Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ανάπτυξη ακούμε αλλά δεν την βλέπουμε με τις τράπεζες να παραμένουν ακόμα σε capital control

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης

Ζούμε ιστορικές στιγμές την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να "πείσει" εσωκομματικά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "διαφωνεί" με το τρίτο πρόγραμμα που έφερε στην βουλή για ψήφιση με μια σειρά από προαπαιτούμενα μέτρα , η Ελληνική οικονομία "ψυχορραγεί" αφού με τον έλεγχο της ρευστότητας ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε. Η μόνη λύση για ανάπτυξη που επικαλείται ο πρωθυπουργός στα συντροφικά του δρώμενα είναι συνυφασμένη με την ρευστότητα γιατί ως γνωστόν το καλύτερο αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη δεν κινείται. Το μόνο που μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί είναι οι πολίτες (όχι όλοι) απλώς να αυτοσυντηρούνται με τα βασικά της καθημερινότητας. Ενώ η αλήθεια είναι ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος και το τρίτο μνημόνιο έχει δημιουργήσει σημαντικές αναταράξεις στην κυβέρνηση πάρα τις διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι 20 Αυγούστου με το πρόσθετο βάρος που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις των διαφωνούντων.

Άρα για πια ανάπτυξη μιλάμε ;
Ανάπτυξη με capital control ;

Κοινή παραδοχή όλων των οικονομολόγων είναι ότι ανάπτυξη με capital control στις τράπεζες δεν γίνεται ενώ οι τράπεζες διερευνούν ριζικές λύσεις μεταξύ τους. Ήδη το τραπεζικό τοπίο αναμένεται να αλλάξει αφού θα χρειαστούν 25 δις ευρώ για να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Τράπεζες που δεν έχουν βρει κεφάλαια για αύξηση των μετοχικών τους κεφαλαίων παίρνουν τον δρόμο για συγχώνευση ενώ ρόλο έχει αναλάβει η κ. Λούκα Κατσέλη και τα στελέχη της με μπαράζ δηλώσεων ως "ειδική" της ισορροπίας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ για τα θέματα των τραπεζών. Τα σενάρια για Εθνική-ALPHA και Πειραιώς-EUROBANK δίνουν και παίρνουν και την Αττικής να "διαφημίζει¨" την αυτόνομη πορεία της. Έτσι όπως καταλαβαίνουμε το τρίτο μνημόνιο πρώτα θα χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με τον κίνδυνο πάντα εάν τα κεφάλαια δεν φθάσουν να γίνει κούρεμα ή φορολόγηση καταθέσεων 37 % και μετά θα πέσουν χρήματα για ανάπτυξη από το περίφημο πακέτο των 35 δις ευρώ στη αγορά.

Είναι σίγουρα λάθος να αναφέρεται ο κύριος Τσίπρας σε ανάπτυξη και πλεονάσματα αφού ό πιο ταπεινός σε προβλέψεις οικονομολόγος ξέρει ότι όσο πιο μικρά είναι τα πλεονάσματα τόσο πιο μικρή είναι η ανάπτυξη και απίθανη η βιωσιμότητα ενός χρέους.
Είναι λάθος επίσης να αναφέρεται ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις και την δουλειά της προηγούμενης κυβέρνησης αφού το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο στηρίζεται εκεί.

Όσο για τα μεγαλύτερα πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν μήπως είχαμε ανάπτυξη και δεν το καταλάβαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση;
Μήπως τελικά Σαμαράς-Βενιζέλος πέτυχαν αυτό που σήμερα υπό πολύ χειρότερους όρους καυχιέται ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάπτυξη;

Εγώ θα το ξαναπώ τι άλλαξε στη ζωή των πολιτών;
Ο σωνόπου έρχεται ο λογαριασμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ