Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συναγερμός σε ΕΥΠ και Ηλεκτρονικό έγκλημα μετά την επίθεση χάκερ στις ελληνικές τράπεζες

Η επίθεση ήταν συντονισμένη. Τα συστήματα των τραπεζών δέχθηκαν ταυτόχρονη επίθεση από δεκάδες Ρώσους χάκερ την Πέμπτη. Είναι μια επίθεση που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη του είδους εναντίον των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι ομάδα που δήλωσε το όνομα Armada Colectiv κατάφερε σύμφωνα με πληροφορίες του να διεισδύσει μέχρις ενός σημείου στα συστήματα web banking τριών τραπεζών προκαλώντας ωστόσο μόνο κάποιες δυσλειτουργίες και τίποτε περισσότερο. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση σε λογαριασμούς ή καταθέσεις.

Η σοβαρότητα της κατάστασης διαφαίνεται από το γεγονός ότι στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων με τραπεζικούς παράγοντες, ενώ από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί τόσο της ΕΥΠ, όσο και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι δράστες της επίθεσης ζήτησαν το συμβολικό ποσό των 750 bitcoins προειδοποιώντας για μεγαλύτερη επίθεση.
Ήδη πάντως οι ελληνικές υπηρεσίες, καταγράφουν την επίθεση ως μεγάλης ισχύος. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα συστήματα των τραπεζών άντεξαν, ωστόσο η συντονισμένη επίθεση έχει σημάνει συναγερμό.

Αν και ανάλογες επιθέσεις στα συστήματα web banking έχουν σημειωθεί μεμονωμένα στο παρελθόν και εναντίον μικρότερων τραπεζών η νέα επίθεση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από τις υπηρεσίες καθώς ήταν μαζική και σαφώς πιο αναβαθμισμένη από τις προηγούμενες.
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι τα συστήματα άντεξαν, ενώ με αφορμή τη νέα επίθεση συστάθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση ανάλογων φαινομένων αλλά και για την ανάπτυξη βελτιωμένων συστημάτων άμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ