Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

«Όχι» και από Μέρκελ: "Καμία συζήτηση για βοήθεια στην Ελλάδα μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα"! - Διαβάστε τι είπε στη γερμανική βουλή

Ορθά-κοφτά ξέκοψε κάθε πιθανότητα για συζήτηση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα πριν γίνει το δημοψήφισμα η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη γερμανική Βουλή.

«Το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας τελείωσε χθες τα μεσάνυχτα. Με τη λήξη του προγράμματος δεν υπάρχουν οι δυνατότητες για περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εγκατέλειψε μονομερώς τις συζητήσεις και προκήρυξε δημοψήφισμα.

«Η προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι πράξη δημοκρατική και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να το κάνει για όποιο θέμα θέλει και όποτε το επιθυμεί. Αλλά πρέπει να πω ότι επίσης είναι πράξη δημοκρατικής κυριαρχίας των υπολοίπων 18 της ευρωζώνης να έχουν τη δική τους τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική στάση» πρόσθεσε καταχειροκροτούμενη η Μέρκελ.

«Χθες λάβαμε μια αίτηση του Αλέξη Τσίπρα με παράκληση για νέο πρόγραμμα»

Η ίδια, δήλωσε πως «χθες λάβαμε μια αίτηση του Αλέξη Τσίπρα με παράκληση (!) για νέο πρόγραμμα» και εξήγησε πως το Eurogroup διαβουλεύτηκε επ΄αυτής.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με το δημοψήφισμα. Πριν από αυτό δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση» ξεκαθάρισε η Μέρκελ, η οποία τόνισε πως πλέον η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή απέναντι στην κρίση: «Πρέπει να το περιμένουμε με ηρεμία. Η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή απ’ ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας, τον Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν αυτά. Έχουμε τον EFSF, τον ESM και την τραπεζική ένωση».

«Το θέμα δεν είναι μια διαφορά 400 εκ. ευρώ ή 2 δισ. ευρώ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «βασανιστήριο» στους ανθρώπους στην Ελλάδα και εξήγησε ότι όσον αφορά την Ελλάδα «το θέμα δεν είναι μια διαφορά 400 εκ. ευρώ, τα οποία είναι πολλά χρήματα αλλά όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο».

«Το θέμα που υπάρχει από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης μέχρι σήμερα είναι ότι η Ευρώπη είναι κοινή κοινότητα ευθύνης και δικαίου. Αυτή η κοινότητα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς μόνο εάν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Διότι ένας συμβιβασμός ανεξάρτητα του πόσο θα κοστίσει είναι ένα αποτέλεσμα μόνο για το αποτέλεσμα. Αν η Ευρώπη χάσει αυτή τη δυνατότητα για συμβιβασμό, όπου τα πλεονεκτήματά δεν υπερτερούν, θα χαθεί η ίδια Ευρώπη» είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας πως «ένας καλός Ευρωπαίος είναι εκείνος που σέβεται τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο και επιθυμεί να ενισχυθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης».

«Για να το πούμε με σαφήνεια, και στη Γερμανία θα υπάρξει μακροπρόθεσμα ευημερία εάν υπάρχει ευημερία και στην Ευρώπη. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αυτό είναι το θέμα και όχι μια διαφορά 440 εκ. ή 2 δισ. ευρώ. Αυτό πρέπει να αποφασίσουμε, εάν θέλουμε να έχουμε συζητήσεις για μια νέα βοήθεια στην Ελλάδα με τη συμμέτοχή των τριών θεσμών, μετά το δημοψήφισμα πάντοτε» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Ζούμε μέρες στις οποίες παίζονται πολλά πράγματα»

Τέλος, η Μέρκελ σημείωσε ότι ζούμε μέρες με αναταράξεις στις οποίες «παίζονται πολλά πράγματα» και κατέληξε: «Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να παιχτεί στα ζάρια. Είμαστε μια κοινότητα δικαίου και ευθύνης . Αν το ξεχάσουμε αυτό θα αποτύχει η Ευρώπη. Η κοινότητα αξιών της Ευρώπης είναι ισχυρή και το ξεπέρασμα της κρίσης των κρατών απαιτεί χρόνο και υπομονή αλλά μετά θα είναι πιο ισχυρή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα στηρίζω τα πράγματα και στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ