Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με αφορμή τη νέα υγειονομική διάταξη που αφορά τους νέους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Θεοδωρίδης τονίζει ότι μόνο επιπρόσθετο κόστος, γραφειοκρατία και περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των μικρών επιχειρήσεων επιφέρει η νέα διάταξη του Υπουργείου Υγείας. Οι επιχειρηματίες της Πέλλας οι οποίοι αγκομαχούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις είναι αδύνατο να συμβιβασθούν με μία τέτοια απόφαση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αντιπεριφερειάρχη:

Έδεσσα, 29 Νοεμβρίου 2012

Αρ. Πρωτ.:οικ.ΠΚΜ435466/2012

                                                                                                                                                                   Προς: κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝ: 
1) κ. Διονύση Ψωμιάδη                                                                                                                                                                                    Αν. Περιφερειάρχη Π.Κ.Μ

2) κ. Νικόλαο Γιουφτσίδη                                                                                                                                                           
Γεν. Δντή Δ/νσης Δημόσιας Υγ. & Κοινων. Μέριμνας                                                                                                                                                                                        

3) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θέμα: «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών»
Σχετ.: «Η υπ’ αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 διάταξη»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με έκπληξη λάβαμε γνώση της νέας διάταξης σχετικά με τους υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ανά την Επικράτεια. Θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ότι η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις που μόνο τροχοπέδη αποτελούν στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και στην προσέλκυση επενδύσεων που ζητούμε όλοι μας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό φυσικά επίπεδο.
 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο υπ’ αριθμόν ΦΕΚ 2718/Τεύχος Β’/8-10-12 σκοπός της νέας διάταξης είναι η εξειδίκευση των υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για τις οποίες απαιτείται γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών υγείας και υγειονομικού ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων όλων των Περιφερειών της Χώρας.
Σας γνωρίζουμε πώς όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων  – τουλάχιστον αυτών που δεν έχουν «βάλει λουκέτο» και προσπαθούν να «κρατηθούν στα πόδια τους» – είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οικογενειακές, ατομικές και ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι συνοικιακά και μικρά μαγαζιά που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας της Πέλλας και αγωνιούν για τις εξελίξεις στον κλάδο τους. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα και οι περισσότερες εξ’ αυτών φυτοζωούν. Σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον η νέα υγειονομική διάταξη μόνο εντονότερα προβλήματα δημιουργεί και δεν προσφέρει τίποτα στο ζητούμενο της τοπικής ανέλιξης και προόδου.
Σε ότι αφορά τα σημεία του νόμου στα οποία έχουμε επιστήσει την προσοχή μας αυτά είναι πρώτον η εγκαθίδρυση, η εφαρμογή και η διατήρηση διαδικασιών που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP. Είναι αυτονόητη η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, σε εθνικό και κατ’ επέκταση και σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών του HACCP προκαλεί νέα δυσβάσταχτα έξοδα για τους καταστηματάρχες στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα σημερινά οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα. Ακόμη, αυξάνει τη γραφειοκρατία για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων αφού στη διαδικασία της αδειοδότησης έρχεται να προστεθεί και η υποχρεωτική εφαρμογή των προτύπων δημιουργώντας καθυστερήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Προφανώς και αγωνιζόμαστε στην Π.Ε. Πέλλας για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και επ’ ουδενί δεν θέλουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα μολύνσεων και παρεμφερών περιστατικών που θα πλήξουν τη δημόσια υγιεινή. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Στόχος μας  και για αυτόν αγωνιζόμαστε εδώ και δύο χρόνια είναι η ανάταση της τοπικής οικονομίας της Πέλλας με απτά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Δεύτερον, αξίζει να επισημανθεί το θέμα των χειριστών τροφίμων και αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και διατήρηση των προτύπων HACCP, σύμφωνα με τη νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση των χειριστών επιδιώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι οι χειριστές θα εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής πρακτικής. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, οι φορείς ώστε να εκπαιδεύσουν και να χορηγήσουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά ορθής εφαρμογής των απαιτούμενων προτύπων στις επιχειρήσεις τροφίμων. Σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελούσε έναν καταστηματάρχη, για παράδειγμα ιδιοκτήτη καφενείου ή ουζερί, να αναλωθεί σε μία πολύμηνη διαδικασία εκπαίδευσης και χορήγησης της σχετικής επάρκειας. Είναι πασιφανές ότι το σημείο αυτό μόνο δυσκολίες και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη γεννά στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων.
Επιπλέον, θα τονίσουμε την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτά και να συνεχίσουν να λειτουργούν τα μικρά μαγαζιά, οι ατομικές και οικογενειακές επιχειρήσεις ώστε να μην επιτρέψουμε το αναγκαστικό κλείσιμό τους λόγω μίας, για παράδειγμα, πολυεθνικής αλυσίδας καταστημάτων που έχει και την οργάνωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στην τήρηση νέων διατάξεων και την εφαρμογή νέων προτύπων λειτουργίας, άρα να προχωρήσει και στην υφαρπαγή του μεριδίου της αγοράς των μικρών επιχειρήσεων. Η Πέλλα είναι μία ιστορική περιοχή με πλούσια πολιτισμική παράδοση η οποία συμπεριλαμβάνει και τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Εν κατακλείδι κύριε Υπουργέ, συντασσόμαστε με την εκάστοτε νομοθεσία και επιδιώκουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά, με προτάσεις και παρεμβάσεις οι οποίες διευκολύνουν το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Δεν είμαστε σύμφωνοι με διατάξεις οι οποίες αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τους πολίτες, περιπλέκουν τις διαδικασίες αδειοδότησης μίας επιχείρησης και εν τέλει, καλλιεργούν φρούδες ελπίδες για συμμάζεμα των φορολογικών εσόδων. Επιθυμούμε από την άλλη, να ζητήσετε τις απόψεις και τις εμπεριστατωμένες προτάσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας ώστε να εργαστούμε όλοι με στόχο τη διαφάνεια, την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη.
Σας καλούμε να ερμηνεύσετε με τον καλύτερο τρόπο την  παρούσα επιστολή και να πράξετε ανάλογα.
Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας, και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.  

Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
                                                              Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ