Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Economist για Βαρουφάκη: Ο Απών Καθηγητής

Δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την οικονομία, αλλά να παίζει παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού, αποκαλύπτει συνάδελφός του πανεπιστημιακός - Δεν πήγα στο δείπνο με τους άλλους υπουργούς γιατί είναι βαρετά, απαντά ο ίδιος για την απομόνωσή του μετά το Eurogroup της Λετονίας

Στο δημόσιο “μαστίγωμα” που δέχεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης θέλησε να συμμετάσχει, για άλλη μία φορά με προθυμία, ο Economist. Η διεθνής οικονομική επιθεώρηση καταφέρεται εναντίον του κ. Βαρουφάκη κατακρίνοντας και απαξιώνοντας τις μεθόδους εργασίας του, το δημόσιο φέρεσθαι κ.λπ. Χαρακτηριστικά, το σχετικό άρθρο καταλήγει παραθέτοντας το σχόλιο ενός ανώνυμου συναδέλφου καθηγητή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δηλώνει, εμπιστευτικά υποτίθεται, στον Economist: “Αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού”.

Ακολουθεί το τελευταίο άρθρο που αφιέρωσε στον υπουργό Οικονομικών ο Economist:

“Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών: Ο Απών Καθηγητής”

“Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξαν καθηγητές στο Αθήνησιν πανεπιστήμιο, οι οποίοι έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση, αντιθέτως όμως προς τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή διασημότητα, προς μεγάλη ενόχληση πολλών εντός ΣΥΡΙΖΑ. Από τη σκοπιά των επικριτών του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη -το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη έπαυλη που ανήκει στη σύζυγό του- προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους ο κ. Βαρουφάκης λοιδωρεί για την τακτική τους να σωρεύουν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας και να φοροδιαφεύγουν.

Ο κ. Βαρουφάκης που κυκλοφορεί με πέτσινα τζάκετ δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και επιδεικνύει μικρό ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, όπως λένε διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις “κόκκινες γραμμές” του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στους προστιθέμενους φόρους και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από κάποιες ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Η έλλειψη σύμπνοιας εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθά την κατάσταση. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, εμπλεγμένος στο διεθνές κύκλωμα διαλέξεων. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πρόσκειται στον κ. Τσίπρα, όχι όμως και στον κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους 'θεσμούς', όπως αναφέρονται πλέον το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ΕΕ (αντί της μισητής 'τρόικας'), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Το να φτάσει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της ως το τέλος του μήνα είναι κάτι απίθανο. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν το να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Όμως, χωρίς συμφωνία, αυτό που φαντάζει ως βέβαιο είναι να εξαντληθεί πλήρως η ρευστότητα για το ελληνικό κράτος, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Και όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη “αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάνης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι να παίζει διαπραγματευτικά παιχνίδια στην κόψη του ξυραφιού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ