Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΑΛΗ: Η πρώτη μπύρα της Θεσσαλονίκης - ΖΥΘΟΣ, ΜΠΥΡΑ ΤΙΣ ΑΓΚΥΡΕΣ

Η Άλη μπύρα της Θεσσαλονίκης
«Ένας χρόνος περιηγήσεων πέρασε. Ένας χρόνος «Μπύρα τις άγκυρες» και επιστρέφουμε στο λιμάνι μας, στη Θεσσαλονίκη», είπε η Δέσποινα Μαυρομμάτη του ΖΥΘΟΥ προλογίζοντας αυτή τη φορά την παρουσίαση μιας Αλή-τισσας Σαλονικιώτικης μπύρας.
Γι’ ακόμη μία φορά, το μπιρόφυλο κοινό της Θεσσαλονίκης αλλά και όλοι οι fun της ποιοτικής επικοινωνίας του ΖΥΘΟΥ, «ταξίδεψαν» με την πρώτη μπύρα της Θεσσαλονίκης, την ΑΛΗ αλλά και το ειδικό Θεσσαλονικιώτικο μενού που επιμελήθηκε ξεχωριστά, για τη συνοδεία της συγκεκριμένης μπύρας, η Δέσποινα Μαυρομμάτη.
Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, αλλά και θαμώνες του ΖΥΘΟΥ, δοκίμασαν Άλη Weiss και Άλη Ι.Ρ.Α και μαζί, μεσογειακή σαλάτα σε καλαμποκίσιο καλαθάκι, ταμπουλέ χταποδιού με δίχρωμες πιπεριές και κρίταμο, κριθαρωτό με πράσο, φέτα, λιαστή ντομάτα, πικάντικο λουκάνικο και το περίφημο τιραμισού Θεσσαλονίκης.
Φτιάχνοντας μπύρα στον πάγκο της κουζίνας!
 «Η ιδέα της Άλη προέκυψε πριν από αρκετά χρόνια κατά τη διάρκεια των σπουδών μας», διηγείται η γεωπόνος Λίνα Δρόμβου, μία εκ των παραγωγών της. Εκεί κάθε πόλη έχει τις δικές της μικροζυθοποιείς και οι κάτοικοι της περιοχής τις στηρίζουν. Η κουλτούρα της μπύρας άνθισε σε μια χώρα όπως η Ολλανδία εκεί όπου η Λίνα, ο Νίκος Ρόιδος, ο Αντώνης Μουστάκας και ο Θωμάς Ευαγγελόπουλος άρχισαν να πειραματίζονται στην παραγωγή.
Μετά από πολλές…περιπλανήσεις αλλά και δημιουργική δουλειά στον κόσμο της μπύρας (ο Αντώνης Μουστάκας και ο Νίκος Ρόιδος δούλεψαν και σε ζυθοποιίες του εξωτερικού), το 2012 ξεκινούν να δημιουργούν τη δική τους μικροζυθοποιία στη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου σε μια περίοδο που άλλες βιομηχανίες έκλειναν.
 Με ένα πεντάμηνο σχεδόν στην αγορά, η πρώτη μικροζυθοποιεία της πόλης βρίσκει πρόσφορο έδαφος. «Πολλοί ψάχνουν νέες γεύσεις και δοκιμάζουν. Σιγά σιγά μας μαθαίνουν και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά», λένε οι ζυθοποιοί της Άλη.
 Άλη Weiss με γεύση μπανάνας
Θέλουμε η Άλη να γίνει γνωστή στο καταναλωτικό κοινό της πόλης και όταν λέει κανείς Άλη να πηγαίνει συνειρμικά το μυαλό του στην ιδιαίτερη μπύρα της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε την «κουλτούρα της μπύρας» και της «μικροζυθοποίιας» όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Μέσα από μπυρογνωσίες και happenings επιθυμούμε να «μυήσουμε» το κοινό σε νέες γεύσεις και αρώματα, γιατί η μπύρα είναι ένα ποτό, δεν είναι ένα ελαφρύ δροσιστικό αλκοολούχο…, εξηγούν οι τέσσερις φίλοι στη διάρκεια της παρουσίασης της Άλη στο ΖΥΘΟ ΝΤΟΡΕ. Εκεί, οι θεσσαλονικείς «γνώρισαν» την Άλη Weiss μια σταρένια μπύρα με φρουτώδη γεύση και νότες μπανάνας αλλά και μπαχαρικών και την Άλη Ι.Ρ.Α έναν τύπο μπύρας σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα ιδιαίτερα αρωματικό με ισορροπημένη πικράδα και πολύ δημοφιλή στο εξωτερικό.
Αφιλτράριστη, Απαστερίωτη ,Άλη
Κι όταν η μπύρα αγκυροβολεί στο Θερμαϊκό και η γευστική περιπλάνηση συνοδεύεται με τις τοπικές νοστιμιές, καλό είναι να γνωρίζουμε τις γεύσεις της δικής μας θεσσαλονικιώτικης μικροζυθοποιίας:
Απαστερίωτη σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει υποστεί παστερίωση, η οποία είναι μια μορφή θερμικής επεξεργασίας που δρα ανασταλτικά στη γεύση.
Αφιλτράριστη, σημαίνει ότι η μπύρα δεν έχει φιλτραριστεί. Το φιλτράρισμα όπως και η παστερίωση επηρεάζει τη γεύση αλλά και το σώμα της μπύρας αρνητικά. Μια αφιλτράριστη είναι πιο πλούσια γεύση και πιο γεμάτη.
‘Αλη είναι το όνομα της πρώτης μικροζυθοποιίας της Θεσσαλονίκης. Άλη , σημαίνει περιπλάνηση. Είναι η περιπλάνηση του αλήτη, δηλαδή του ελεύθερου ανθρώπου που τολμά, ρισκάρει, μάχεται, δε συμβιβάζεται, αναθεωρεί αναζητώντας διαρκώς νέες εμπειρίες και ιδέες.
«Άλη είναι η δική μας περιπλάνηση, είναι η γεύση και τα αρώματα που μας συντροφεύουν, είναι μια περιπλάνηση στον κόσμο της μπύρας», λένε οι τέσσερις μικροζυθοποιοί και μας παρασύρουν μαζί τους.

Η γοητευτική Λίλυ Βαφειάδη με τη Δέσποινα Μαυρομμάτη του ΖΥΘΟΥ και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα

Η Δέσποινα Μαυρομμάτη του ΖΥΘΟΥ με τη δημοσιογράφο του κρατικού ραδιοφώνου Κατερίνα Λοτσοπούλου-Ρενιέρη

Οι φίλες απ’ τα παλιά, Μαρία Αμανατίδου του Imagine και η Χριστίνα
               Τσόρμπα

Ο γενικός Πρόξενος Κύπρου Αντώνης Μανδρίτης με τη Μαριάννα Βιλδιρίδη
              και το Βασίλη Τερζόπουλο του ΖΥΘΟΥ

Ο Βασίλης Τερζόπουλος του ΖΥΘΟΥ με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού
            Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης με το δήμαρχο
              Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση και τον αντιδήμαρχο Ωραιοκάστρου κ.
               Καραστερίου

Ο Βασίλης Τερζόπουλος, η Αγνή Σαλαγκούδη, ο Ιγνάτιος Καιτεζίδης και ο
              Κωνσταντίνος Ζέρβας

Βασίλης Τερζόπουλος με τον Ιγνάτιο Καιτεζίδη και τον Ηρακλή Τιτόπουλο





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ