Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να κερδίζετε -σχεδόν- σε όλα

Στα παιχνίδια, οι άνθρωποι είναι απελπιστικά προβλέψιμοι. Αν καταφέρετε και αποκρυπτογραφήσετε το μυαλό των αντιπάλων σας τότε θα είστε ο απόλυτος νικητής: από το να διαπρέψετε στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί μέχρι την λαχειοφόρο αγορά.

Όπως γράφει στο βιβλίο του «How to predict the unpredictable» (δηλαδή «Πώς να προβλέψτε το απρόβλεπτο), ο συγγραφέας William Poundstone, αν έχετε κατανοήσει τις ιδιοτροπίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορείτε να αρχίσετε να βγάζετε νόημα από την «τρέλα» αυτή και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση προς όφελός σας

Ιδού τρόποι για να κατακτήσετε την κορυφή:

Πέτρα-ψαλίδι-χαρτί
Αυτό το φαινομενικά παιδικό παιχνίδι, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο αλλά βοήθησε στο να «κλειδώσουν» μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες: το 2005 μια ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ζήτησε από τους υπεύθυνους των οίκων δημοπρασιών Christies και Sotheby, να πουλήσουν με τη μέθοδο αυτή τη συλλογή έργων τέχνης της αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Poundstone επισημαίνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν μια πιο «macho» επιλογή δηλαδή να διαλέξουν την πέτρα - ενώ το ψαλίδι είναι λιγότερο δημοφιλής τόσο στους άντρες όσο και τις γυναίκες. Γι 'αυτούς τους λόγους, είναι ασφαλέστερη η επιλογή του χαρτιού – είτε θα κερδίσετε ή θα έρθετε ισόπαλοι. Αλλο ένα πονηρό τέχνασμα είναι να πείτε δυνατά την επιλογή σας, οπότε ο αντίπαλός σας θα νομίζει ότι μπλοφάρετε και ως εκ τούτου, θα κάνει μια πιο λιγότερο σοφή επιλογή.

Χαρτοπαίγνια
Στα παιχνίδια όπως το πόκερ, πολλοί άνθρωποι δεν μπλοφάρουν τυχαία. Οι αρχάριοι μπορούν να είναι απρόθυμοι να δοκιμάσουν το ίδιο πράγμα δύο φορές. Οι πιο προχωρημένοι παίκτες μπορούν να μπλοφάρουν δύο ή τρεις φορές στη σειρά, αλλά μετά από αυτό, οι περισσότεροι θα σταματήσουν υπό το φόβο ότι αυτό που κάνουν θα φαίνεται σαν να ακολουθούν ένα μοτίβο.

Λοταρία
Οι κληρώσεις είναι τυχαίες, έτσι δεν έχει σημασία τι κάνουν άλλοι άνθρωποι, σωστά; Λάθος. Παρά το γεγονός ότι η ψυχολογία δεν μπορεί να επηρεάσει το πώς θα πέσουν οι μπαλίτσες - μπορεί ωστόσο να προσδιορίσει το μέγεθος του απροσδόκητου.

Χάρη στις δεισιδαιμονίες και τα έθιμά μας, ορισμένοι αριθμοί τείνουν να είναι πιο δημοφιλής από ό, τι άλλες επιλογές - πράγμα που σημαίνει ότι αν βγουν σωστά, το τζακ ποτ μοιράζεται σε περισσότερους ανθρώπους. Σε ένα κανονικό παιχνίδι λοταρίας, όπου θα πρέπει να επιλέξετε 6 αριθμούς μεταξύ 1 και 49, ο Poundstone λέει ότι οποιαδήποτε από τους ακόλουθους αριθμούς θα σας δώσουν μια καλύτερη ευκαιρία για τζάκποτ: 10, 20, 29, 30, 32, 38 39, 40, 41, 42, 48, 49…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ