Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το αστέρι της Βεργίνας κάνει τον γύρο του κόσμου (φωτογραφίες)

Ο ήλιος της Βεργίνας ή αλλιώς αστέρι της Βεργίνας σκαλισμένος σε ξύλο , δημιούργημα ημαθιώτη καλλιτέχνη , μέσα σε λίγους μήνες έχει ταξιδέψει στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό. 
Έχει φωτογραφηθεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα των πόλεων που έχει βρεθεί και ειναι μια προβολή ενός συμβόλου το οποίο κατα τον αρχαίο ιστορικό Ηρόδοτο ξεκίνησε να υπάρχει απο τον 8ο π.Χ. αιώνα ( Ηρόδοτος Α.88, Η.93, 137-139 , πηγή http://www.alexanderofmacedon.info/greek/A3gr.htm ) .

Ο Ήλιος της Βεργίνας (αλλιώς "Άστρο της Βεργίνας") είναι ένα σύμβολο που απεικονίζεται σε χρυσή λάρνακα που βρέθηκε το 1977 σε Βασιλικό τάφο που αποδίδεται στην Μακεδονική Βασιλική Δυναστεία του Φιλίππου Β και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο ήλιος αυτός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως σύμβολο του διαμερίσματος της Μακεδονίας. Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε επίσης το σύμβολο αυτό για την κρατική της σημαία, από το 1992 ως το 1995, προκαλώντας σημαντική αντίδραση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Μετά τις αντιδράσεις, η ΠΓΔΜ το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και τροποποίησε τη σημαία της με βάση την αρχική σε σχηματοποιημένο ήλιο ( πηγή , http://el.wikipedia.org/wiki ).

Τις περασμένες ημέρες το αστέρι της Βεργίνας βρέθηκε σε πόλεις της Ρουμανίας , στην Κωνσταντινούπολη , την Κύπρο αλλά και στα όμορφα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό μπορείται να δείτε με το αστέρι της Βεργίνας σε διάφορες πόλεις στην σελίδα στο Facebook "Δημιουργίες σε ξύλο - Woodcrafts".










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ