Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ, «ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ

Αναζητώντας την εφαρμογή στην πράξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μέσα από την εμπειρία ενός χρόνου εφαρμογής του προγράμματος δωρεάν νομικής βοήθειας “ΣΥM-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ” »

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 9.00 στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Κατούνη 12-14 (περιοχή Λαδάδικα).

Το Πρόγραμμα ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-Υπηρεσίες Νομικής βοήθειας σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες- ολοκλήρωσε ήδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την κοινωνική οργάνωση υποστήριξης νέων-ΑΡΣΙΣ- με τη χρηματοδότηση του SolidarityNow, στο Κέντρο Αλληλεγγύης που λειτουργεί ο οργανισμός στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος της πρώτης χρονικής περιόδου υλοποίησης του προγράμματος ήταν η λειτουργία μιας οργανωμένης υπηρεσίας νομικής βοήθειας που μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα μεμονωμένων ατόμων και οικογενειών, προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για νομική συνδρομή και πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργία της από τις αρχές του περασμένου χρόνου, η Νομική υπηρεσία του Κέντρου πρόσφερε υπηρεσίες νομικής συμβουλής, νομικής διαμεσολάβησης, και δικαστικών ενεργειών σε περισσότερους από 794 εξυπηρετούμενους αναλαμβάνοντας περισσότερες από 1043 νομικές υποθέσεις. Οι υποθέσεις αντιστοιχούσαν σε υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο, σε διεκδικήσεις ασφαλιστικής και προνοιακής κάλυψης, διοικητικές προσφυγές,υποθέσεις δίκαιου αλλοδαπών, καθώς και οικογενειακού, αστικού και ποινικού δικαίου.
Την υπηρεσία Νομικής βοήθειας του προγράμματος «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ» απασχόλησαν ζητήματα διασφάλισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων και η πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη, προσφυγές έναντι των αποφάσεων της διοίκησης, απορριπτικές αποφάσεις επί αιτημάτων ανανέωσης αδειών διαμονήςαλλοδαπών, αιτήματα ασύλου, υποθέσεις αγωγής διαζυγίου, ενδοοικογενειακής βίας, επιμέλειας και διατροφών, ασφαλιστικής κάλυψης ανασφάλιστων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, συνταξιοδοτικής κάλυψης, υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μειώσεις ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, πρόστιμων μικροπωλητών, ιθαγένειας.
Στόχος της ημερίδας είναι αφενός η σύνοψη της εμπειρίας, ο απολογισμός και η εξαγωγή συμπερασμάτων ενός χρόνου λειτουργίαςκι αφετέρου η διαβούλευση, η συνεργασία και η προώθηση υποθέσεων ευρύτερου νομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στο άμεσο μέλλον.
Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ενημερωτικό υλικό για τη λειτουργία του προγράμματος και βεβαιώσεις συμμετοχής τους στην ημερίδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ