Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Τι λέει ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ, σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν στην ταινία «Αλέξανδρος», για την Αμφίπολη

Όσο δεν… «μιλάει» ο τάφος της Αμφίπολης τόσο θα μιλούν γι' αυτόν γνωστοί αρχαιολόγοι και ιστορικοί. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος εκτιμά πως το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο ανήκει είτε στον παιδικό φίλο και στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχο, είτε σε κάποιον από τους άλλους στρατηγούς του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο γνωστός ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ήταν ο ειδικός σύμβουλος του Όλιβερ Στόουν όταν ο διάσημος σκηνοθέτης γύρισε την ταινία «Αλέξανδρος» με πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ και Αντζελίνα Τζολί. Στο παρελθόν, μάλιστα, έχει γράψει (το 1973) και βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο, το οποίο ήταν μια μελέτη πάνω στην προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη και το οποίο πούλησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Αυτή τη φορά, ο Βρετανός ιστορικός μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR για το «θαύμα της Αμφίπολης» και κλήθηκε να δώσει... απαντήσεις στο μέγα ερώτημα που απασχολεί ακόμη και τα διεθνή ΜΜΕ: ποιος είναι τελικά ο «ένοικος» του τάφου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αμφίπολη έχει ταφεί ένας στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ενδεχομένως ο Νέαρχος, φίλος του από τα παιδικά τους χρόνια και ένας από τους πιο πιστούς στρατηγούς του.

Στις δηλώσεις του ο Λέιν Φοξ επικαλείται το έργο του Πλουτάρχου «Βίος Αλεξάνδρου» όπου γίνεται αναφορά σε έναν άλλο φίλο του στρατηλάτη, τον Δημάρατο τον Κορίνθιο. Κι εκείνος «τιμήθηκε με έναν τάφο παρόμοιο στο μέγεθος με αυτόν της Αμφίπολης».

«Οπότε, η εικασία μου είναι πως στην Αμφίπολη βρίσκεται ένας πολύ στενός συνεργάτης του Αλέξανδρου και υψηλόβαθμο αξιωματούχος του στρατού του, ο οποίος είτε επέστρεψε πίσω είτε επέστρεψε νεκρός και τάφηκε στην γενέτειρά του την Αμφίπολη», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ