Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τα SOS του φετινού ΕΝΦΙΑ – Όλη η «συνταγή» για το 2015

Έχουμε εκλογές, ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να… περιμένει. Κάτι ήξερε η κυβέρνηση όταν πέρναγε διάταξη που έδινε στην αρμόδια ΓΓΔΕ το χρονικό περιθώριο να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά του φόρου έως τις… 26 Οκτωβρίου υποχρεώνοντας μας να πληρώσουμε την πρώτη δόση πέντε ημέρες αργότερα δηλαδή έως το τέλος Οκτωβρίου.

Έως τότε, θα έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και οι υποσχέσεις περί κατάργησης ή τροποποίησης του φόρου δεν θα έχουν πλέον καμία σημασία. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015, θα είναι ίδιος με αυτόν του 2014 και θα καταβληθεί σε λιγότερες δόσεις.

Το μόνο… κέρδος σε σχέση με πέρυσι, είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες να αποφευχθεί η ταλαιπωρία. Δηλαδή, το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουμε, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος, να αποτυπωθεί στο αρχικό εκκαθαριστικό και να μην χρειαστούν τρεις και τέσσερις εκκαθαρίσεις όπως πέρυσι ή επισκέψεις στην εφορία.

Ποια είναι όμως η «συνταγή» βάσει της οποίας θα πληρωθεί φέτος ο φόρος; Ιδού όλα τα επίμαχα σημεία

1. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, θα «φορτωθούν» στο Taxisnet το αργότερο έως τις 26 Οκτωβρίου. Η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις 4 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημερομηνία υποβολής -μετά την παράταση που δόθηκε- για την υποβολή των δηλώσεων Ε9 οι οποίες και θα αποτυπώσουν την περιουσιακή μας κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 2015. Για ευνόητους λόγους, εκκαθαριστικά πριν από τις εκλογές αποκλείεται να αναρτηθούν. Το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να καλύψει τα νώτα του και πέρασε διάταξη η οποία ορίζει ότι ακόμη και αν η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί έως τις 26 Οκτωβρίου, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Επομένως, ο φόρος φέτος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τέλος Οκτωβρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου) και όχι σε έξι όπως συνέβη πέρυσι. Έκπτωση για εφάπαξ αποπληρωμή δεν υπάρχει.

2. Γίνεται προσπάθεια ώστε οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές που προβλέπει η νομοθεσία του ΕΝΦΙΑ να ενσωματωθούν στο αρχικό εκκαθαριστικό και να αποφευχθεί το περυσινό φαινόμενο των τριών και τεσσάρων (!) εκκαθαριστικών (σ.σ.: το περυσινό μπάχαλο προκλήθηκε εξαιτίας του ότι αποφασίστηκε εκ των υστέρων αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά και επειδή οι προϋποθέσεις χορήγησης των εκπτώσεων, αποφασίστηκαν μετά την αρχική εκκαθάριση του Αυγούστου). Εκπτώσεις θα χορηγηθούν φέτος σε περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια οικογένειες όταν το σύνολο των υπόχρεων σε ΕΝΦΙΑ είναι περίπου πέντε εκατομμύρια

3. Έκπτωση 50% επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στο κάθε ακίνητο θα εξασφαλίσουν και φέτος όσοι πληρούν -αθροιστικά- τρεις προϋποθέσεις.

• Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1000 ευρώ για κάθε παιδί

• Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

• Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Να σημειωθεί ότι το αν θα πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης της έκπτωσης του 50% θα κριθεί με βάση τα στοιχεία των φετινών δηλώσεων δηλαδή τα εισοδήματα του 2014. Είναι η δημοφιλέστερη έκπτωση την οποία πέρυσι εξασφάλισαν 1,1 εκατομμύρια οικογένειες. Οι περισσότερες βέβαια, κέρδισαν μικρά ποσά της τάξεως των πέντε και των 10 ευρώ. Τουλάχιστον, φέτος δεν θα υπάρχει ταλαιπωρία γι’ αυτή την έκπτωση

4. Πλήρη απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται οι ακόλουθοι:

• Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ

• Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

• Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%. Αυτή η έκπτωση δόθηκε πέρυσι σε περίπου 50-55.000 οικογένειες


Τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ο επιπλέον φόρος και οι έλεγχοι

Η συνταγή με την οποία θα υπολογιστεί και εν τέλει θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ απ’ όλους τους υπόχρεους περιλαμβάνει και τρία ακόμα μυστικά, που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν

1. Η έκπτωση 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα δοθεί και φέτος (πέρασε σχετική πρόβλεψη στον νόμο). Την πληροφορία για το ποια είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, το Taxis θα την αντλήσει από τα φετινά Ε2 (σ.σ.: δηλώνονται πλέον με αυτόματο τρόπο τα κενά) αλλά και από το Ε9. Θα υπάρξουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία της ΔΕΗ για να εντοπιστεί ποιοι έχουν δηλώσει πραγματικά στοιχεία και ποιοι όχι με βάση και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Προσοχή λοιπόν να αναγραφεί σωστά ο αριθμός του ρολογιού σε όλα τα έντυπα καθώς χωρίς τη διασταύρωση μπορεί να μην δοθεί η έκπτωση. Τα λάθη ήταν ο λόγος για τον οποίο η έκπτωση του 20% δόθηκε μόνο σε 100-120.000 ακίνητα.

2. Επιπλέον φόρο θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Και αυτό διότι καταργήθηκε η ρύθμιση που τους απάλλαξε πέρυσι από τον συμπληρωματικό φόρο.

3. Πέρυσι, ένας από τους λόγους ταλαιπωρίας αλλά και άδικης επιβάρυνσης των ιδιοκτητών ήταν τα λάθη στην αποτύπωση των ακινήτων. Οι ιδιοκτήτες, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να ελέγξουν τα στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν. Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει στο περυσινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες (όροφος, επιφάνεια κλπ) ενώ η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στο Ε9 και στο Ε2. Υπάρχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 04 Σεπτεμβρίου για το Ε9 και μέχρι αύριο 30/08 για το Ε2.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ