Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΛΑΕ Θεσσαλονίκης για Παγκόσμια μέρα κατά του HIV

Παγκόσμια μέρα κατά του Aids – Οι πολιτικές λιτότητας εγκληματούν σε βάρος οροθετικών και πρόληψης

1η Δεκέμβρη. Παγκόσμια ημέρα επαγρύπνησης και ενημέρωσης για τον HIV/AIDS. Αν και έχουν περάσει 35 χρόνια από την έναρξη της πανδημίας και 20 χρόνια από την εφαρμογή της αντιρετροϊκής αγωγής, εντούτοις το τοπίο στην Ελλάδα του 2015 παραμένει τριτοκοσμικό. Πίσω από τις λαμπερές αφίσες και τις γεμάτες αισιοδοξία εκδηλώσεις, κρύβεται η πραγματικότητα της μνημονιακής πολιτικής στο χώρο της υγείας που αναπόφευκτα έχει επηρεάσει τους ασθενείς μεHIV/AIDS.

Τα στατιστικά δεν είναι αισιόδοξα. Σταθερά υψηλά ποσοστά νέων μολύνσεων, απαξίωση κρατικών δομών παροχής υγειονομικής περίθαλψης και ενημέρωσης, συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων, είναι μερικά από τα στοιχεία που συγκροτούν το τοπίο στη σημερινή Ελλάδα, αποτέλεσμα της 5ετούς πλέον μνημονιακής πολιτικής.

Η ΛΑΕ με κάθε ευκαιρία τονίζει την αδιέξοδη και εγκληματική πολιτική στον χώρο της υγείας, αποτέλεσμα της οποίας είναι, μεταξύ των άλλων, και η έλλειψη αντιρετροϊκών σκευασμάτων που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο στο φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Το μοναδικό φαρμακείο που καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας, χορηγεί με το σταγονόμετρο φάρμακα σε ασθενείς που πρέπει να λαμβάνουν αδιαλείπτως την αγωγή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Παράλληλα, συνεχίζεται η υποστελέχωση των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, ενώ δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί ανεξάρτητο κονδύλι για την κάλυψη ανελαστικών φαρμακευτικών δαπανών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα αντιρετροϊκά.

Με αφορμή την αυριανή ημέρα, η ΛΑΕ επισημαίνει για ακόμα μια φορά την ισοπέδωση που επέφεραν οι μνημονικές πολιτικές στις κρατικές δομές παροχής υγείας. Λύση και στον χώρο της υγείας είναι η επαναχάραξη εθνικής, ανθρωποκεντρικής οικονομικής πολιτικής, απαλλαγμένης από δανειστές, χρέη και μνημόνια, ώστε να επανέλθει στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας ο ασθενής, ο πολίτης, η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ