Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ DANIEL BENNETT SMITH ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Daniel Bennett Smith, συνοδευόμενο από τον Γενικό Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Robert Sanders, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Αμερικανό Πρέσβη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του παρουσίασε συνοπτικά τη δομή και τη λειτουργία της νέας αιρετής Περιφέρειας, καθώς και τα σοβαρά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης.

Ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές προοπτικές, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις πολλαπλές επενδυτικές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορους τομείς (καινοτομία, υπηρεσίες, τουρισμός, πρωτογενής τομέας κ.ά.), που αν αξιοποιηθούν σωστά θα συμβάλλουν καθοριστικά στην τόνωση όχι μόνο της τοπικής, αλλά της εθνικής οικονομίας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης των έργων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ενώ μίλησε για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τονίζοντας ότι “το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί το ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας”.

“Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σημερινή σας επίσκεψη εδώ στη Θεσσαλονίκη, διότι υποδέχομαι τον διπλωματικό εκπρόσωπο μίας φίλης χώρας, με την οποία με συνδέουν ιδιαίτεροι προσωπικοί δεσμοί”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε την εξαιρετική συνεργασία που έχει αναπτύξει η ΠΚΜ με το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και, προσωπικά, με τον Γενικό Πρόξενο Robert Sanders. “Η Θεσσαλονίκη κατέχει ξεχωριστή θέση με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό το ρόλο οφείλουμε να αναδείξουμε και να αναβαθμίσουμε”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος έθεσε υπόψη του Αμερικανού Πρέσβη την ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Daniel Bennett Smith ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στη σημαντική θέση που κατέχει η Κεντρική Μακεδονία στη διαμόρφωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων. Επίσης, ο κ. Smith τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι δίαυλοι συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο, που παρουσιάζουν αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον και, με τους κατάλληλους σχεδιασμούς, μπορούν να δώσουν ξεχωριστή ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ