Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

Σήμερα θα αναφερθούμε στην "τέλεια" ζύμη για πίτσα. Εσείς επιλέξτε τα υλικά που θα της βάλετε...

Υλικά (για μια στρογγυλή ζύμη διαμέτρου 28 εκ.)
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι για ψωμί
  • 1/2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 3/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 6 κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση
Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τα ξηρά υλικά. Φτιάξε ένα πηγαδάκι στη μέση και πρόσθεσε το νερό. Ανακάτεψε απαλά με τα χέρια σου τη ζύμη για 3-4 λεπτά περίπου, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μετάφερε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Ζύμωσέ τη για 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να γίνει ομοιόμορφη. Σχημάτισε μία μπάλα, σκέπασέ τη με καθαρή πετσέτα και άφησέ τη να καθίσει για 5 λεπτά. Με πλάστη, άνοιξε τη ζύμη ώστε να σχηματίσει έναν κύκλο 28 εκ. Βάλ’ τη σε στρογγυλό μεταλλικό ταψί για πίτσα. Πρέπει να φτάνει μέχρι τις άκρες αλλά να μην εξέχει από αυτές. Άφησέ τη να καθίσει για 45 λεπτά πριν προσθέσεις τα υλικά της πίτσας. Για να καταψύξεις τη ζύμη, τύλιξέ τη (όχι πολύ σφιχτά) με διαφανή μεμβράνη μόλις σχηματίσεις την μπάλα (μην αφήσεις τη ζύμη να καθίσει) και βάλ’ τη στην κατάψυξη – διατηρείται μέχρι και 3 μήνες. Όταν θέλεις να τη χρησιμοποιήσεις, αφαίρεσε τη μεμβράνη, βάλ’ τη πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σκέπασέ τη με πετσέτα και απόψυξέ τη για μία ώρα πριν χρησιμοποιήσεις τον πλάστη.

Συμβουλή: Εάν έχεις μίξερ, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό αντί να ζυμώσεις τη ζύμη με τα χέρια. Βάλε το εξάρτημα για ζύμη και ρύθμισε το μίξερ στη χαμηλότερη ταχύτητα, για 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ