Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Εθελοντισμός και αξίες Ζωής

Με μεγάλη προσέλευση κοινού από εθελοντικούς φορείς, τους χώρους του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, η εκδήλωση για τον εθελοντισμό που συνδιοργάνωσαν η ΧΑΝΘ και ο Σύλλογος Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Στο έργο των δύο οργανισμών και στη συνεργασία τους αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ Ιωάννης Σωσσίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Γιώργος Βιλδιρίδης και ο πρόεδρος της Σχολής Πάνος Κανέλλης.

Κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης, με θέμα «Εθελοντισμός και Αξίες Ζωής» ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος ο οποίος επεσήμανε ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν προσφέρει 36.650.000 μερίδες φαγητού –πολύ περισσότερες από τις 550.000 μερίδες του κράτους- στις 810.000 προσφύγων που πέρασαν και έμειναν στη χώρα κατά μέσο όρο 15 μέρες. Πρόσθεσε ότι οι σύγχρονες κοινωνίες εξελίχθηκαν σε «κοινωνίες δικαιωμάτων», από «κοινωνίες υποχρεώσεων» αλλά ταυτόχρονα, για να είναι συμπαγείς πρέπει να είναι και «κοινωνίες ευθύνης» και ο εθελοντισμός είναι μια πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ειδική προσκεκλημένη ήταν η πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι και επικεφαλής της Action Aid Hellas Αλεξάνδρας Μητσοτάκη η οποία τόνισε πως ο εθελοντισμός δημιουργεί «συνειδητούς και υπεύθυνους πολίτες» και υπογράμμισε ότι μόνο η συνεργασία του κράτους, της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ Suzanne Lawrence, παρουσία και της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Rebecca Fong, αναφέρθηκε στις εθελοντικές δράσεις στις οποίες συμμετέχουν και Αμερικανοί πολίτες στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικές εθελοντικές οργανώσεις στην παροχή τροφίμων, βοήθειας σε αδύναμες οικονομικά ομάδες, στους πρόσφυγες, κ.α.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτετζίδης επεσήμαναν τη σημασία του εθελοντισμού στην καθημερινή ζωή και στα κοινά.

Αυτή ήταν η δεύτερη κοινή εκδήλωση που διοργανώνουν οι δύο φορείς της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στην Ειδομένη, όπου μοίρασαν τρόφιμα, ρουχισμό και παιχνίδια στα παιδιά των προσφύγων, που ψυχαγωγήθηκαν από τους νεαρούς εκπαιδευτές της Ακαδημίας Στελεχών ΧΑΝΘ, παίζοντας διάφορα κατασκηνωτικά παιχνίδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ