Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Την αποκάλυψη έκανε από το βήμα του Athens Energy Forum, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Άριε Μέκελ. Σύμφωνα με τον κ. Μέκελ υπάρχουν ισραηλινοί επιστήμονες οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν έρευνες στη χώρα μας. 
Πιο συγκεκριμένα ο ισραηλινός πρέσβης είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία που ανακάλυψε το κοίτασμα του Λεβιάθαν στα ανοιχτά του Ισραήλ, μια ανακάλυψη που έφερε σαρωτικές ανακατατάξεις συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς λειτούργησε ως καταλύτης και για την Κύπρο, να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Ο κ. Μέκελ διευκρίνισε ότι το ισραηλινό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στα νότια της Κρήτης –θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι κατατέθηκε επίσημη πρόταση από την ισραηλινή Delek να κάνει έρευνες στην επίμαχη περιοχή, ωστόσο επελέγη τελικώς από την κυβέρνηση η μέθοδος των σεισμικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη από την PGS –αλλά όπως διευκρίνισε και στο βορρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η εταιρεία στην οποία αναφέρθηκε ο ισραηλινός πρέσβης είναι η περίφημη Ratio Oil, με επικεφαλής τον κ. Eitan Eisenberg, δηλαδή τον άνθρωπο που πρώτος ερεύνησε και εντόπισε τα τεράστια κοιτάσματα αερίου στο Ισραήλ. Η Ratio Oil ξεκίνησε ως μια μικρή πετρελαϊκή εταιρεία η οποία ωστόσο γιγαντώθηκε μετά την ανακάλυψη του Λεβιάθαν, στο οποίο και κατέχει μερίδιο 15%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ratio Oil, η οποία συνεργάζεται με την ελληνικών συμφερόντων Energean Oil & Gas, έχουν από κοινού προσεγγίσει την ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας από τον περασμένο Οκτώβριο επίσημη πρόταση για να ξεκινήσουν έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο Θερμαϊκό κόλπο στα ανοιχτά της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα ο ισραηλινός γεωλόγος έχει υπογραμμίσει στις επαφές που είχε με τις ελληνικές αρχές ότι είναι αισιόδοξος για τη συγκεκριμένη περιοχή: «Εάν υπάρχει αέριο να είστε σίγουροι ότι θα το βγάλουμε» φέρεται να έχει διαμηνύσει σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση έχει γίνει από τον περασμένο Οκτώβριο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη –θετική ή αρνητική– απάντηση στην ισραηλινή εταιρεία. Ο κ. Μέκελ ανέφερε ότι η πρόταση για έρευνες φυσικού αερίου στο βορρά, έχει ήδη παρουσιαστεί στις αρμόδιες αρχές. Πρόσφατα το ισραηλινό ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στη Β. Ελλάδα κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, με την ισραηλινή πλευρά να λαμβάνει θετικά μηνύματα ανταπόκρισης.

Πετρέλαιο
Εξάλλου στο ίδιο συνέδριο ο Κύπριος αξιωματούχος αρμόδιος για τους υδρογονάνθρακες κ. Σόλων Κασίνης αποκάλυψε ότι η γαλλική Total στην οποία και δόθηκαν για εκμετάλλευση περιοχές στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου παραχωρήσεων, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων όχι μόνο φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί πετρέλαιο. Με αφορμή την αποκάλυψη του κ. Κασσίνη, από την πλευρά του ο Έλληνας επιστήμονας Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, εκ των συντακτών της περίφημης μελέτης για τα κοιτάσματα της Κρήτης, ανέφερε ότι εάν συμβεί αυτό αναβαθμίζεται συνολικά η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθεί πετρέλαιο και στην Ελλάδα.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ