Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία όπως προεκλογικά είχε δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, να συνδεθεί η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής τους κατηγορίας σύμφωνα με την εισφοροδοτική ικανότητα βάσει του εισοδήματος, να ανασταλεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, να δρομολογηθεί το «πάγωμα» και η «κεφαλαιοποίηση» των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, με μετατροπή σε ασφαλιστικό χρόνο, με προϋπόθεση την επανέναρξη καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών με ελεύθερη επιλογή κλάσης και να σεβαστεί η Κυβέρνηση το γεγονός ότι στην Ε.Ε. προβλέπεται να μην καταβάλλεται πάνω από το 20% συνολικά του εισοδήματος σε ασφαλιστικές εισφορές, ζητούν 13 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρου Καράογλου.

Αφορμή για την ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών αποτέλεσε η στάση της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά στη ρύθμιση για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) και των αυτοαπασχολούμενων, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις 100 δόσεις.

Όπως επισημαίνεται, ενώ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, δυο μήνες δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, 49 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (8 εκ των οποίων σήμερα αποτελούν μέλη της Κυβέρνησης) κατέθεσαν τροπολογία-προσθήκη με συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους της τότε Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την προστασία των οφειλετών στον ΟΑΕΕ, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεν συμπεριλαμβάνει στο Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων καμία από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.

Τονίζεται δε, πως η παραπάνω τροπολογία χαρακτήριζε «επιτακτική» την προσωρινή θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τη στήριξη των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Αυτοαπασχολούμενων, προτείνοντας μεταξύ άλλων: Α) την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης από τους ελεύθερους επαγγελματίες, Β) τη διαγραφή ή τον συμψηφισμό προσαυξήσεων στην περίπτωση που όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση πλήρωναν ένα μέρος τους, Γ) την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των αυτοαπασχολούμενων οφειλετών, καθώς και Δ) την αύξηση του ορίου του οφειλόμενου ποσού εισφορών που οφείλονται χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην έναρξη συνταξιοδότησης.

Παρόλα αυτά, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και ιδιωτών, όπως αντίστοιχα δεν γίνεται πρόβλεψη για απόδοση επιστροφών προς τους ιδιώτες από το Δημόσιο. Επιπλέον δεν λαμβάνεται μέριμνα για όσους συνεπείς φορολογούμενους είχαν κάνει εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών αλλά και προστίμων, προσαυξήσεων και για τους οποίους παραμένει μέρος της οφειλής, όπως επίσης το ύψος της ελάχιστης τρέχουσας εισφοράς παραμένει υψηλό, ενώ δεν ρυθμίζονται θέματα που αφορούν οφειλέτες οι οποίοι βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης εξαιτίας των οφειλών.

Εκτός από τον κ. Καράογλου την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γεώργιος Κασαπίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γεώργιος Γεωργαντάς, Τιμολέων Κοψαχείλης, Μαρία Αντωνίου, Δημήτριος Κυριαζίδης, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Ιωάννης Αντωνιάδης και Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ