Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τι περιμένει όσους βγάζουν κέρδη από ΚΙΝΟ, Στοίχημα και λοιπά τυχερά παιχνίδια

Σενάριο που προβλέπει τη θέσπιση ισοδύναμου ώστε να μην επιβληθεί το τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ μελετά η κυβέρνηση.

Το σενάριο αυτό, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το αν θα εφαρμοστεί ή όχι, προβλέπει ότι αντί να επιθληθεί το τέλος, θα αυξηθεί ο φόρος επί του πιθανού κέρδους. Πώς, ακόμη και με τη μείωση του αφορολογήτου που έχει θεσπιστεί από το 2013 και το οποίο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ. Και η τότε κυβέρνηση, το 2012, είχε προσπαθήσει να φορολογήσει τα κέρδη των παικτών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% και τελικώς υπαναχώρησε υπό τις αντιδράσεις κυρίως των πρακτόρων που έκαναν λόγο για κίνδυνο μείωσης των συναλλαγών. Τώρα, το σενάριο επανέρχεται στο τραπέζι καθώς κρίνεται, έστω και εκ των υστέρων, ότι το τέλος που έχει ήδη ψηφιστεί αλλά δεν έχει επιβληθεί στην πράξη, θα προκαλέσει και νομικά προβλήματα λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στους μετόχους του ΟΠΑΠ.

Η επανεξέταση του τρόπου φορολόγησης των κερδών που αποκομίζουν οι παίκτες των τυχερών παιχνιδιών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εναλλακτική λύση που μελετάει η κυβέρνηση προκειμένου να μην προχωρήσει στην ήδη νομοθετημένη επιβολή του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών του ευρώ ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Ουσιαστικά, έχει μπει στο μικροσκόπιο η νομοθετική ρύθμιση που έχει ενεργοποιηθεί από την Πρωταπριλιά του 2013 βάσει της οποίας τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια επιβαρύνονται με τους ακόλουθους συντελεστές:

1. Φόρος 15% για κέρδη από 100 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ (επί του ποσού του κέρδους που υπερβαίνει τα 100 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για κέρδη 150 ευρώ ο φόρος ανέρχεται στα 7,5 ευρώ)

2. Φόρος 20% για τα κέρδη από τα 500 ευρώ και πάνω και πάλι επί του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

3. Για τα κέρδη μέχρι του ποσού των 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται φόρος κάτι που εξετάζεται να αλλάξει καθώς οι παίκτες που κερδίζουν μικροποσά σε καθημερινή βάση είναι χιλιάδες λόγω της φύσης πολλών από τα τυχερά παιχνίδια.

Να σημειωθεί ότι από το 2012, σε φόρο υποβάλλονται:

α) τα κέρδη από τα λαχεία, περιλαμβανομένου του αμοιβαίου λαχειοφόρου ιπποδρομιακού στοιχήματος (SWEEPSTAKE), που κυκλοφορούν στην Ελλάδα,
β) τα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που εκμεταλλεύεται η ΟΠΑΠ Α. Ε., περιλαμβανομένων αυτών που διεξάγονται μέσω των παιγνιομηχανημάτων του άρθρου 39 του v. 4002/2011,
γ) τα κέρδη από τα τυχερά παίγνια που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι δυνάμει του άρθρου 45 του ν. 4002/2011,
δ) τα κέρδη από αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα που διεξάγουν αδειοδοτημένοι πάροχοι και
ε) τα κέρδη από τις λαχειοφόρες ομολογίες και τις λαχειοφόρες αγορές, τα οποία προκύπτουν από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα, καθώς και οι κάθε είδους παροχές που προσφέρονται σε όσους συμμετέχουν σε παιχνίδια ή διαγωνισμούς ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς και λοιπούς παρεμφερείς οποιασδήποτε μορφής που διενεργούνται στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ