Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αδιέξοδο στη συνάντηση, άμεσος κίνδυνος για Grexit

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος του Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στο υπουργείο αθλητισμού ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή, κλιμάκια της UEFA και της FIFA, αλλά και της ΕΠΟ, προέκυψε αδιέξοδο και όλα οδηγούν προς απομόνωση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική ομάδα και οι σύλλογοι αποκλείονται από τις διεθνείς διοργανώσεις, αφού θα αποβληθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από την FIFA.

Υπάρχουν οι εναλλακτικές επιλογές του κεκλεισμένων των θυρών ακόμα και με ξένο διαιτητή ώστε να ξεκινήσει πάλι ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας και να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μένει να δούμε ποια θα είναι η απάντηση από την πλευρά του υφυπουργού, ο οποίος το συζητάει, αρκεί να δει κάποια πράγματα από την πλευρά της ΕΠΟ, όμως οι ξένες συνομοσπονδίες επιμένουν να ξεκινήσει πάση θυσία το Κύπελλο, αλλιώς θίγεται άμεσα το αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας με καταστροφικες συνέπειες.

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσώπησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης: "Οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον Υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο  Υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στην FIFA αυτά που απαιτούνται.

Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση. Θα δουλέψουμε εσωτερικά για την εξυγίανση διάφορων επιτροπών, όμως δεν μπορούμε να το θέσουμε ως όρο για επανεκκίνηση του Κυπέλλου. Αφορά την Επιτροπή Δεοντολογίας και κάποιες άλλες.

Μέχρι 1η Απριλίου πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο. Αυτή η επιθυμία δεν θα υλοποιηθεί όπως φαίνεται. Εμείς, θα αναφέρουμε στο εκτελεστικό όργανο της FIFA τι έγινε και θα πάρει τις αποφάσεις του. Τα νέα δεν είναι καλά από την εμπειρία μας. Λυπάμαι για την εξέλιξη, δεν είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν εποικοδομητική η συνάντηση για πολλά θέματα.

Από την άλλη, θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις. Στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα ο Υπουργός, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής. Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της.

Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο Υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ.

Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά".

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, σχολίασε: "Όσα ακούστηκαν, εκφράζουν το ποδόσφαιρο. Ο συνάδελφος της FIFA είπε όλα όσα έπρεπε να πει. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Το ΣτΕ είναι κάτι άλλο, το ποδόσφαιρο και το αυτοδιοίκητο είναι κάτι άλλο. Μακάρι να εξαρτιόταν από μένα, για να είμαι αισιόδοξος. Χρυσή τομή με παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ