Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Χ.Α. - ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει η Βουλή είτε παραιτηθούν είτε όχι οι συλληφθέντες βουλευτές. Μάλιστα, έχουν προβλεφθεί τα πάντα για κάθε χειρισμό που θα μπορούσε να κάνει η Χρυσή Αυγή, αναφέρουν συνταγματολόγοι αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν:
Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη κι αν παραιτηθούν οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Βάσει του Συντάγματος η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει και με λιγότερους από 300 βουλευτές (το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200 – 300 έδρες). Άρα θα μπορούσαν οι έδρες της Χρυσής Αυγής να μείνουν κενές.
Δεν προβλέπει το Σύνταγμα εθνικές εκλογές σε περίπτωση παραίτησης βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν δεν παραιτηθούν οι συλληφθέντες. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι αν κάποιος βουλευτής οδηγηθεί στη φυλακή (προφυλακισμένος ή με πρωτόδικη απόφαση) δεν χάνει την έδρα του στη Βουλή καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση από τον Αρειο Πάγο (δηλαδή σε 6 με 8 χρόνια).
Αν κριθεί ότι η Χρυσή Αυγή καταφεύγει σε καταχρηστικές παραιτήσεις βουλευτών (όπως απείλησε ο Νίκος Μιχαλολιάκος λέγοντας «θα τους πηγαίνουμε σε εκλογές κάθε μήνα) μπορεί να ψηφιστεί νόμος που θα απαγορεύει ακόμα και τις τοπικές αναπληρωματικές εκλογές, όπως ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
Οι 6 συλληφθέντες βουλευτές της ΧΑ δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα γιατί τότε θα αποδυναμωθούν.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τις εξελίξεις
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τις εξελίξεις και συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν «είμαστε κύριοι των εξελίξεων». «Ενισχυόμαστε πολιτικά και στη χειρότερη περίπτωση θα ενισχυθούμε και κοινοβουλευτικά» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι οι οποίοι υπολογίζουν ότι αν οι 6 συλληφθέντες λείπουν από το κοινοβούλιο τότε θα ενισχυθειί η κυβερνητική πλειοψηφία αφού θα αυξηθεί αναλογικό ο αριθμός των βουλευτών που την στηρίζουν.

«Δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει η Βουλή»
Ωστόσο, υπάρχουν απόψεις που υποστηρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να λειτουργήσει η Βουλή με 6 βουλευτές της Χρυσής Αυγής προφυλακισμένους και με τους νεοναζί να καταγγέλλουν εντός και εκτός Βουλής ότι τα κόμματα συνεργάστηκαν για να τους φιμώσουν και να τους απομονώσουν.
Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος Καμμένος αναμένεται να εντείνουν την απαίτησή τους για πρόωρες εκλογές ώστε να αποκατασταθεί η ομολότητα στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τι θα γίνει αν ο Πρωθυπουργός προκηρύξει πρόωρες εκλογές
Αν οι πολιτικές εξελίξεις ξεφύγουν από κάθε έλεγχο και ο Αντώνης Σαμαράς αναγκαστεί να καταφύγει σε πρόωρες εθνικές εκλογές τότε η πιθανότερη ημερομηνία είναι η Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Αυτό σε περίπτωση που οι εκλογές γίνουν με λίστα πριν παρέλθουν οι 18 μήνες από την τελευταία βουλευτική αναμέτρηση γεγονός που θα του επιτρέψει να συγκροτήσει ο ίδιος τις λίστες των βουλευτών του και να μη γίνει η εκλογή τους με σταυρό.
Το 18μηνο μετράει από τις εκλογές του Μαϊου ή από τις εκλογές του Ιουνίου;
Στην πρώτη περίπτωση που είναι και η επικρατέστερη έχουμε εκλογές μέχρι την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.
Στην δεύτερη περίπτωση οι εκλογές πρέπει να γίνουν μέχρι την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ