Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

SOSεν όψει του καλοκαιριού για τους άνδρες και κυρίως για τους νέους (15 με 35 χρόνων) εκπέμπουν οι ανδρολόγοι-ουρολόγοι καθώς την περίοδο αυτή έχουμε κατακόρυφη αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων!

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 9,5 εκατομμύρια από τα 19 εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων το χρόνο, αφορούν νέους άνδρες 15 με 35 χρόνων!

« Τα στοιχεία απεικονίζουν την ζοφερή πραγματικότητα. Δυστυχώς οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις» τονίζει ο διαπρεπής ουρολόγος -ανδρολόγος κ Κώστας Ρόκκας διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην Αθήνα και προσθέτει.

«Το πρόβλημα στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις στις τουριστικές περιοχές».

Στην αύξηση του φαινομένου, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ που αφορούν κυρίως γειτονιές της Αθήνας, μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι οικονομικοί μετανάστες.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που χτυπούν τους νέους στη χώρα μας είναι:
  • AIDS,
  • Σύφιλη,
  • Hπατίτιδα B και C,
  • Βλεννόρροια
  • Κονδυλώματα
  • Μαλακό έλκος των γεννητικών οργάνων
  • Χλαμύδια
  • Ερπης
  • Μολυσματική τέρμινθος
  • Τριχομονάδες

Εκτός απ αυτά υπάρχουν τα λοιμώδη και τα δερματικά νοσήματα που μεταδίδονται κι αυτά όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Συγκεκριμένα:
  • Eλονοσία,
  • Φυματίωση,
  • Ψώρα
  • Φθειρίαση

Πολλά από τα νοσήματα αυτά μετά την μετάδοση τους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα η αυτά είναι πολύ ήπια.

«Το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί νέοι να μην υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της ταχείας εξάπλωσης των νοσημάτων»εξηγεί ο κ Ρόκκας


ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σύμφωνα με τους γιατρούς η ενημέρωση των εφήβων και των νέων ανδρών για τα νοσήματα και τον τρόπο μετάδοσης τους είναι βασικό μέτρο προφύλαξης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η άγνοια κινδύνου συμβάλλει στον επιπολασμό.

Για τους ειδικούς οι μόνιμες σεξουαλικές σχέσεις με σύντροφο εμπιστοσύνης είναι βασικό μέτρο προφύλαξης. Στις εφήμερες σεξουαλικές σχέσεις των διακοπών η επιλογή του ερωτικού συντρόφου και η χρήση προφυλακτικού παρέχουν ένα υψηλό βαθμό προστασίας , χωρίς αυτό όμως να είναι απόλυτο.

«Τα οποιοδήποτε σύμπτωμα μετά από μια εφήμερη σεξουαλική επαφή χωρίς μέτρο προφύλαξης η ακόμη και η υποψία ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να οδηγήσει ΑΜΕΣΑ τον άνδρα στο γιατρό»καταλήγει ο κ Ρόκκας.

Η ιατρική διάγνωση ότι κάποιος έχει μολυνθεί από σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απαιτεί άμεσα θεραπεία-ανάλογα με το νόσημα- τόσου του ιδίου όσου και του συντρόφου, η ενημέρωση του οποίου κρίνεται απαραίτητη όταν αυτό είναι εφικτό.


ΘΕΡΙΖΟΥΝ AIDS ΚΑΙ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο AIDS και στην ηπατίτιδα.

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό του AIDSαφορούν κυρίως νεαρές ηλικίες (25-35 ετών), ενώ σημαντικό ποσοστό αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (55,5%), αλλά με αύξηση νέων κρουσμάτων και σε ετεροφυλόφιλα άτομα (24,6%).

Ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι το γεγονός ότι το 12,9% των ατόμων με AIDS στη χώρα μας αφορά μετανάστες, με αυτόν τον αριθμό να έχει αυξητικές τάσεις καθώς η εισροή μεταναστών στον ελλαδικό χώρο είναι συνεχώς αυξανόμενη».

Στην Ελλάδα όσον αφορά την ηπατίτιδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 φορείς . Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο (κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και κίρρωσης-καταστροφής του ήπατος).

Συχνότερη μορφή είναι η ηπατίτιδα Β που οφείλεται στον ιό HBV, η οποία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι και ανορεξία. Το 35% της μετάδοσης γίνεται με ομοφυλοφιλικές επαφές. Πολύ συχνή σήμερα είναι και η ηπατίτιδα C, όπου οι φορείς παγκόσμια είναι πάνω από 200 εκατομμύρια και μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και με μετάγγιση προϊόντων αίματος.

Λόγω της φύσης της ηπατίτιδας, απαιτείται η έγκαιρη διάγνωσή της και η ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Για την ηπατίτιδα Β ειδικά, στις περισσότερες χώρες ευτυχώς έχει γίνει πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού.


Μας το κοινοποίησε www.krokkas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ