Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ραντεβού στα ''Λουλουδάδικα''. Τα παραδοσιακά ανθοπωλεία που παλεύουν με τα εμπορικά κέντρα

Ραντεβού στα "λουλουδάδικα". Πόσες φορές δεν ακούσαμε αυτή τη φράση, ή πόσες φορές δεν την είπαμε και εμείς οι ίδιοι σε φίλους και γνωστούς. Αυτή η ιστορική γωνιά στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης αποτελεί σημείο κατατεθέν της πόλης.Τι έχουν όμως να χωρίσουν αυτά τα μικρά καταστήματα με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα;

Πολύ απλά μας λένε οι λουλουδάδες τα εμπορικά πολυκαταστήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτός Θεσσαλονίκης και εκτός του πολεοδομικού ιστού στερούν πελάτες από το εμπορικό κέντρο όπου αυτοί είναι εγκατεστημένοι από τη δεκαετία του '50.



Πως όμως "γεννήθηκαν" τα λουλουδάδικα; Η ιστορία τους πάει αρκετά πίσω και πιο συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1950. Τότε, το Σωματείο Ανθοπωλών ήρθε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Βορείου Ελλάδας για να στεγάσουν τα πλανώδια ανθοπωλεία τους, τα οποία και έστηναν στην περιοχή από το 1936. Στη συμβολή των οδών Κομνηνών με Βασιλέως Ηρακλείου μπροστά στην αγορά Μοδιάνο, δημιουργήθηκαν 11 μικρά καταστήματα που γέμισαν με χρώματα και αρώματα την περιοχή. Δίπλα στα "λουτρά της αγοράς", τα γνωστά ως Παζάρ χαμάμ ή Γιαχουντί χαμάμ, έγραψαν τη δική τους ιστορία και ανέδειξαν την περιοχή ως το μεγαλύτερο παζάρι λουλουδιών της Θεσσαλονίκης.



Ο Δαμιανός Δήμου, ίδιοκτήτης του "Αθηναϊκόν", ενός εκ των ανθοπωλείων της περιοχής, μίλησε στο seleo για τις αναμνήσεις του αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα "λουλουδάδικα". Το 1952 ο παππούς του ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν το κατάστημά τους στην Κομνηνών και πέρασε από γενιά σε γενιά, ώσπου σήμερα ανήκει στον ίδιο. Όπως μας λέει εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν πιο ωραία, πιο αγνά και ο κόσμος που ψώνιζε στο κέντρο ήταν πολύ περισσότερος σε σχέση με σήμερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην δημιουργία μεγάλων πολυκαταστημάτων αλλά και συνοικιακών αγορών που έκαναν την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, το θετικό είναι πως παρόλο που οι Θεσσαλονικείς μείωσαν τις αγορές τους από τα λουλουδάδικα, πολλοί είναι οι τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή.



Η κρίση, τα υψηλά τέλη που αναγκάζονται να πληρώνουν στον δήμο αλλά και η παρέμβαση της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μείωσε τον χώρο που δικαιούνταν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα απο εκεί που υπήρχαν 11 καταστήματα σε έναν χώρο περίπου 200 τ.μ., σήμερα να έχουν απομείνει μόνο 5 καταστήματα, στα οποία συστεγάζονται δύο ανθοπωλεία. Όπως αναφέρει, ο κ. Δήμου τα τέλη που έπρεπε να πληρώνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν δυσβάσταχτα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να επιβαρύνονται με επιπλέον πρόστιμα. Όπως αναφέρει για κάθε κατάστημα καλούνταν να πληρώσουν περίπου 9.500 ευρώ το χρόνο, ωστόσο φέτος ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να μειωθούν στο μισό, γεγονός που ανακούφισε ιδιαίτερα τους καταστηματάρχες της περιοχής.



Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισαν πριν μερικά χρόνια με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ήθελε να αναδείξει το μνημείο και να τους διώξει από την περιοχή. Ευτυχώς μας λένε σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να αποφύγουν αυτήν την δυσάρεστη για τους ίδιους κατάληξη. Σήμερα, έρχονται αντιμέτωποι με την κρίση, που όπως αναφέρουν έχει κάνει τα λουλούδια είδος πολυτελείας. Τα πλεονεκτήματα τους για να την αντιμετωπίσουν είναι η καλή ποιότητα και οι χαμηλές τιμές.



Φθάνοντας τα 65 χρόνια ζωής τα λουλουδάδικα κλεισμένα ανάμεσα σε ψηλές πολυκατοικίες διατηρούν την όψη της δεκαετίας του '50 και παραμένουν μια ιδιατερη γωνιά της πόλης αξιοθέατη για επισκέπτες και Θεσσαλονικείς.





Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Μας το κοινοποίησε το seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ