Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Πρωτοπορεί η Θεσσαλονίκη στη Γονιδιακή Θεραπεία

Η Γονιδιακή θεραπεία της θαλασσαιμίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Το πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας που διεξάγεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Washington Seattle (Γ Σταμοτογιαννόπουλος) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ ολοκληρώνεται με επιτυχία και αποτελεί ένα μόνο από τα δεκάδες παραδείγματα γονιδιακής θεραπείας που ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο πλαίσιο του Money Show, η κάρτα υγείας ΕΥ CLUB σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" Ν. Θεσσαλονίκης με θέμα «Τεστ DNA-Επειδή η Πρόληψη είναι ΔΥΝΑΜΗ»

Η γονιδιακή θεραπεία, ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας της Γενετικής, γίνεται αποδεκτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατα, δηλαδή το 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη γονιδιακή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του ενζύμου της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης. Σε περίπτωση ανεπάρκειας του ενζύμου αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου.. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ , προχώρησε στην ίδρυση Γενετικής Τράπεζας με 14.000 γενετικά δείγματα DNA , ώστε ο κάθε γιατρός να γνωρίζει στοχευμένα ποιο ακριβώς φαρμακευτικό σχήμα θα χορηγήσει για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, στην Κίνα ήδη εφαρμόστηκε σε έμβρυο τεχνολογία αντικατάστασης παθολογικού γονιδίου με φυσιολογικό , ώστε να γίνει τροποποίηση του DNA στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , γεγονός που ανοίγει το δρόμο γενετικής παρέμβασης στον ίδιο τον άνθρωπο.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα βιοηθικής που ανοίγει ο νέος θαυμαστός κόσμος της ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, βρίσκεται μπροστά μας και προσθέτει κυριολεκτικά άπειρες δυνατότητες στους επιστήμονες για νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

DNA TESTS για όλους

Η γονιδιακή θεραπεία, η προεμφυτευτική διάγνωση που μπορεί να προλάβει έως και 350 διαφορετικές ασθένειες , αλλά και τα DNA διαγνωστικά τεστς τείνουν να ενσωματωθούν στην ιατρική πράξη, καθώς το κόστος τους μειώνεται δραστικά χρόνο με το χρόνο. Σήμερα για παράδειγμα ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει άμεσα εάν κάποιος έχει προσληφθεί από τον ιό του Εμπολα και το συγκεκριμένο τεστ που γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στοιχίζει 1000 ευρώ.

Στην Ελλάδα , ένα από τα πιο διαδεδομένα τεστ DNA που έχει ενσωματωθεί στις απαραίτητες εξετάσεις των ζευγαριών που επιθυμούν να γίνουν γονείς, είναι το τεστ για τη Μεσογειακή Αναιμία. "Στις προληπτικές εξετάσεις που κάνει ένα ζευγάρι πριν τεκνοποιήσει πρέπει να περιλαμβάνεται το τεστ για την Κιστική Ίνωση το δεύτερο συχνότερο γενετικό νόσημα στην Ελλάδα, όπως και ο έλεγχος προδιάθεσης για νωτιαία μυική ατροφία" επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλίδης

Test DNA μέσω Διαδικτύου...συστήνεται Προσοχή

"Υπάρχουν 15 διαφορετικές εταιρείες που πραγματοποιούν εξετάσεις DNA μέσω διαδικτύου", τόνισε ο καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοχάρης Παταργιάς. Θα πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό , αλλά και να τηρούνται όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες της Βιοηθικής προκειμένου να γίνονται σωστά τα τεστ DNA. Συχνά τέτοιες αναλύσεις γίνονται από φαρμακοποιούς ακόμη και γεωπόνους γι αυτό και θα πρέπει κανείς να απευθύνεται σε πιστοποιημένα εργαστήρια με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό.

DNA TEST Εργαλείο για τους προπονητές και τους εκπαιδευτικούς

Μπορεί ένα τεστ DNA να δείξει την προδιάθεση ενός παιδιού στον αθλητισμό; Φυσικά .Και όχι μόνο αυτό επισημαίνει ο δρ του ΑΠΘ δερματολόγος -αφροδισιολόγος Κωνσταντίνος Καλοκασίδης "αλλά υπάρχουν γονίδια που καθορίζουν ακόμη και το αίσθημα ανταμοιβής ή την τάση που έχει κάποιο παιδί να αριστεύσει. Αυτή η επιμονή στην προσπάθεια, επηρεάζεται από συγκεκριμένα γονίδια".

Όλο και πιο συχνή είναι η χρήση των αθλητικών tests που εξετάζουν τον τύπο των μυικών ινών που διαθέτουμε. Αυτός ο τύπος καθορίζει τη δυνατότητα που έχουμε να αποδώσουμε καλύτερα σε ένα άθλημα αντοχής ή σε άθλημα δύναμης και εκρηκτικότητας. «Τα αθλητικά τεστ εξετάζουν ακόμη την προδιάθεση κάποιου στους τραυματισμούς αλλά και το χρόνο επούλωσης ενός τραύματος» σημείωσε ο κ. Καλοκασίδης.

Γενετική συμβουλευτική

Όπως είναι φυσικό η επανάσταση της Γενετικής προκαλεί ένα πλήθος ζητημάτων βιοηθικής πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί στην παγκόσμια κοινότητα. Όπως εξήγησε ο λέκτορας βιοηθικής του ΑΠΘ Χρόνης Βούλτσος "όποιος υποβάλλεται σε γενετικό τεστ θα πρέπει να τυγχάνει πλήρους και επαρκούς ενημέρωσης εφόσον το επιθυμεί από ειδικευμένο προσωπικό . Η γενετική συμβουλευτική είναι απαραίτητη υποχρέωση του ιατρικού προσωπικού σε όσους υπόκεινται στις νέους μεθόδους γενετικής διάγνωσης και θεραπείας".

Προσφορά γενετικών τεστ στο «Άλμα Ζωής»

Ειδική μνεία για τις δυνατότητες που παρέχουν τα γενετικά τεστ στην πρόληψη κληρονομικών ασθενειών όπως ο καρκίνος του μαστού, έκανε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών με καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης Ελένη Ντελιοπούλου σημειώνοντας τη σπουδαιότητα της σοβαρής και υπεύθυνης ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κάρτα υγείας ΕΥ CLUB σε συνεργασία με την εταιρία GENOMED, πρόσφεραν στο σύλλογο προκειμένου να τα διαθέσει ανάλογα με τις ανάγκες του, τρία πλήρη πακέτα γονιδιακού ελέγχου προδιάθεσης ασθενειών(τα οποία περιλαμβάνουν εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα, οστεοπόρωση, θρομβώσεις και νεοπλασίες) αξίας 960€ το καθένα καθώς και 20 ειδικές κρέμες ανάπλασης. 

Η δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα, ο διεθνολόγος και καθ. Νομικής ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Καίτη Κοντοπούλου και η πρόεδρος του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. Θεσσαλονίκης Ελένη Ντελιοπούλου

Η δημοσιογράφος Κατερίνα Λοτσοπούλου-Ρενιέρη, ο λέκτορας βιοηθικής ΑΠΘ Χρόνης Βούλτσος και ο ομότιμος καθηγητής γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης

Ο δρ του ΑΠΘ δερματολόγος -αφροδισιολόγος Κωνσταντίνος Καλοκασίδης

Ο καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοχάρης Παταργιάς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ