Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Β. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

«Στη Μικρά Ασία ενταφιάστηκε η προοπτική της Εθνικής ολοκλήρωσης. Ενταφιάστηκε η δυνατότητα να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη» τόνισε στην ομιλία της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας για τα θύματα της Γενοκτονίας του Μείζονος Ελληνισμού, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Ανθίμου.

Υπενθυμίζοντας ότι «στη Μικρά Ασία με τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση που διαπράχθηκε, ενταφιάστηκε, ένας ιστορικός πολιτισμός 3000 χρόνων» η κ. Πατουλίδου έκανε έκκληση να «ξεσκονίσουμε λίγο τη μνήμη μας» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «μπορούμε να ξεχάσουμε τους τρεις Καππαδόκες Ιεράρχες; Το πρώτο οργανωμένο στον κόσμο νοσοκομείο; Τον πρώτο ουσιαστικά ασφαλιστικό φορέα παγκοσμίως, τη Βασιλειάδα, δημιούργημα του δικού μας Άγιου Βασίλη, του Μεγάλου Βασιλείου; Μπορούμε να ξεχάσουμε το «Αλληλέγγυον» το δικαιότερο φόρο που επέβαλε το Βυζαντινό Κράτος χάρη στη παρέμβαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, σύμφωνα με τον οποίο οι εύρωστοι οικονομικά πολίτες υποχρεώνονταν να πληρώνουν το φόρο του αγρότη στρατιώτη που υπερασπιζόταν τα σύνορα της Αυτοκρατορίας; Και μάλιστα η υποχρέωση της πληρωμής του φόρου δεν έπαυε εάν ο αγρότης έπεφτε στη μάχη, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο και τις οικογένειες των νεκρών στρατιωτών. Μπορούμε να προσπεράσουμε τον ιδρυτικό λαό των Ιώνων φιλοσόφων που έθεσαν τα θεμέλια στις βάσεις της σύγχρονης επιστήμης; Το 1908, στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, το κίνημα που δημιούργησε το σημερινό καθεστώς στη γείτονα χώρα. Από το 1908 μέχρι το 1923 έγιναν δύο απογραφές. Η πρώτη το 1914 και η δεύτερη το 1923. Από τη δεύτερη δεν έλαβαν ποτέ προσκλητήριο πάνω από 1.000.000 ελλήνων ψυχών. Όμως θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής υπήρξαν και χιλιάδες Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι, ακόμα και Τούρκοι ».

Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι «Η μνημόσυνη ιερολογία είναι υποχρέωση όχι μόνο στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Είναι αμυντική υποχρέωση, απέναντι στο κράτος «αρπαλίκιο», όπως είναι καταγεγραμμένο στα φιρμάνια των Σουλτάνων, για να μπορέσουμε να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας και να παρεμποδίσουμε με αυτόν τον τρόπο τη συνήθη επιθετική τακτική τους».

Τελειώνοντας την ομιλία της η κ.Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε να «μας βοηθήσει η Παναγιά, να τιθασεύσουμε τη διχόνοιά μας» και κάλεσε όλους να «προσκυνήσουμε την Παναγιά την Παντοχαρά του Οδυσσέα Ελύτη» και να «ενώσουμε τη φωνή μας με τον Γιώργο Σεφέρη» ψάλλοντας τον ύμνο στην «Υπέρμαχον Στρατηγόν που ΄χει στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης».

Στη συνέχεια η κ. Πατουλίδου παραβρέθηκε στο τρισάγιο που εψάλη στον ανδριάντα του μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσοστόμου και κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ