Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μαζέψτε και πάλι αποδείξεις μέχρι νεοτέρας. Πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο;

Τελικά τι πρέπει να κάνουμε με τις αποδείξεις; Οι φορολογούμενοι καλούνται να φυλάσσουν όλες τις αποδείξεις μέχρι νεωτέρας, όπως διαμήνυσε από το βήμα της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τις αποδείξεις με τις τράπεζες, ενώ θα καθορίζει και το ποιες θα είναι αναγκαίες για τη φορολογική δήλωση και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Επίσης τη ρητή αυτή προτροπή απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες άνεργων και φοιτητών.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όταν ψηφιστεί η διάταξη, οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν σε ένα κουτί τις χάρτινες αποδείξεις, αφού θα χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα. Ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και τόνισε πως δεν μπορεί να χρεώνουν εταιρείες επιπλέον κόστος για τη χρήση κάρτας, αναφέροντας ως παράδειγμα τα ΕΛΤΑ. "Πιέζουμε όσο γίνεται περισσότερο στο θέμα των τραπεζικών προμηθειών" σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε βάθος χρόνου οι συναλλαγές με τις κάρτες θα γίνουν υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις. Επίσης, κάλεσε τις τράπεζες να μειώσουν τις προμήθειες για τη χρήση POS.

Πώς θα «χτίζεται», όμως, το αφορολόγητο; Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σημαντικό ρόλο θα παίζουν, μετά τη θέσπιση της ειδικής διάταξης, οι δαπάνες μέσω τραπέζης, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω διαδικτύου.

H εξαγγελία του ΥΠΟΙΚ για ριζικές αλλαγές στη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, που υποτίθεται ότι έχει διευρυνθεί λόγω των capital controls, παραμένει στα «χαρτιά» εδώ και πολλούς μήνες
Με βάση, δηλαδή, το μέτρο που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις, καθώς η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα. Πάντως, η εξαγγελία του υπουργείου για ριζικές αλλαγές στη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, που υποτίθεται ότι έχει διευρυνθεί λόγω των capital controls, παραμένει στα «χαρτιά» εδώ και πολλούς μήνες.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει την κατάθεση διάταξης νόμου για τη διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις, ώστε κάθε δαπάνη του 2016 για να περνά στην εφορία να πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει, καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί από τους δανειστές.

Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο τι θα ισχύει με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, για το αν, δηλαδή, θα συνυπολογίζονται στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Παράλληλα, για να έρθει στη Βουλή ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της χρήσης POS.

Πολλές οι... γκρίζες ζώνες με τις αποδείξεις​
Ακόμη ένα θολό σημείο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Όπως έχει γίνει γνωστό, από την υποχρέωση χρήσης των καρτών θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.

Ακόμη μία γκρίζα ζώνη αφορά στις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες διαμορφώνονται ελεύθερα (ανάλογα με το είδος του καταστήματος) και μπορούν να φτάσουν έως το 3,5% της αξίας της συναλλαγής.

Φορολογικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα, το Taxisnet είναι έτοιμο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας.

Αυτές σχετίζονται με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης και «ακύρωσης» των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους.

Σχετικά με τις φορολογικές κλίμακες σημείωσε πως για τους άνεργους και τους φοιτητές θα έρθει σύντομα διάταξη στην οποία θα αλλάξουν τα κριτήρια φορολόγησης, λόγω τεκμηρίων, ενώ, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Μάλιστα, τόνισε για το θέμα αυτό ότι "...υπάρχουν πολύ καλές ειδήσεις στο θέμα αυτό, ωστόσο δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι όσο η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη...". Πρόσθεσε ότι "...στόχος μας είναι να μεταφέρουμε βάρος στα υψηλά από τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα" και επανέλαβε ότι "θα υπάρξουν πολύ θετικές ειδήσεις".

Έκανε ακόμη γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών διεξάγει διασταυρώσεις για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Όσοι υπάγονται σε αυτές τις δύο κατηγορίες θα λάβουν ειδοποιητήρια από το υπουργείο έως το τέλος Φεβρουαρίου. "Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν αυτοκίνητα τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στους 800.000 οδηγούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας, είπε ότι επίσης θα σταλούν ειδοποιήσεις. Ανέφερε ακόμη ότι εξετάζεται συνολική αλλαγή στη φορολογία των αυτοκινήτων. "Τα αυτοκίνητα έχουν φορολογηθεί υπέρμετρα" είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ