Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών: Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση από την Βουλή τη Δευτέρα

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επέφεραν οι τελευταίες αναταράξεις στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και η εντεινόμενη αμφισβήτηση της αντιπολίτευσης μέσα από τις συνεχείς διαρροές για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, που δημιουργούνταν το τελευταίο διάστημα, και να περιοριστούν τα σενάρια κυβερνητικής αποσταθεροποίησης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.

Θέλοντας ταυτοχρόνα να βάλουν τέλος στα εκλογικά σενάρια, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν ότι η διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στην απώτατη συνταγματική προθεσμία, δηλαδή τον προσεχή Φεβρουάριο.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση με ρίσκο που στοχεύει στο να διαφανεί ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την πορεία της και να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις τόσο ενόψει των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων με την τρόικα όσο και ευρύτερα με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015.

Τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη με την ακόλουθη δήλωση:

«Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ