Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Το γάντι στον Βαγγέλη Μαρινάκη πέταξαν οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Παναθηναικός με την κίνηση τους να καταθέσουν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια κατά της απόφασης που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Superleague στις 10 Οκτωβρίου και σύμφωνα με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό της Super League με την προσθήκη ειδικής πειθαρχικής διάταξης, η οποία με εντελώς αυθαίρετο τρόπο επιβάλλει χρηματική πειθαρχική ποινή σε βάρος ΠΑΕ, σε περίπτωση που η ίδια ή οποιοδήποτε πρόσωπο συνδεόμενο με αυτή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, προβαίνει σε δυσφημιστική ή απαξιωτική πράξη σε βάρος τη Super League, εφόσον έτσι κρίνει το Διοικητικό Συμβούλιό της.
Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή, εφόσον το Δ.Σ. της Super League, κρίνει ότι κάποιο πρόσωπο συνδέεται με ΠΑΕ – μέλος της, χωρίς η σύνδεση αυτή να στηρίζεται απαραίτητα στο νόμο, θα μπορεί να «βαφτίζει» την όποια πράξη του προσώπου αυτού ως απαξιωτική, προκειμένου να επιβάλει στην ΠΑΕ δυσανάλογη χρηματική ποινή, αλλά και περιορισμούς που αφορούν στη συμμετοχή της διωκόμενης ΠΑΕ στο Πρωτάθλημα, ή στην απόκτηση ποδοσφαιριστών.
Η διάταξη αυτή αντιτίθεται κατάφωρα στο νόμο και το καταστατικό, θέτει σε κίνδυνο το κύρος της διεξαγωγής των αγώνων του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και το καθήκον πίστεως και αλληλεγγύης εντός του συνεταιρισμού.
Με την αγωγή τους (θα εξεταστεί τον Φεβρουαρίου από το αρμόδιο δικαστήριο) οι δυο ΠΑΕ ζητούν την ακύρωση της απόφασης και ουσιαστικά κηρύσσουν… πόλεμο όχι με την Superleague αλλά με την ΕΠΟ και τον Βαγγέλη Μαρινάκη που είναι γνωστό ότι στήριξε τις υποψηφιότητες των Γιάννης Μώραλη και Γιώργου Σαρρή που είναι αντίστοιχα πρόεδρος σε Superleague και ΕΠΟ.
Το θέμα των δυο ΠΑΕ δεν είναι η συγκεκριμένη διάταξη αλλά η ευθεία κόντρα με την ΕΠΟ που βάση του καταστατικού της έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την τιμωρία των δυο ομάδων ακόμα και με υποβιβασμό για το γεγονός ότι προσέφυγαν σε πολιτικά δικαστήρια. Είναι γνωστό ότι οι ομάδες δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής σε πολιτικά δικαστήρια για θέματα που αφορούν την ΕΠΟ και την Superleague.
Το θέμα δεν είναι η απόφαση που θα λάβει το αρμόδιο δικαστήριο για την αγωγή του ΠΑΟΚ και του ΠΑΟ αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν το θέμα οι υπερκείμενες αρχές του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν δηλαδή θα τολμήσει η Superleague να εισηγηθεί την τιμωρία των δυο ομάδων ή αν θα πάρει πρωτοβουλία η ΕΠΟ να ασχοληθεί με το θέμα και να θέσει στο διοικητικό συμβούλιο της θέμα υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και του Παναθηναικού.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Παναθηναικός έχουν έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε κόντρα τόσο με την διοργανώτρια αρχή του Ελληνικού πρωταθλήματος όσο και με την Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Αφορμές στάθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την λειτουργία τόσο της Superleague όσο και της ΕΠΟ που είναι γνωστό ότι μεροληπτούν υπέρ των ερυθρόλευκων και σε βάρος τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Παναθηναικού με αποκορύφωμα θέματα που άπτονται τον χειρισμό της Ελληνικής διαιτησίας.
Ο Ιβάν Σαββίδης δέχεται πολύ καιρό τώρα πιέσεις για να ανοίξει μέτωπο κατά των υπερκείμενων αρχών του ελληνικού ποδοσφαίρου και ουσιαστικά κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κρατούσε στάση αναμονής μέχρι την μέρα που ενημερώθηκε για την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της ΕΠΟ να δικαιώσει τις θέσεις του Γιώργου Δώνη ζημιώνοντας (με μια αβάσιμη απόφαση που χαρακτηρίστηκε «έκτρωμα» από νομικούς κύκλους) και να επιδικάσει στον πρώην προπονητή και στους συνεργάτες του ποσό 800.000 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης του Δικεφάλου θεώρησε την απόφαση κατευθυνόμενη και αποφάσισε να ξεκινήσει τον «πόλεμο» με την ελπίδα να αλλάξει τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ερωτήματα για την συμμαχία
Η είδηση της κοινής αγωγής ΠΑΟΚ και ΠΑΟ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ με την κίνηση του να συμμαχήσει με τον Παναθηναικό προσφέρει ουσιαστικά χείρα βοηθείας στους «πράσινους» που έχουν μόνιμη κόντρα με τις δυο αρχές του Ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά δεν έχουν ούτε την οικονομική δύναμη ούτε και ισχυρό αγωνιστικό τμήμα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μια τέτοιας μάχης.
Οι ενστάσεις που διατυπώνονται στην Θεσσαλονίκη αφορούν την απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να συμμαχήσει με τον Παναθηναικό και να μην προχωρήσει μόνος του σε μια τέτοια κόντρα. Βέβαια απάντηση στα ερωτήματα αυτά, μπορεί να δώσει μόνο ο Ιβάν Σαββίδης, προφανώς όταν έρθει η ώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ