Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ 1912-1913 ΣΤΟ ΥΜΑΘ

Κλείνει σήμερα η μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε στο Διοικητήριο, από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με τίτλο «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913».

Πρόκειται για την πλουσιότερη έκθεση που οργανώθηκε με θέμα τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, καθώς τα εκθέματα επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από 10 μουσεία και 15 συλλέκτες.

Συνολικά, από τις 26 Οκτωβρίου 2012 που άνοιξε τις πύλες της μέχρι και σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2013 που ολοκληρώνεται, την έκθεση έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 23.000 πολίτες (περίπου 16.000 μαθητές σχολείων από όλη τη χώρα και περίπου 7.000 πολίτες).

Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα από τα εκθέματα εκτέθηκαν για πρώτη φορά πανελλαδικά στο ευρύ κοινό.

Μεταξύ αυτών το Πρωτόκολλο Παράδοσης της Θεσσαλονίκης, το γραφείο πάνω στο οποίο υπογράφηκε το Πρωτόκολλο, προσωπικά αντικείμενα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του βασιλιά Γεωργίου Α΄, του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου, του Υποπλοιάρχου Βότση, του Στρατηγού Καλλάρη, του Χασάν Ταχσίν Πασά, καθώς και κειμήλια αγωνιστών των Βαλκανικών Πολέμων.

Σύντομα το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης προγραμματίζει τη διοργάνωση έκθεσης με θέμα «Η επανάσταση του 1821 στη Μακεδονία», με στόχο να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας και κυρίως η συμμετοχή της Μακεδονίας στην εθνική παλιγγενεσία του 1821.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ