Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Νέα σενάρια Moody's για Grexit και παράλληλο νόμισμα IOU

Μια στάση πληρωμών δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε Grexit, αναφέρει έκθεση της Moody’s που εκτιμά πως εάν συμβεί θα είναι «πολιτική απόφαση» και εξετάζει το σενάριο του παράλληλου νομίσματος.

Εάν συμβεί κάποιο γεγονός μη πληρωμής δόσης τους επόμενους προσεχείς μήνες, χρεοκοπίας δηλαδή, αναφέρει ο διεθνής πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης τότες το Grexit μπορεί να είναι μόνο μια πολιτική πράξη που «μπορεί να αντανακλά μια συνειδητή, εξελισσόμενη πολιτική στρατηγική από πολιτικούς της μιας ή και των δύο πλευρών, που έχουν μια θετική άποψη για τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα οφέλη μιας ελληνικής εξόδου» σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την Moody’s, η ελληνική κυβέρνηση θα λάμβανε την απόφαση να εγκαταλείψει το ευρώ και να εκδώσει δικό της νόμισμα μόνο αν ήταν αντιμέτωπη με εντελώς επώδυνες εναλλακτικές. Η αδυναμία της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις καθημερινές της δραστηριότητες θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια τέτοια απόφαση.

Τότε η ελληνική κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές, λέει η Moody's.

Η πρώτη είναι να αποκτήσει την δυνατότητα να τυπώνει το χρήμα που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών της, μέσω μιας εξόδου και της έκδοσης νέου νομίσματος. Η δεύτερη είναι να καταφύγει στην έκδοση «υποσχετικών τίτλων» ή IOU’s, που μπορεί να αποδειχθούν το πρώτο βήμα προς την δημιουργία νέου νομίσματος.

Η Moody’s θεωρεί ότι από τις δύο επιλογές, η δεύτερη είναι η πιο πιθανή. Η ΄λεκδοση παράλληλου νομίσματος θα είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει στο έπακρο τις υποχρεώσεις της στον επίσημο τομέα, αλλά να χρηματοδοτήσει και άλλες δαπάνες - όπως η πληρωμή μισθών και συντάξεων – μέσω έγγραφων βεβαιώσεων για πληρωμή στο μέλλον. «Με άλλα λόγια θα δημιουργήσει μια εναλλακτική μορφή νομίσματος για να χρηματοδοτήσει τις εγχώριες πληρωμές» γράφει η Moody’s.

Αυτό σημαίνει πληρωμές του χρέους σε ευρώ και πληρωμές συντάξεων, μισθών, προμηθευτών σε IOU’s.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ