Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Συναγερμός για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά

Είναι επικίνδυνα, μιμούνται την επίδραση ουσιών όπως η κάνναβη και οι αμφιεταμίνες και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Νέες ψχοδραστικές ουσίες που μιμούνται την επίδραση ναρκωτικών, αλλά δεν υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο, κάνουν την εμφάνισή τους κάθε ημέρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο αριθμός των «νέων ναρκωτικών» αυξάνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια, ενώ πλέον οι σχετικές αναφορές γίνονται από κάθε γωνία του πλανήτη.

Η διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών σημαίνει συναγερμό σχετικά με το φαινόμενο, καλώντας κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη χρήση αυτών των νέων επικίνδυνων ουσιών.

Για την Ελλάδα όμως το πρώτο βήμα είναι να ανιχνευτούν οι ουσίες από τις υπηρεσίες ώστε να μπορεί να εντοπιστεί η έκταση του προβλήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πλέον αρμοδίων, δεν υπάρχουν πόροι για την αγορά των αντιδραστηρίων ανίχνευσης αυτών των ουσιών από το Χημείο του Κράτους…

Για άλλη μια φορά, η διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των Ναρκωτικών, στην ετήσια έκθεση 2014, εστιάζει στο θέμα των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση την οποία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Β. Γκιτάκος, παρουσία και του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και της εθνικής συντονίστριας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Τέτας Παπουτσοπούλου – Διαμαντοπούλου, ο αριθμός των νέων ουσιών που αναφέρθηκαν από τις κυβερνήσεις συνεχίζει να αυξάνει.

Το 2014 εντοπίστηκαν 388 διαφορετικές νέες, έναντι 348 που είχαν αναφερθεί το 2013, που σημαίνει αύξηση της τάξης του 11%. Είναι κατά κύριο λόγο τεχνητές ουσίες που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες των τριών διεθνών συμβάσεων και επομένως δεν υπόκεινται σε έλεγχο.

Οι περισσότερες από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνθετικά κανναβινοειδή και συνθετικές καθινόνες, των οποίων η χρήση μιμείται τις επιδράσεις ελεγχόμενων ουσιών όπως η κάνναβη και οι αμφεταμίνες. Η Ευρώπη φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στο φαινόμενο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των νέων ουσιών αναφέρεται από την Ευρώπη (το 2013 είχαν κοινοποιηθεί στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 81 νέες ουσίες).

Τα νέα ναρκωτικά πωλούνται συχνά στην αγορά ως «νόμιμα διεγερτικά» και διακινούνται από ιστοσελίδες: Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει περισσότερες από 700 ηλεκτρονικές σελίδες που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο και διαθέτουν αυτές της ουσίες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ