Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ξέρετε να αλλάζετε λάστιχο στο αυτοκίνητο...; Αν όχι, καιρός να μάθετε να το κάνετε σωστά... (video)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από ένα σκασμένο ελαστικό, ιδίως εάν είστε στη μέση του... πουθενά ακατάλληλη ώρα και χρειάζεται να καλέσετε τη οδική βοήθεια.

Μπορείτε, ακόμα εάν είστε γυναίκα, να αντικαταστήσετε το σκασμένο ελαστικό με τη ρεζέρβα με απλές κινήσεις.

Πριν ξεκινήσουμε, να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι η ασφάλειά σας.

Ακινητοποιούμε το όχημά μας όσο περισσότερο γίνεται στην άκρη του δρόμου και τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας που περιγράφονται παρακάτω. Επιδεικνύουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, αν έχει βρέξει ή αν βρέχει γιατί όλα γλιστράνε (από το οδόστρωμα μέχρι το γρύλο).

Πάμε, αναλυτικά, βήμα-βήμα:

1. Άνοιξε το πορτ μπαγκάζ και βρες τη ρεζέρβα (κάτω από τον αποθηκευτικό χώρο). Μέσα στη ρεζέρβα θα βρίσκονται λογικά και τα εργαλεία που θα χρειαστείς. Τα εργαλεία είναι ο σταυρός (για το ξεβίδωμα των μπουλονιών) και ο γρύλος για να ανυψώσεις το όχημα. Τα εργαλεία μπορεί να βρίσκονται και στις πλαϊνές θήκες του πορτ μπαγκάζ.

2. Βγάζεις τη ρεζέρβα και την τοποθετείς κάτω από το αμάξι στο πλαϊνό μέρος κοντά στον τροχό που έχει βλάβη. (Σε περίπτωση που φύγει ο γρύλος η ρεζέρβα μπορεί να κρατήσει το αμάξι).

3. Βγάλε τα καπάκια του τροχού (εάν έχει το αμάξι) για να δεις τα μπουλόνια. Με τον σταυρό (χωρίς να βάλεις ακόμα το γρύλο) ξεβίδωσε τα μπουλόνια χωρίς να τα βγάλεις τελείως (μην χρησιμοποιήσεις το γρύλο καθώς είναι πιο εύκολο να χτυπάς το σταυρό με το πόδι σε κάθε μπουλόνι αφού υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση όταν το όχημα είναι στο έδαφος).

4. Στη συνέχεια χρησιμοποιείς το γρύλο. Τοποθέτησέ τον περίπου 20 εκατοστά μακριά από το λάστιχο που θα αντικατασταθεί και πρόσεχε να το τοποθετήσεις στο νεύρο εσωτερικά του αυτοκινήτου (χοντρός σκελετός).

Μην το βάλεις στο πλαϊνό εξωτερικό μέρος του οχήματος γιατί μπορεί να προκαλέσεις το αυτοκίνητό σου ή ακόμα και να φύγει από τη θέση του κάτι που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση. Περιστρέφοντας τη μανιβέλα του γρύλου το όχημα θα αρχίσει να ανυψώνεται, σκοπός είναι να ανυψωθεί αρκετά ώστε ο τροχός να μην ακουμπάει στο έδαφος.

5. Αφού ανυψωθεί ξεβίδωσε με το χέρι τα μπουλόνια και βγάλε τον τροχό. Πρόσεχε μην χάσεις τα μπουλόνια.

6. Βγάλε τον τροχό και αντικατέστησέ τον με τη ρεζέρβα. Μπορείς να βάλεις τον τροχό που είχε τη βλάβη στη θέση που ήταν η ρεζέρβα κάτω από το αμάξι στο πλάι για να κρατήσει και πάλι το όχημα σε περίπτωση που φύγει ο γρύλος.

7. Βίδωσε με το χέρι όσο μπορείς τα μπουλόνια της ρεζέρβας. Στη συνέχεια κατεβάζοντας το αμάξι από το γρύλο ξανασφίξε πατώντας το κάθε μπουλόνι ξεχωριστά, όσες φορές χρειαστεί.

8. Βγάλε εντελώς το γρύλο και βάλτον στη θέση του. Στη θέση στο πορτ μπαγκάζ που ήταν η ρεζέρβα βάλε το λάστιχο που είχε βλάβη και το αυτοκίνητό είναι έτοιμο για να συνεχίσεις την οδήγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ