Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.3 EKAT. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ.....

του Νίκου Κούτρικα
Τελειώνει σήμερα η "περιπέτεια" των φορολογούμενων που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ καθώς η δεύτερη "παρτίδα" διορθωμένων εκκαθαριστικών περιελάμβανε περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν διορθωμένα εκκαθαριστικά, ενώ το κόστος των εκπτώσεων είναι πιθανό να ξεπεράσει τελικά τα 150 εκατ. ευρώ. Το "πρόβλημα" της νέας εκκαθάρισης επικεντρώνεται σε εκείνους που δικαιούνται έκπτωση 20% για τα ξενοίκιαστα και μηηλεκτροδοτούμενα ακίνητα καθώς το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως οι δικαιούχοι είναι περίπου 700.000, ενώ στην εκκαθάριση βρέθηκαν λιγότεροι από 79.000....

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αφήνει να εννοηθεί πως η "αστοχία" οφείλεται κατ' αρχήν στο ότι οι δικαιούχοι δεν συμπλήρωσαν σωστά τα αναγκαία στοιχεία στο ειδικό έντυπο Ε2, που πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δεν υπέβαλαν Ε9, κάτι που ήταν υποχρεωτικό για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να δηλώσουν τα "κενά" ακίνητα.

Αυτοί οι περίπου 543.000 ιδιοκτήτες, θα πληρώσουν "φουσκωμένο" φόρο και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο κι αφού υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, θα περιμένουν την επανεκκαθάριση του φόρου το Δεκέμβριο.


Περιορισμένης έκτασης, χαρακτηρίζεται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το πρόβλημα αναφορικά με όσους δεν πήραν έκπτωση ή απαλλαγή φόρου, παρά το ότι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Περίπου 1,3 εκατ. είναι οι ιδιοκτήτες με χαμηλό εισόδημα, που έτυχαν έκπτωσης 50% και περίπου 81.000 είναι οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι πουαπαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ. Όσοι πέρασαν πάνω από τον "πήχη" λόγω προνοιακών επιδομάτων, που πήραν πέρσι, θα πρέπει να περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση, που έχει ουσιαστικά προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία θα υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στην εφορία τους, αλλά μετά από τονΔεκέμβριο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ανοίξει και η εφαρμογή του Taxis για τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015, τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Τα τέλη παραμένουν στα φετινά επίπεδα, αφού εξακολουθούν να συνδέονται με τον κυβισμό του οχήματος, με εξαίρεση όσα έχουν ταξινομηθεί από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά, οπότε και τα Τέλη υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει περίπου 1 δισ. ευρώ, ωστόσο όλα θα κριθούν από το εάν θα υπάρξει και νέο κύμα παράδοσης πινακίδων.

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ