Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Oδός «Μαύρης Πέτρας». Ο μικρός δρόμος που σε βγάζει σε μεγάλη...θέα, και η περίεργη ιστορία του (ΦΩΤΟ)

Οδός Μαύρης Πέτρας. Ένα μικρό δρομάκι γύρω από το οποίο ξετυλίγεται ένα μεγάλο μυστήριο. Πρόκειται για έναν ακόμα αστικό μύθο ή πράγματι αποτελεί πύλη για ένα παράλληλο σύμπαν;

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για την ομορφιά, τη γοητεία και την μεγάλη ιστορία της. Στα πλαίσια αυτής της γοητείας, υπάρχουν διάφοροι αστικοί μύθοι που τρομάζουν τους μικρούς και εξιτάρουν τη φαντασία των μεγάλων. Ένας από τους πιο πρόσφατους είναι και ο μύθος της οδού "Μαύρης Πέτρας", ενός μικρού δρόμου που θα τον συναντήσετε όπως διασχίζετε την οδό Ακροπόλεως στην Άνω Πόλη.



Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τους "Κήπους του Πασά", ένα από τα πιο περίεργα μνημεία της πόλης με μεγάλη μυστικιστική ενέργεια γεγονός που βοήθησε στη δημιουργία του μύθου. Πρόκειται για ένα μικρό δρομάκι που και από τις δύο πλευρές του περιβάλλεται από μικρά σπίτια. Αν προχωρήσετε προς τα μέσα θα φτάσετε σε ένα σημείο που η θέα της πόλης θα σας κόψει την ανάσα. Η "μαγική" εικόνα της Θεσσαλονίκης που απλώνεται από κάτω σίγουρα συνέβαλε στην απόκοσμη φήμη του δρόμου.



Ο μύθος

Σύμφωνα τον μύθο, λοιπόν, κάθε τρεις μέρες στις 12 τα μεσάνυχτα και για ένα τέταρτο, στο συγκεκριμένο δρομάκι ανοίγει ένας δρόμος, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά και όποιος κατα λάθος ή από περιέργεια ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο θα μείνει για πάντα παγιδευμένος εκεί να περιφέρεται στα στενά του για πάντα εγκλωβισμένος σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο. Ο μύθος είναι διαδεδομένος, ειδικότερα στις νεότερες ηλικίες που δείχνουν να γοητεύονται από τέτοιες ιστορίες.



Σημείο συνάντησης για τους νέους

Η 25χρονη Ιλεάνα, κάτοικος της περιοχής μίλησε στο seleo για την οδό "Μαύρης Πέτρας" και τον περίφημο μύθο της. "Μου αρέσει αυτό το σημείο της Άνω Πόλης. Πηγαίνω συχνά με τους φίλους μου γιατί έχει την καλύτερη θέα. Σίγουρα η ατμόσφαιρα έχει κάτι το απόκοσμο, ίσως λόγω της θέας, ίσως εξαιτίας όλων αυτών που ακούγονται. Πάντως, έχω έρθει αρκετές φορές και το βράδυ και δεν έχω δει ούτε κάποιον δρόμο να ανοίγει, ούτε κάτι άλλο περίεργο".



Από που ξεκίνησε ο μύθος
Πάντως φαίνεται πως ο μύθος της οδού "Μαύρης Πέτρας" είναι από τους πιο καινούριους της Θεσσαλονίκης, καθώς "γεννήθηκε" μέσα απο τις σελίδες ενός βιβλίου! Και όμως, παρόλο που λίγοι το γνωρίζουν, δεν πρόκειται για κάποιον αρχαίο μύθο που έχει τις ρίζες του στο βάθος της ιστορίας της πόλης, αλλά οφείλεται στην ιδεά κάποιου συγγραφέα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τον Παντελή Γιαννουλάκη που έγραψε το μυθιστόρημα με τίτλο "Πέρα από τα Βάθη της Νύχτας", μέσα στο οποίο αναφέρεται και ο παραπάνω μύθος.






Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ