Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζει συθέμελα η Κίνα -Οι γυναίκες εργάζονται, κάνουν σεξ πριν το γάμο, αλλάζουν εμφάνιση (εικόνες)

Στη Σαγκάη, στη μεγαλύτερη μητρόπολη της Κίνας, η ηλικία γάμου των γυναικών όλο και οπισθοχωρεί. Μια νέα γενιά εργένηδων που αρνούνται να υποκύψουν στις παραδόσεις μεγαλώνει στην Κίνα.

Η Jiyue εργάζεται στον τομέα μάρκετιγκ ενός μεγάλου δικηγορικού γραφείου της Σαγκάης. Είναι 35 ετών και ανύπαντρη. Αδιανόητο για την Κίνα μια γυναίκα αυτής της ηλικίας να μην έχει παντρευτεί. Η Jiyue διηγείται στην Madame Figaro ότι ακόμη και οι γείτονές της είχαν βαλθεί να της προξενέψουν κάποιον. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την επαρχιακή της πόλη για να μετακομίσει στη Σανγκάη, χωρίς να αφήσει τη διεύθυνσή της ούτε στο γονείς.
Στην Σανγκάη ζει με μια συγκάτοικο και με το αγαπημένο της μπουλντόγκ, τον οποίο βγάζει βόλτα κάτω από τα πλατάνια αυτής της υπέροχης πόλης, πρώην γαλλικής αποικίας.



«Κρύβομαι από τους γονείς μου, θέλουν να ελέγξουν τη ζωή μου», λέει.

Μετά από 30 χρόνια ιλιγγιώδους οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα μεγαλώνει μια νέα γενιά γυναικών, οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητων, που γυρίζουν την πλάτη στις παραδόσεις και τα πρότυπα. Η Σανγκάη είναι η πιο δυναμική πόλη της χώρας και οι νέοι αναζητούν εκεί καταφύγιο για να ζήσουν αυτόνομοι.
Η Faith Huang για παράδειγμα. Εχει εμφάνιση καλιφορνέζας, μαύρα μακριά και άτακτα μαλλιά, μιλάει αγγλικά και της αρέσει να εκπροσωπεί αυτή τη γενιά avant-garde.




Είναι 30 ετών, μπλόγκερ και δίνει καθημερινά συμβουλές σε 20.000 followers μέσα από το WeChat. Η επιτυχία ήρθε για την Faith Huang όταν έγραψε ένα e-book με τον τίτλο: « Project 30: Πώς να βρείτε έναν άντρα σε 30 ημέρες».
«Θέλω να αλλάξω αυτή τη νοοτροπία του θύματος που έχουν οι περισσότερες γυναίκες στην Κίνα. Οταν βάζεις αυτό το στοίχημα των 30 ημερών στον εαυτό σου, στο τέλος ανακαλύπτεις ότι στόχος δεν είναι να βρεις κάποιον να κουκουλώσεις αλλά να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου», δηλώνει η Faith.

Τα προξενιά στο πάρκο του Λαού
Τίποτα από όσα γράφει στο βιβλία της δεν θα ήταν καινούρια για μια γυναίκα της Δύσης, αλλά στην Κίνα τα πράγματα αυτά είναι εντελώς πρωτότυπα. Η μοίρα μιας γυναίκας στην Κίνα παραδοσιακά περνάει από την προστασία του πατέρα στην προστασία του συζύγου. Οι πιέσεις για γάμο αρχίζουν στα 20 και τα προξενιά φουντώνουν.
Σήμερα ακόμη, στο πάρκο του Λαού, στα πόδια των ουρανοξυστών της Σανγκάης, γονείς διαφημίζουν τα κορίτσια τους με πανό και αναζητούν έναν γαμπρό με αυτό τον τρόπο! Δεκάδες προξενητές περιμένουν κάτω από τα δέντρα την καλή ευκαιρία για να κερδίσουν χρήματα, ενώ ο γαμπροί πηγαινοέρχονται, ψάχνοντας μια καλή ευκαιρία.


Αντρας κοιτάξει τα προξενιά σε μικρές αγγελίες:




Τα γραφεία των προξενητών στο πάρκο:





Ο Richard Burger, συγγραφέας του εμβληματικού βιβλίου Behind the Red Door : Sex in China γράφει ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα γνωρίζει μια υπόγεια σεξουαλική επανάσταση μεγάλης έκτασης, παρά τις εντολές της κεντρικής εξουσίας.Το 1989 μόνο 15% των Κινέζων είχαν σεξουαλικές σχέσεις πριν το γάμο, ενώ το 2013 το 71% είχε σεξουαλικές σχέσεις, σύμφωνα με την έρευνα της πιο διάσημης σεξολόγου της χώρας, Li Yinhe. Ενώ η μέση ηλικία γάμου για τις γυναίκες συνεχίζει να αυξάνεται, σήμερα ξεπερνάει κατά πολύ τα 28 χρόνια.



Η περίπτωση της Elle
Η Elle, 25 ετών, μένει σε έναν ουρανοξύστη αυτής της πόλης των 23 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ακολουθώ την καρδιά μου, ζω την κάθε ημέρα. Αν παντρευτώ τώρα, ξέρω ότι θα πάρω διαζύγιο», λέει.



Είναι φαν των σύγχρονων τεχνολογιών και της μουσικής ροκ ενώ ψάχνει την αδελφή ψυχή στα νέα μέσα. Βγαίνει με ένα αγόρι από το Χονγκ Κονγκ που γνώρισε στο Tinder. Δεν έχει αντίρρηση να βρει κάποιον δυτικό. «Δεν βρίσκεις εύκολα έναν καλό αγόρι στην Κίνα. Τα περισσότερα ψάχνουν μια κοπέλα απλοϊκή και υπάκουη», δηλώνει.
Η ίδια είναι οικονομικά ανεξάρτητη, σύμβουλος στην εταιρεία Accenture, φοράει μπλούζα Abercrombie και έχει πάρει μάστερ στη Μεγάλη Βρετανία.


Η δημογραφική πολιτική της Κίνας ευθύνεται γι'αυτή την επανάσταση της νέας γενιάς. Η γενιά με τα μοναχοπαίδια που γεννήθηκε μεταξύ 1980-1990, η οποία μεγάλωσε στα πούπουλα χάρη στην οικονομική ευημερία, δυσκολεύεται να ζήσει σε ζευγάρι, με οποιονδήποτε όρο. Στην Κίνα ο αριθμός των εργένηδων αλλά και των διαζυγίων αυξάνεται με τρομερή ταχύτητα, ενώ τα ζευγάρια σπάνε μετά από μερικές εβδομάδες γάμου.
«Είμαστε όλοι μοναχοπαίδια που μεγαλώσαμε στην κουλτούρα του ανταγωνισμού. Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν τόσοι εργένηδες στην Κίνα», εξηγεί η Faith Huang.
Μαθημένη να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των γονέων, αυτή η γενιά δυσκολεύεται να βάλει νερό στο κρασί της. «Το να έχεις φίλο σημαίνει ότι πρέπει να ακούς τις ιδέες του, να κάνεις συμβιβασμούς, να του τηλεφωνείς κάθε μέρα. Το να είσαι εργένης είναι η ελευθερία. Μπορείς να ταξιδέψεις όποτε θέλεις», δηλώνει η Laura, 26 ετών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ