Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ντίξον προς Τσίπρα: "Φιλαράκο, άργησες"

Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, σχολιάζει στοReuters τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα μας ο γνωστός αρθρογράφος Ούγκο Ντίξον."Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταρρέει. Οι δανειστές ίσως προτιμούν διαπραγματευτούν με τη διάδοχό του", σημειώνει με νόημα.

Και συνεχίζει, λέγοντας: "Μετά το κλείσιμο των τραπεζών η κοινή γνώμη άρχισε να κινείται εναντίον του και ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να ζητά απεγνωσμένα μια συμφωνία με τους δανειστές. Η Αθήνα χρεοκόπησε προς το ΔΝΤ, αυξάνοντας την πίεση, αλλά τώρα δεν είναι σαφές αν οι δανειστές θέλουν να χαλαρώσουν την πίεση. Μπορεί να προτιμούν να διαπραγματευτούν με το διάδοχό του".

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ακόμη πως ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα όταν κυβέρνηση και τράπεζες ξέμειναν από χρήματα.

"Η αρχική αντίδραση πολλών Ελλήνων ήταν να υποστηρίξουν το "όχι" στο δημοψήφισμα. Μετά την επιβολή όμως των capital controls, η κοινή γνώμη στρέφεται προς το "ναι". Οι χώρες της Ευρώπης ξεκαθάρισαν πως ένα όχι σημαίνει όχι στο ευρώ, κάτι που οι Έλληνες δε θέλουν, όπως λέει.

"Εκλογές η καλύτερη λύση"

"Ο Τσίπρας έστειλε μια νέα πρόταση στις 30 Ιουνίου. Η Γερμανία δε δέχεται νέες διαπραγματεύσεις πριν το δημοψήφισμα. Φαίνεται ότι λένε με ευγενικό τρόπο στον Τσίπρα: Φιλαράκο, άργησες", υπογραμμίζει και προσθέτει:

Μετά την επιβολή όμως των capital controls, η κοινή γνώμη στρέφεται προς το "ναι". Οι χώρες της Ευρώπης ξεκαθάρισαν πως ένα όχι σημαίνει όχι στο ευρώ, κάτι που οι Έλληνες δε θέλουν.

"Μια λύση μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα, όπως λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Όμως οι δανειστές είναι "μέχρι εδώ" με τον Τσίπρα και είναι απίθανο να του κάνουν τη ζωή εύκολη. Αμφιβάλουν αν το κόμμα του θα εφαρμόσει ό,τι και αν συμφωνηθεί και ελπίζουν ότι ένα "ναι" στο δημοψήφισμα, ο Τσίπρας θα παραιτηθεί και θα αναλάβει ένας πιο εποικοδομητικός πρωθυπουργός. Ακόμη όμως και ένα "ναι" δε σημαίνει γρήγορη λύση. Οι δανειστές δεν πιστεύουν ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα βασίζεται και στον ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει όσα υποσχεθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, τα ελληνικά κόμματα θα συμπεράνουν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι οι εκλογές. Δεν είναι όμως σίγουρο ότι η κατακερματισμένη αντιπολίτευση θα καταφέρει να κερδίσει, καθώς δεν έχει καταφέρει να στοιχηθεί πίσω από μια προσωπικότητα και ένα κοινό πρόγραμμα.

Ακόμη και αν η αντιπολίτευση κερδίσει αυτές τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις δε θα ξεκινήσουν πριν τον Αύγουστο και μέχρι τότε οι τράπεζες θα έχουν ξεμείνει από μετρητά, εκτός αν η ΕΚΤ αυξήσει τον ELA.

Τα γεράκια της κεντρικής τράπεζας, πιέζουν για περιορισμό της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Μπορεί οι δανειστές να θέλουν να αφήσουν τον Τσιπρα να "στεγνώσει", αλλά δεν πρέπει να έχουν την ίδια προσέγγιση με τον ελληνικό λαό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ