Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ρύθμιση για τα "κόκκινα" επιχειρημα​τικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση με σκοπό να δοθεί ανάσα στην αγορά.....

του Νίκου Κούτρικα
Είναι σίγουρο ότι η αγορά αναζητά κεφάλαια εδώ και τώρα αφού έχει στερέψει από ρευστότητα με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε απόγνωση.Το συνολικό ύψος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ένταξη στη ρύθμιση του 18% των επιχειρήσεων.
Έτσι ρύθμιση με διετή διάρκεια και η οποία, εκτός από επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου αλλά και περίοδο χάριτος, θα προβλέπει και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων τουλάχιστον για το σκέλος των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα για το ζήτημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, η νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Το ίδιο στέλεχος υποστηρίζει ότι η ρύθμιση θα αφορά 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 10.000 μεγάλες επιχειρήσεις.

Το συνολικό ύψος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ένταξη στη ρύθμιση του 18% των επιχειρήσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει και όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ρύθμιση θα αφορά «κόκκινα δάνεια», οφειλές προς την εφορία αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα είναι οριζόντια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καιεξατομικευμένη για τις μεγάλες εταιρείες, για τις οποίες θα τεθεί και ζήτημα συμμετοχής του βασικού μετόχου με ίδιους πόρους.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης θα είναι αυτή να κρίνεται ως βιώσιμη.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρει ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν θα επηρεάσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες άλλωστε θα τύχουν και φοροελαφρύνσεων σε βάθος χρόνου.....

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ