Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΑ 100 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΟ UEFA (φωτογραφίες)

Στο παιχνίδι με τη Μπενφίκα ο ΠΑΟΚ συμπλήρωσε 100 αγώνες στο Κύπελλο UEFA. Μια διαδρομή που ξεκίνησε στις 16.09.1975 και τον αγώνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα κι έχει οδηγήσει τον Δικέφαλο απέναντι στα κορυφαία ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το paokfc.gr σας θυμίζει την ιστορία του ΠΑΟΚ στη διοργάνωση και διηγείται την ιστορία μέσα από φωτογραφίες.

H ευρωπαϊκή περιπλάνηση του ΠΑΟΚ στο κύπελλο UEFA, που από την περίοδο 2009-2010 μετονομάστηκε σε UEFA Europa League, ξεκίνησε μ’ ένα μεγάλο ραντεβού εναντίον της Μπαρτσελόνα των Κρόιφ, Σοτίλ, Ρέσακ και Νέεσκενς στην Τούμπα για τον α’ γύρο της περιόδου 1975-΄76. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1975 με τον Gyula Lorant στον πάγκο της η ομάδα και μπροστά σε σχεδόν 50.000 θεατές (45.200 εισιτήρια) θα επικρατήσει με 1-0 (το γκολ ο Γιώργος Κούδας στο 72’), αλλά στη ρεβάνς του Camp Nou θα γνωρίσει βαριά ήττα με 6-1 και θα αποκλειστεί από την συνέχεια της διοργάνωσης. .

Την σεζόν 1982-’83 θα αποκλείσει στον α’ γύρο την γαλλική Σοσό στην παράταση (1-0 ο πρώτος αγώνας, 2-1 η ρεβάνς με σκόρερ για τον ΠΑΟΚ τον Χρήστο Δημόπουλο) για να φτάσουμε ένα χρόνο αργότερα σε μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή στιγμή της ομάδας, που παρά τον αποκλεισμό της, έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες των φιλάθλων της.

Για την περίοδο 1983-84 ο ΠΑΟΚ θα κληρωθεί να αντιμετωπίσει την Μπάγερν Μονάχου των Ρουμενίγκε, Αουγκεντάλερ και των άλλων αστέρων της γερμανικής ομάδας. Το πρώτο ματς στην Τούμπα (19/10/1983) έληξε ισόπαλο 0-0 και η ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου στις 2 Νοεμβρίου 1983 παραμένει ακόμα και σήμερα αξέχαστη. Ύστερα από τιτανομαχία 120 λεπτών ο αγώνας θα οδηγηθεί στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο ΠΑΟΚ έχασε με 9-8!

Την περίοδο 1988-89 η ομάδα κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη Νάπολι στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Μια Νάπολι με ηγέτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα και στη διάθεσή της τον πασίγνωστο Βραζιλιάνο Καρέκα και πλήθος άλλων αστέρων. Ο ΠΑΟΚ είχε χάσει 1-0 στο Σαν Πάολο και τα εισιτήρια της ρεβάνς είχαν εξαντληθεί μια εβδομάδα πριν από το ματς που έγινε στις 21/9/1988 στην κατάμεστη Τούμπα. Η Νάπολι προηγήθηκε με τον Καρέκα και ισοφάρισε ο Γιώργος Σκαρτάδος για τον Π.Α.Ο.Κ. στο β’ ημίχρονο.

Ακόμη ένας αποκλεισμός στη διαδικασία των πέναλτι έρχεται στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA την περίοδο 1990-’91. Το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των παικτών του Π.Α.Ο.Κ. και της Σεβίλλης, με τους Ισπανούς να παίρνουν την πρόκριση με 3-4 στα πέναλτι! Ο Δικέφαλος την περίοδο 1991-92 θα αποκλείσει στον α’ γύρο την Μαλίν από το Βέλγιο, αλλά θα δώσει τον πρώτο αγώνα κόντρα στην Τιρόλ Ινσμπουργκ κεκλεισμένων των θυρών, λόγω τιμωρίας του από την UEFA για επεισόδια στον αγώνα της Τούμπας κόντρα στη Μαλίν.

Τα χειρότερα για τον σύλλογο έρχονται ένα χρόνο αργότερα. Ο ΠΑΟΚ κληρώνεται να αντιμετωπίσει στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFA την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο πρώτος αγώνας στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού ισοδυναμούσε με το πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Γάλλου David Ginola και τον ΠΑΟΚ να κατεβαίνει στο γήπεδο με πολλές απουσίες βασικών ποδοσφαιριστών του. Μάλιστα από το 63ο λεπτό, αγωνίστηκε με δέκα ποδοσφαιριστές, λόγω αποβολής του Αλέξη Αλεξίου. Το τελικό 2-0 δίνει τον πρώτο λόγο στη γαλλική ομάδα, αλλά η ρεβάνς της Τούμπας στιγματίζεται από τα μεγάλης έκτασης επεισόδια με το τέλος του α’ ημιχρόνου, όπου ήδη η Παρί ήταν μπροστά στο σκορ με 0-2 κι όλα είχαν κριθεί. Ο Ολλανδός διαιτητής John Blankenstein και ο Ούγγρος παρατηρητής, Karoly Palotai κλείνουν το φύλλο αγώνα και στις 4 Οκτωβρίου η πειθαρχική Επιτροπή της UEFA ανακοίνωσε ότι:
Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ της Παρί Σεντ Ζερμέν με σκορ 0-3.
Να αποκλείσει το σωματείο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκη από κάθε διοργάνωση της UEFA για τις δύο προσεχείς περιόδους για τις οποίες ενδεχομένως θα προκρινόταν.

Ο ΠΑΟΚ υπέβαλλε έφεση κατάφερε να μειώσει σε ένα χρόνο την ποινή αποκλεισμού του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και επέστρεψε στα κύπελλα Ευρώπης την περίοδο 1997-’98. Ο πρώτος αγώνας εναντίον της Σπάρτακ Τρνάβα παραμένει αξέχαστος για την απίστευτη ανατροπή. Ο Π.Α.Ο.Κ. βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-3 στο 30ο λεπτό (!) και γύρισε το ματς σε 5-3, αν και αγωνιζόταν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Σπύρου Μαραγκού. Στη ρεβάνς ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα σκοράρει και θα σφραγίσει την πρόκριση (0-1) στον α’ γύρο του κυπέλλου UEFΑ, όπου η κλήρωση φέρνει την Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ στο δρόμο του Δικεφάλου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1997 ο Κώστας Φρατζέσκος δίνει τη νίκη με 1-0 και στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 ο ΠΑΟΚ με 3.500 φίλους στο πλευρό του θα γράψει ιστορία στο Highbury του Λονδίνου. Η Άρσεναλ θα ισοφαρίσει το σκορ του α’ αγώνα μόλις στο 22’ με τον Ολλανδό Dennis Bergkamp, θα πιέσει αναζητώντας ένα δεύτερο γκολ, αλλά τρία λεπτά πριν από το φινάλε του αγώνα, ο Ζήσης Βρύζας θα νικήσει ολόκληρη την αγγλική άμυνα και με δυνατό σουτ θα ισοφαρίσει σε 1-1 χαρίζοντας στην ομάδα μια ιστορική πρόκριση επί της μετέπειτα νταμπλούχου Αγγλίας.

Η ευρωπαϊκή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ θα σημειώσει στις 16 Σεπτεμβρίου 1999 τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του επικρατώντας με 7-0 της Λοκομοτίβ στην Τιφλίδα και στη συνέχεια της διοργάνωσης θα αποκλειστεί από την Μπενφίκα στη διαδικασία των πέναλτι. Η πρόκριση επί της ιταλικής Ουντινέζε ένα χρόνο αργότερα έρχεται με την εντυπωσιακή νίκη (3-0) στην παράταση. Τη σεζόν 2001-2002 ο ΠΑΟΚ θα πετύχει τη μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη με 6-1 επί της Μαρίλα Πρίμπραμ, ενώ την περίοδο 2002-03 θα πανηγυρίσει μέσα στη Ζυρίχη την πρόκριση επί της ελβετικής Γκρασχόπερ με γκολ του Δημήτρη Μάρκου στο 90′

Την περίοδο 2005-2006 για το κύπελλο UEFA, που έχει πλέον την μορφή των ομίλων, ο ΠΑΟΚ θα αποκλείσει την ουκρανική Μέταλουρκ (1-1 στην Τούμπα, 2-2 στην Ουκρανία) και συμμετείχε στους ομίλους της διοργάνωσης κόντρα σε Σαχτάρ, Στουτγάρδη, Ρεν και Ραπίντ Βουκουρεστίου.

Η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, το 2009 συνοδεύτηκε από τον αποκλεισμό της ομάδας από τους ομίλους κόντρα στην ολλανδική Χέρενφεϊν, αλλά τα καλύτερα για τον Σύλλογο έρχονται τις επόμενες δύο χρονιές. Μετά τον αποκλεισμό του από το Champions League, ο ΠΑΟΚ συνεχίζει την σεζόν 2010-2011 στο Europa League. Στα πλέι οφ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την τουρκική Φενερμπαχτσέ. Η επιστροφή της ομάδας στις ρίζες της, την Κωνσταντινούπολη, τον Αύγουστο του 2010, συνοδεύεται από την μεγάλη πρόκριση στους ομίλους. Το 1-0 στον πρώτο αγώνα της Τούμπας αφήνει τα πάντα ρευστά για την ρεβάνς στις 27 Αυγούστου στο Σουκρού Σαράτσογλου. Περίπου 3.000 Ελληνες ακολουθούν την ομάδα στην Πόλη. Ο Δικέφαλος του Βορρά, έχασε εκπληκτικές ευκαιρίες κυρίως με τον Σαλπιγγίδη, δέχτηκε γκολ στο τέλος του α’μέρους από τη Φενέρ, αλλά η «χρυσή» αλλαγή του Δερμιτζάκη, ο Μουσλίμοβιτς έβαλε τη σφραγίδα του στη μεγαλειώδη όσο και ιστορική πρόκριση, στην παράταση.

Στους ομίλους ο… πρωτάρης ΠΑΟΚ θα τα πάει όχι απλά καλά, αλλά περίφημα κερδίζοντας το εισιτήριο για την νοκ άουτ φάση των «32» με αντιπάλους την Βιγιρεάλ, την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Κλαμπ Μπριζ. Πάλεψε στα ίσια απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά αποκλείστηκε (0-1, 1-1) για να ξαναβρεθεί στους ομίλους και στη φάση των «32» της διοργάνωσης έναν χρόνο αργότερα.

Ο Δικέφαλος αφού ξεπέρασε τα εμπόδια της Βαλερένγκα και της Καρπάτι, κληρώθηκε στους ομίλους την σεζόν 2011-2012 με αντιπάλους την Τότεναμ, την Ρούμπιν Καζάν και την Σάμροκ Ρόβερς. Θα περάσει πρώτος και αήττητος στην επόμενη φάση, με κορυφαία στιγμή την νίκη του με 2-1 στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» επί της Τότεναμ στις 30 Νοεμβρίου 2011. Στους «32» θα αποκλειστεί από την Ουντινέζε. Το 2012, ο αποκλεισμός από τη Ραπίντ Βιέννης ήταν μια κακή ευρωπαϊκή παρένθεση για τον ΠΑΟΚ που την τρέχουσα σεζόν τελείωσε αήττητος τη φάση των ομίλων κόντρα σε ΑΖ Αλκμααρ, Σαχτέρ Καραγκαντί, Μακάμπι Χάιφα, πήρε την πρόκριση για τους 32 – την τρίτη σε τέσσερα χρόνια – και αποχαιρέτησε την Ευρώπη στο Ντα Λουζ κόντρα στην Μπενφίκα. 












Για όλες τις φωτογραφίες και από ποια παιχνίδια είναι, κάντε κλικ στο paokfc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ