Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Η Αθήνα δεν έχει στείλει λίστα – Δεν έχει οριστεί Eurogroup

Δηλώσεις του εκπροσώπου Σόιμπλε σε δημοσιογράφους: Η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς Αθήνα - Μαργαρίτης Σχοινάς (εκπρόσωπος Κομισιόν): Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία - Το Euroworking Group ενδέχεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες

Η Αθήνα δεν έχει ακόμα υποβάλει λεπτομερή λίστα με μεταρρυθμίσεις. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στην ενημέρωση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.

Οπως είπε ο κ. Γιέγκερ οι εταίροι περιμένουν την τελική εκδοχή των ελληνικών θέσεων, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για την Ελλάδα, η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει τα νέα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Πρόσθεσε επίσης: «Η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Αθήνα».

Ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε πάντως ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών συνεχίζονται, ενώ τόνισε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. «Πρέπει να περιμένουμε την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων, η οποία θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και κατόπιν με το Eurogroup» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

Σχοινάς: Δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία

Θετικά σημάδια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων του Brussel Group στις Βρυξέλλες δια στόματος του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά.

Το γεγονός πως οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών της ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών θεσμών διήρκησαν όλο το σαββατοκύριακο και συνεχίζονται πυρετωδώς και σήμερα, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της θέλησης για εξεύρεση λύσης που διέπει και τις δύο πλευρές.

Με στόχο τη σύσταση ενός αξιόπιστου, ολοκληρωμένου και απτού κατάλογου μεταρρυθμίσεων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως οι συζητήσεις είναι μεν εποικοδομητικές όμως, «δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων».

Τηρώντας το πρωτόκολλο ως προς τη συνεννόηση της Επιτροπής με τον Τύπο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την λεπτομερή κατάσταση των διαβουλεύσεων. Στη συνέχεια ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση να διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group πριν από το καθολικό Πάσχα και μια δεύτερη συνεδρίαση στις 8 Απριλίου.

Ολοκληρώνοντας ο κύριος Σχοινάς δήλωσε πως το όργανο με πλήρη αρμοδιότητα για οποιαδήποτε εκταμίευση δόσεων είναι το Eurogroup το όποιο θα λάβει την απόφαση αυτή έπειτα από επιτυχή ολοκλήρωση του Euroworking Group.

Στενεύει ο κλοιός

Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί πως θα υποβάλει την τελική λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις το αργότερο εντός της Δευτέρας, ενώ σημαντικές διαφορές εξακολουθούν να χωρίζουν την κυβέρνηση και τους δανειστές.

Ακόμα και στο ευνοϊκότερο σενάριο για την Ελλάδα, μία συμφωνία στο Brussels Group για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται πως μπορεί να επιτευχθεί πριν μεθαύριο, Τετάρτη, το νωρίτερο, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων Βαρουφάκη.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πυρετώδεις καθώς σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ στη 1 μετά το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών) συνεδριάζει στη βελγική πρωτεύουσα το Brussels Group.

Μέχρι τη Mεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, πάντως, οπότε ενδεχομένως να υπάρξει θετική απόφαση του Eurogroup για τη χώρα μας, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να βρει 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει 6μηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στις 14 Απριλίου, ενώ στις 9 Απριλίου πρέπει να πληρωθεί και δόση 450.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ. Άλλη μία παρτίδα τρίμηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. λήγει στις 17 Απριλίου ενώ παράλληλα πρέπει να βρεθούν και τουλάχιστον 1+1,5 δισ. για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, πριν και μετά το Πάσχα αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ