Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Αλλάζουν τα πάντα στο televoting της Eurovision (βίντεο)

Νέοι κανόνες θα ισχύσουν από εφέτος στην ψηφοφορία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Στόχος, ο νικητής να γίνεται γνωστός κυριολεκτικά το τελευταίο λεπτό.

Για πρώτη φορά από το 1975, νέοι κανόνες θα ισχύσουν από εφέτος για τον διαγωνισμό της Eurovision σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία. Στόχος του νέου format είναι η αγωνία των τηλεθεατών αλλά και των συμμετεχόντων να διαρκεί κυριολεκτικά έως το τελευταίο λεπτό.

Εως σήμερα, η ψηφοφορία έδειχνε από αρκετά νωρίς ποιος θα είναι ο νικητής με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μειώνεται σταδιακά όσο προχωρούσε η διαδικασία της ανακοίνωσης των ψήφων κάθε χώρας.

Σύμφωνα με το σύστημα που είχε υιοθετηθεί, οι βαθμοί που έδινε μια χώρα σε κάθε τραγούδι, αποτελούνταν κατά 50% από το televoting του κοινού και κατά 50% από την ψηφοφορία της εθνική επιτροπής.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα η διαδικασία χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Φάση 1: Οι εθνικές κριτικές επιτροπές ανακοινώνουν τους βαθμούς που δίνουν σε κάθε τραγούδι (από το 1 έως το 8 και 10 και 12).

Φάση 2: Οι βαθμοί από το televoting θα συλλέγονται ηλεκτρονικά από κάθε χώρα, θα προστίθενται και θα καταρτίζεται μια πανευρωπαϊκή λίστα με τους βαθμούς που θα παίρνει κάθε χώρα. Ο παρουσιαστής της βραδιάς θα ανακοινώνει πόσους βαθμούς πήρε το τραγούδι κάθε χώρας, αρχίζοντας από το τραγούδι με τους λιγότερους βαθμούς και ανεβαίνοντας προοδευτικά προς την πρώτη θέση και το τραγούδι με τους περισσότερους βαθμούς.

Ετσι, πρακτικά ο νικητής θα γίνεται γνωστός κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Σε ό,τι αφορά τους δύο ημιτελικούς, το σύστημα για την ψηφοφορία και την ανακοίνωση των νικητών που θα προκριθούν στον τελικό της 14ης Μαΐου, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Οι προκριματικοί και ο μεγάλος τελικός θα γίνουν στη Στοκχόλμη.

Οι διοργανωτές έδωσαν στην δημοσιότητα και ένα βίντεο το οποίο εξηγεί την διαδικασία της ψηφοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ