Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ρεύματος από τη ΔΕΗ

Μπορεί ο διαγωνισμός για τη «μικρή ΔΕΗ» να έχει μπει ουσιαστικά στο συρτάρι, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους διαγωνισμούς που προκηρύσσει η ίδια η επιχείρηση και οι οποίοι γίνονται ήδη αφορμή για κόντρες υψηλής τάσεως μεταξύ Ελλήνων και ξένων παικτών του επιχειρείν.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο διαγωνισμός της θυγατρικής ΔEΔΔHE για την πιλοτική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος οδηγήθηκε σε παράταση... πριν καν ξεκινήσει. Όσοι αναζήτησαν το «γιατί» διαπίστωσαν απλά ότι πίσω από το πιλοτικό πρόγραμμα υπάρχει και το πλήρες, που αφορά την αντικατάσταση 7.100.000 μετρητών παλαιάς τεχνολογίας σε ολόκληρη τη χώρα με έπαθλο 1 δισ. ευρώ.
Ο διαγωνισμός ΑΑ-207 του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την πρώτη φάση του έργου με την προμήθεια και εγκατάσταση 200.000 «έξυπνων μετρητών» σε σπίτια και καταστήματα, με προϋπολογισμό 86,5 εκατ. ευρώ. Στο βάθος βέβαια υπάρχει το πλήρες έργο κάτι που καθιστά αυτονόητο ότι όποιος πάρει την αρχική σύμβαση θα έχει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια. Εύλογο ήταν επομένως σε ένα τέτοιο πρόγραμμα που συνδυάζει τεχνολογίες τριών τομέων (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και κατασκευές) να σημειωθεί ισχυρό ενδιαφέρον από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι θα υπάρξουν ενστάσεις από εν δυνάμει ενδιαφερόμενους, χωρίς καν να έχει εκδηλωθεί επίσημο ενδιαφέρον.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Μία από τις προδιαγραφές του έργου των «έξυπνων μετρητών» προβλέπει την αυτόματη μεταφορά των δεδομένων που καταγράφουν στο σύστημα έκδοσης λογαριασμών. Ήδη όμως για τη μεταφορά των δεδομένων αυτών υπάρχουν δύο τεχνολογίες: Η τεχνολογία επικοινωνίας PCL που χρησιμοποιεί τις ίδιες τις γραμμές μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και η ασύρματη τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιεί το γνωστό σύστημα GPRS. Για το ποια τεχνολογία είναι η προτιμότερη, δόθηκε η πρώτη μάχη του προγράμματος για τους μετρητές, η οποία ξεκίνησε πριν καν αρχίσει ο... πόλεμος. Αποτέλεσμα ήταν η μεταφορά της προθεσμίας υποβολής αρχικού ενδιαφέροντος από την εβδομάδα που πέρασε (22 Σεπτεμβρίου) στα τέλη Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιχειρήσει να «φρεσκάρει» τις προδιαγραφές, ώστε εκτός από το ερώτημα της τεχνολογίας μεταφοράς δεδομένων (το πιθανότερο είναι να επιτραπεί να προταθούν «λύσεις» και με τις δύο) να διευκρινίσει και άλλα ζητήματα που τέθηκαν από τους ενδιαφερομένους όπως η συμβατότητα των μετρητών με συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Με δυο λόγια με τη συμβατότητα των μετρητών με την τεχνολογία που εφαρμόζει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Και αυτό γιατί κάποιοι από τους εν δυνάμει διεκδικητές μίλησαν ήδη για φωτογραφικές διατάξεις θεωρώντας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές τους θέτουν εκ προοιμίου εκτός νυμφώνος...

Στην ουρά για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ συνωστίζονται ήδη μεγάλα ονόματα του τομέα του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού όπως οι αμερικανικές General Electric, η Echelon, η Itron, η γαλλική Sagem, η Siemens, η θυγατρική της Toshiba, Landys & Gyr από την Ελβετία (που σημειωτέον διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Kόρινθο) και ενδεχομένως η Ericsson. Από ελληνικής πλευράς προεξοφλείται το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων της ενέργειας και των κατασκευών όπως της ΜΕΤΚΑ (του ομίλου Μυτιληναίου) και της ΓEK-TEPNA (του ομίλου Περιστέρη) που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με την Actaris, του Άκτωρα. Ακόμη βέβαιο θεωρείται το ενδιαφέρον του ομίλου Κόκκαλη (Intrakat) και του Aκτωρα των οικογενειών Μπόμπολα - Καλλιτσάντση, ενώ σε επίπεδο τεχνολογίας επικοινωνίας εκτιμάται ως δεδομένη η εμπλοκή της Info-Quest του νέου προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, και του ομίλου ΟΤΕ. Οι ιδιομορφίες του διαγωνισμού αφήνουν χώρο και σε παίκτες του λογισμικού, όπως η Intrasoft και η Singular Logic.
Το ενδιαφέρον όλων αυτών των σημαντικών ομίλων διαμορφώνεται καθώς το ελληνικό πρόγραμμα «έξυπνων μετρητών» εντάσσεται στον ευρύτερο ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την αντικατάσταση περισσότερων από 130.000.000 στις χώρες της Ευρώπης, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στις εγκαταστάσεις της Landys & Gyr κατασκευάζονται μετρητές για λογαριασμό της Iberdrola που έχει αποσπάσει μια παραγγελία 500.000 συσκευών. Εκτός από την ισπανική εταιρεία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα έχει κινήσει το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Enel η Edison και η EdF, με συνέπεια να αναμένεται αντίστοιχα και η «κινητοποίηση» ελληνικών ομίλων που διατηρούν παραδοσιακά σχέσεις με αυτούς όπως των οικογενειών Κοπελούζου και Μπόμπολα.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές και τις εταιρίες

Για τους καταναλωτές η «επανάσταση» των «έξυπνων μετρητών» θα σημάνει την άμεση πρόσβαση στην πραγματική κατανάλωση και την άμεση μέτρηση της αξίας του ρεύματος. Το σύστημα θα διατηρεί στη μνήμη του και ιστορικό ενώ κατά τις ενδείξεις τα δεδομένα θα είναι «παρακολουθήσιμα» και από υπολογιστή. Μια πρώτη συνέπεια θα είναι το τέλος των «έναντι» λογαριασμών ρεύματος. Οι καταναλωτές έχοντας πλέον τη δυνατότητα να διαχειρίζονται την κατανάλωση και το προκύπτον κόστος θα μπορούν να διαμορφώσουν το «προφίλ» τους (ποια περίοδο της ημέρες καταναλώνουν πόσο, και τι κοστίζει) και ανάλογα να διαλέξουν και προμηθευτή, όταν αυτό θα καταστεί δυνατόν... Αντίστοιχα οι εταιρείες προμήθειας, θα µπορούν να μελετήσουν καλύτερα τους πελάτες ανά περιοχή ή κατανάλωση και να τους προσφέρουν καλύτερα οικονομικά πακέτα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλάμβανε την παραγωγή και εγκατάσταση 170.000 μετρητών νέας τεχνολογίας με πρόβλεψη για επιπλέον 30.000 στην ίδια φάση. Από αυτούς 60.000 θα εγκατασταθούν στην Ξάνθη, 80.000 στην περιοχή Λέσβου και Λήμνου, 20.000 στη Λευκάδα, 7.000 στην Aττική και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Επίσης προβλέπεται προαιρετικά η τοποθέτηση 17.000 μετρητών στη Σαντορίνη, 3.000 στην Kύθνο και 10.000 στη Mήλο. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το 2016, ο ανάδοχος θα πρέπει να εγκαταστήσει τους πρώτους 10.000 μετρητές μέσα σε 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και τους υπόλοιπους σε άλλο ένα χρόνο.

fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ