Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Κλιμακώνεται η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα

Toυ Κώστα Μπετινάκη
Με έντονη προειδοποίηση οι ΗΠΑ απαίτησαν από την Κίνα να «σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα» την προσπάθεια να επεκτείνει τα εδάφη της με την κατασκευή τεχνητών νήσων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ashton Carter σε συνέντευξή του στη «Shangri-La Dialogue» της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι το έργο αυτό της Κίνας «ξεπερνά τον Διεθνή Νόμο».



Όπως υποστηρίζει το CNN, η Κίνα διεκδικεί ως χωρικά ύδατα σχεδόν το σύνολο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αποκλείοντας τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών της. Κινέζοι αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στις συνεχείς δηλώσεις Αμερικανών επισήμων για το ζήτημα αυτό, τις χαρακτηρίζουν «ανεδαφικές και μη εποικοδομητικές».

Πολλές χώρες της περιοχής κατηγορούν την Κίνα ότι παρανόμως προσπαθεί να οικειοποιηθεί έδαφος με την κατασκευή τεχνητών νησιών, στα οποία μελλοντικά ενδεχομένως να κατασκευασθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε συνάντηση στην οποία μετείχαν νωρίτερα σήμερα υπουργοί Άμυνας χωρών από την περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι «επιθυμεί να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε όλες τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί». Και πρόσθεσε: «Για να τερματισθούν όλα, θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως και για πάντα οι προσπάθειες επέκτασης γης από όλους όσους διεκδικούν».

Ο Αμερικάνος υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι και άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες η Μαλαισία και η Ταϊβάν, διεκδικούν περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, «αλλά μια χώρα έχει ξεπεράσει τα όρια διεκδικώντας 2.000 εκτάρια περισσότερα από όλες τις άλλες».



Ο Ashton Carter είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν ουσιαστική παρουσία στην περιοχή, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν αεροπορική, ναυτική και στρατιωτική παρουσία, όπου επιτρέπει ο διεθνής νόμος».

Ωστόσο, ο συνταγματάρχης Zhao Xiaozhuo, ανώτερο μέλος της κινεζικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη, είπε πως οι κινήσεις της Κίνας «δικαιολογούνται και είναι λάθος να επικρίνεται η Κίνα επειδή με τις κατασκευαστικές της ενέργειες προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Τον τελευταίο καιρό αμερικανικές αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι η Κίνα έχει εγκαταστήσει δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα σε μια από τις τεχνητές νησίδες κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλι στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, όταν ρωτήθηκε για τον αμερικανικό ισχυρισμό, απάντησε πως «οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν προκλητικές διαπιστώσεις».

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι εργασίες κατασκευής τεχνητών νησίδων στην περιοχή είναι νόμιμες και απαραίτητες για την εξασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ