Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ο ΚΑΘΑΡΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ»

Σε μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία προχώρησε το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου από 1η Μαρτίου να εξασφαλιστεί ο καθημερινός επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου για το 2013.

Μετά από κάλεσμα ευαισθητοποίησης προς τον επιχειρηματικό κόσμο, του Υπουργού κ. Θεόδωρου Καράογλου, οι εταιρείες ΕΥΑΘ Α.Ε., LIDL Hellas και ΣΙΑ Ο.Ε., Mamidoil-Jetoil A.E. και Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες ΑΕΒΕ, ανταποκρίθηκαν άμεσα και προσφέρθηκαν να καλύψουν εξ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείται ώστε να παραμείνει καθαρός όλος ο άξονας του Θερμαϊκού Κόλπου για το τρέχον έτος, υπογράφοντας σχετικές συμβάσεις με εταιρεία που διαθέτει τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο παρουσία του ΥΜΑΘ, παραβρέθηκαν ο κ. Νικόλαος Παπαδάκης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., ο κ. Georg Kroell Πρόεδρος Διοίκησης της Lidl Ελλάς-Κύπρου, ο κ. Νικόλαος Μαμιδάκης εκπρόσωπος της Mamidoil-Jetoil Α.Ε., ο κ. Γεώργιος Τσαπρούνης εκπρόσωπος της Wind, καθώς και ο κ. Ηλίας Ορφανίδης ως εκπρόσωπος της εταιρείας North Aegean Slops που αναλαμβάνει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου.

Μετά το τέλος των υπογραφών ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τις τέσσερις εταιρείες για το υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης που επέδειξαν, όπως είπε, απέναντι στην πόλη, τις ανάγκες της, αλλά και τους πολίτες.

«Ο καθαρός Θερμαϊκός κόλπος είναι ευθύνη όλων μας. Και για αυτό προσδοκούμε το ελπιδοφόρο παράδειγμα των τεσσάρων εταιρειών να βρει σύντομα και άλλους μιμητές» τόνισε ο Υπουργός, χαρακτηρίζοντας τον Θερμαϊκό Κόλπο ως τη «βιτρίνα της Θεσσαλονίκης».

Αμέσως μετά ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Θεσσαλονίκης καθώς και με αρμόδιους φορείς της πόλης, σε μια προσπάθεια να χαραχθούν στρατηγικές περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα προβλήματα του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η κα. Χρυσούλα Αθανασίου ως υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου, η κα Εύα Κατράνα ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Δ.Σ. του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης κ. Μιχαήλ Καλογραίας, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης, οι κυρίες Δέσποινα Μιχελάκη, Βασιλική Δαγκλή, Αντωνία Δαρδιώτη και Χριστίνα Τσαλίκη ως εκπρόσωποι των γραφείων περιβαλλοντικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης κα Νικολέτα Τσικώτη.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των παραπάνω φορέων σε πρακτικές περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών, σε θέματα που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Καράογλου εξήγησε πως «περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, σήμερα βάζουμε τα θεμέλια ώστε στο άμεσο μέλλον να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα όσον αφορά στην καθαριότητα του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Προσωπικά πιστεύω πως είναι θέμα αγωγής και εκπαίδευσης να καταλάβει ο κάθε πολίτης ότι τα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι ο Θερμαϊκός, ανήκουν σε όλους μας και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την προστασία του».

Πρόσθεσε δε πως το να σωθεί ο Θερμαϊκός Κόλπος δεν είναι δουλειά και αποτέλεσμα μιας μελέτης, αλλά προϊόν καθημερινής προσπάθειας όλων όσοι έχουν θέση ευθύνης.

«Για να μην υποστούμε τις συνέπειες της δικής μας αδιαφορίας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεργαστούμε» τόνισε, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτελούν, όπως είπε, ενεργό πυρήνα της κοινωνίας. «Η ενημέρωση όλων μας σχετικά με τα προβλήματα του Θερμαϊκού Κόλπου συντελεί στην προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών εθελοντικής δράσης και βοηθά να γίνει μόνιμος τρόπος σκέψης καθώς και στάση ζωής η περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Όχι για λόγους ανταγωνιστικότητας μεταξύ συναρμόδιων φορέων, αλλά ως χρέος προς τις επόμενες γενιές. Από τα παιδιά μας δανειζόμαστε το περιβάλλον και σε αυτά οφείλουμε να το επιστρέψουμε καθαρό» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ