και η καταγραφή των απόψεων σε ότι αφορά την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κ Αλκιβιάδης Τρίγκας (επικεφαλής τομέα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας ), ο κ Θεόφιλος Μυλωνάς(Founder & CEO of Yummy Wallet),ο κ Ιωάννης Ιγγλεζάκης ( αν/τής καθηγητής στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ), η κα Ιωάννα Ρούσσου (υποψ διδάκτωρ του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και ο κ. Γεώργιος Δημητρίου(Senior Advisor of Management Systems International USA).

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται σε 3000.Κοινή διαπίστωση των ομιλητών είναι ότι η χρήση του bitcoin αυξάνει σταθερά σε όλο τον κόσμο αφήνοντας πίσω όσον αφορά την χρήση άλλα κρυπτονομίσματα ενώ τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ,όπως είπε η κα Μπαλδιμτσή “κάνουν πολλές απ τις επιχειρήσεις να το προτιμούν για τις συναλλαγές τους μειώνοντας μ αυτόν τον τρόπο τις συναλλαγές έναντι των τραπεζών. Το Bitcoin επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν απευθείας συναλλαγές μεταξύ τους χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση κάποιου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Κάθε bitcoin έχει πραγματική αξία και ισοτιμία (ανέρχεται σήμερα στα 640 δολάρια) κι είναι πλήρως αποκεντρωμένο.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ή ποιοί κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto που φέρεται ως ο δημιουργός του κρυπτονομίσματος”.
Κάθε χρήστης του bitcoin διαθέτει ένα public key γνωστό σε όλους κι ένα private key -μυστικό password. Η χρέωση μεταφοράς χρημάτων ανεξαρτήτως ποσού είναι σήμερα 10 σεντς και ο χρόνος μεταφοράς κυμαίνεται μεταξύ 10 και 60 λεπτών.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του είναι ότι η συναλλαγή είναι αμετάκλητη και δεν γίνεται ανάκλησή της .Οι συναλλαγές με bitcoins είναι ορατές σε όλους τους χρήστες και όλες οι συναλλαγές καταγράφονται σε έναν πίνακα (blockhain) ενιαίο για όλο τον κόσμο.
Αυτός είναι και ο λόγος όπως εξήγησε η κα Μπαλδιμτσή που η χρήση του bitcoin δεν είναι ανώνυμη “και για την ακρίβεια είναι λιγότερο ιδιωτικό από τις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές αφού όλες οι συναλλαγές καταγράφονται”.

“Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αρχίσει να αλλάζουν το σκηνικό των οικονομικών διαδικασιών και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μετασχηματίζουν δε κάθε επιχειρηματικό κλάδο και τομέα τροποποιώντας τα επιχειρηματικά μοντέλα” ανέφερε στην ομιλία του ο κ Γ.Δημητρίου
Τα κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα και, κυρίως, η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτά, δηλαδή το blockchain, αποτελούν καινοτομίες με βαθιές επιδράσεις, ακόμα και στην ίδια τη δομή και τη λειτουργία του διαδικτύου. Η τεχνολογία blockchain δημιουργεί μια έμπιστη, αποκεντρωμένη και ασφαλή δικτυακή δομή η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για πλήθος εφαρμογών, όπως τα έξυπνα συμβόλαια (smart contracts), την καταγραφή (κτηματολόγιο) και μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, την απλοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων, και γενικά επιτρέπει την ασφαλή διαδικτυακή ανταλλαγή αξίας μεταξύ δύο συμβαλλομένων μελών χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτου αξιόπιστου φορέα” τόνισε ο κ Δημητρίου.

Όπως γνωστοποίησε πάντως η κα Ρούσσου μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση, αυτή την περίοδο διενεργείται έρευνα με τίτλο: «Υιοθέτηση ή μη των ψηφιακών νομισμάτων από επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση?» Αποσκοπεί -όπως είπε- στο να διερευνήσει τους παράγοντες που οδηγούν στην πραγματική χρήση (υιοθέτηση ή μη) της τεχνολογικής καινοτομίας του ψηφιακού νομίσματος ως μέσου συναλλαγής από τις επιχειρήσεις και πως αυτή επηρεάζεται από μεταβλητές όπως η αντιλαμβανόμενη χρησιμότητα, ευκολία χρήσης και ασφάλεια άμεσα, καθώς και από άλλες έμμεσα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ