Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Οι άγνωστοι Μακεδονικοί τάφοι της Αμφίπολης -Ψηφιδωτά δάπεδα και πλούσια κτερίσματα σε απόσταση αναπνοής από τον τύμβο Καστά [εικόνες & βίντεο]

Μπορεί ολόκληρη η υφήλιος το τελευταίο τρίμηνο να ασχολείται με τον τύμβο Καστά και να αγωνιά για τα κρυμμένα του μυστικά, ωστόσο, ο συγκεκριμένος τάφος δεν είναι ο μόνος, μακεδονικού τύπου που έχει βρεθεί στην περιοχή της Αμφίπολης.

Πριν από περίπου 50 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Αμφιπόλεως και άλλοι μακεδονικοί τάφοι, οι οποίοι μπορεί μεν να στερούνται της χλιδής και της μεγαλοπρέπειας του τύμβου Καστά, δεν παύουν, όμως να συγκινούν και να μαγεύουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το xronometro.com απέναντι από την ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης, στους πρόποδες του Παγγαίου, βρέθηκαν και ανασκάφτηκαν από τον Δημήτρη Λαζαρίδη άλλοι έξι ιδιαίτερα επιμελημένοι μακεδονικοί τάφοι οι οποίοι έδωσαν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το μεγάλο αυτό αστικό κέντρο της αρχαιότητας. Οι έξι αυτοί τάφοι βρίσκονται νοτιότερα του ελληνιστικού νεκροταφείου και βορειοδυτικά των αρχαίων τειχών.

«Μακεδονικός τάφος 1»

Ο «Μακεδονικός τάφος 1», όπως είναι γνωστός, αποκαλύφθηκε το 1960 και καλύπτεται από τεχνητό τύμβο. Εχει μήκος 11,3 μέτρα, αποτελείται από καμαροσκεπή διάδρομο μήκους 5,30 μ. και πλάτους, 1,60 μ., προθάλαμο και κυρίως θάλαμο. Η οροφή του προθαλάμου και του κυρίως θαλάμου είχε καταρρεύσει.



Στη δεξιά πλευρά του προθαλάμου υπάρχει νεκρική κλίνη χτισμένη με πλίνθους από πωρόλιθο. Παρόμοια και στον νεκρικό θάλαμο, υπήρχαν δύο όμοιες κλίνες που σχηματίζουν ορθή γωνία. Οι δύο αυτές κλίνες καλύπτονται από ασβεστοκονίαμα που πάνω του υπάρχει ζωγραφική διακόσμηση με ζωηρά χρώματα. Στα πόδια της κλίνης και στο επάνω μέρος εικονίζονται, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λαζαρίδη, διονυσιακές μορφές καθισμένες σε βράχους ή ημικλινείς στο έδαφος με θυρσούς, μικρά λιοντάρια, βωμοί κ.α. Ανθέμια και διάφορα άλλα γεωμετρικά, κυρίως, σχήματα καλύπτουν και τα πόδια των κλινών.Τα κτερίσματα της νεκρής του τάφου αυτού ήταν πλούσια.Σε αυτά περιλαμβάνονται δύο μεγάλα χρυσά δαχτυλίδια με χρωματιστές πέτρες που έχουν εγχάρακτες μορφές, ένα χρυσό στεφάνι από φύλλα ελιάς, άνθη και φύλλα από χρυσό έλασμα, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια που καταλήγουν σε λεοντοκεφαλές, ένας χρυσός οβολός με παράσταση κεφαλής Ηρακλή με λεοντή, ένας ασημένιος καθρέφτης, διάφορα αγγεία και μια πυξίδα.

Οι τοιχογραφίες των κλινών αφού αποτυπώθηκαν, αποτοιχίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Καβάλας, όπου και εκτίθονταν μέχρι πριν μερικά χρόνια, σε αναπαράσταση του νεκρικού θαλάμου που υπήρχε στην αίθουσα της Αμφίπολης. Ο σημαντικός αυτός τάφος, σύμφωνα με τον ανασκαφέα του, χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ..


Οι νεκρικές κλίνες του μακεδονικού τάφου 1, όπως είχαν εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Μέχρι να ανακαλυφθεί ο ταφικός περίβολος του τύμβου Καστά, ο «Μακεδονικός τάφος 1» της Αμφίπολης ήταν ο μεγαλύτερος γνωστός στην περιοχή.

«Μακεδονικός τάφος 2»

Ο «Μακεδονικός τάφος 1» βρέθηκε το 1961, νοτιοδυτικά του πρώτου και σε μικρή απόσταση από αυτόν. Ο τάφος αυτός είναι χτισμένος με πλίνθους πωρόλιθου και αποτελείται από διάδρομο μήκους 6,28 μ. και πλάτους 1,36 μ. και από ένα νεκρικό θάλαμο διαστάσεων 3,06 x 3,08 μ. που στεγάζεται με καμάρα. Στεγασμένο επίσης με πλάκες πωρόλιθου είναι και ένα τμήμα του διαδρόμου.



Ο διάδρομος και η είσοδος του μακεδονικού τάφου 2

H είσοδος του νεκρικού θαλάμου έχει πλάτος 1,25 μ.. Στη δυτική και στη βόρεια πλευρά υπάρχουν νεκρικές κλίνες που σχηματίζουν ορθή γωνία, και οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πλίνθους πωρόλιθου. Ο τάφος χρονολογείται πιθανώς στο δεύτερο μισό του 3ου αιώνα π.Χ.. Ο τάφος ήταν συλημένος.


Ο σκεπαστός διάδρομος και η είσοδος του νεκρικού θαλάμου του μακεδονικού τάφου 2

«Μακεδονικός τάφος 3»

Βρίσκεται και αυτός στον λόφο Καστά. Αποκαλύφθηκε το 1960 και ήταν συλημένος και εν μέρει κατεστραμμένος. Ο τάφος αυτός αποτελείται από προθάλαμο και νεκρικό θάλαμο και έχει μήκος 9 μ. και πλάτος 3,07 μ. και χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ..

Είναι λαξευμένος στο βράχο και τα τοιχώματά του καλύπτονταν από πλίνθους πωρόλιθου, από τις οποίες σώζεται μόνο η κατώτερη σειρά.

Το δάπεδο του προθαλάμου καλύπτονταν από ψηφιδωτό με διακόσμηση πολύχρωμων ρόμβων, ενώ το δάπεδο του κυρίως θαλάμου χωρίζονταν σε τρεις ζώνες με βαθύ κόκκινο και κίτρινο χρώμα. Στο βόρειο τμήμα το δάπεδο είχε σπάσει προκειμένου να κατασκευαστεί και δεύτερος τάφος εκτός από τον αρχικό που βρισκόταν στο βάθος του κυρίως θαλάμου. Τα τοιχώματα των δύο τάφων καλύπτονται από κονίαμα με ζωηρά χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο, μαύρο, λευκό κ.α., ενώ στον ένα υπήρχε και διακόσμηση με άνθη, βλαστούς, πουλιά, αγγεία κλπ. Το ψηφιδωτό αλλά και οι τοιχογραφίες αποτοιχίσθηκαν για να διασωθούν.


Το ψηφιδωτό δάπεδο του μακεδονικού τάφου 3

«Μακεδονικός τάφος 4»

Μικρός μακεδονικού τύπου τάφος, μέσα στον οποίο βρέθηκαν πολλές πυξίδες, δύο πήλινα ειδώλια, διάφορα χάλκινα και γυάλινα αντικείμενα και ένα χρυσό δαχτυλίδι.

«Μακεδονικός τάφος 5» ή «ο τάφος του γιατρού»

Στην ανατολική εξωτερική πλευρά του τείχους της Αμφίπολης, κοντά στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, το 1959 εντοπίστηκε άλλο ένα νεκροταφείο όψιμων ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Εκεί αποκαλύφθηκε και ένας τέταρτος τάφος μακεδονικού τύπου, ρωμαϊκών χρόνων.

Αποτελείται από διάδρομο 3 μ. και νεκρικό θάλαμο διαστάσεων 2,55 x 3,55 μ. όπου στις τρείς πλευρές του υπάρχουν πέντε κόγχες. Στο υπέρθυρο του τάφου βρέθηκε επιγραφή που αναφέρει πως πρόκειται για τον τάφο του γιατρού Σέξτου Ιουλίου Χαρίτωνος, και χρονολογείται στο 74 μ.Χ., σύμφωνα με τη μακεδονική χρονολογία BKC.

«Μακεδονικός τάφος 6»

Στο νεκροταφείο που βρίσκεται βορειοδυτικά της αρχαίας Αμφίπολης το 1960 αποκαλύφθηκε από τον Δημήτρη Λαζαρίδη, ένας ακόμη τάφος μακεδονικού τύπου, που αποτελείται από διάδρομο μήκους 5,30 μ. και πλάτους 1,58 μ. και ένα νεκρικό θάλαμο διαστάσεων 2,90 x 3,08 μ. Η είσοδός του ήταν κλειστή με πρόχειρο τοίχο από πλίνθους πωρόλιθου.


Η κλειστή είσοδος του μακεδονικού τάφου 6, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή

Στο δάπεδο του διαδρόμου, και σε απόσταση 2,15 μ. από την είσοδο, βρέθηκε σκαμμένη κυκλική κοιλότητα, διαμέτρου 55 εκ. και βάθους 40 εκατοστών αγνώστου προορισμού. Μέσα στον τάφο διαπιστώθηκαν έξι ταφές. Οι τέσσερις ήταν στο δάπεδο και οι δύο ήταν σε κόγχες που είχαν δημιουργηθεί. Μεταξύ των ευρημάτων του τάφου ήταν αγγεία, δύο στλεγγίδες, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, χρυσό δαχτυλίδι, γυάλινο πολύχρωμο αγγείο, χάλκινος καθρέπτης κ.α. Ο τάφος χρονολογείται από τον ανασκαφέα στη μέση ελληνιστική εποχή.

Πηγή: xronometro.com

Το amfipolinews.blogspot.gr δημοσιεύει ένα βίντεο 58 δευτερολέπτων από το εσωτερικό του Μακεδονικού τάφου 2:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ